Mange barn gruer seg til sommerferien fordi mor eller far drikker for mye.
Mange barn gruer seg til sommerferien fordi mor eller far drikker for mye.

Mange barn gruer seg til ferien

Foreldrenes alkoholvaner i ferien gjør at mange barn gruer seg til sommerferien.

Publisert Sist oppdatert

Det er ferietid og en tid for å slappe av og kose seg. For enkelte innebærer det å ta noen glass vin eller øl ekstra, men det er ikke nødvendigvis uproblematisk.

Mange barn gruer seg til sommerferien fordi mor eller far drikker for mye, forteller fagsjef i Blå Kors, Sten Magne Berglund, til P4.

– Da kan drikkingen for eksempel starte allerede klokken 12 på dagen og fortsette til langt utpå kvelden, sier han til radiokanalen.

Han forteller at de får ekstra mange henvendelser fra pårørende i og etter ferier, og sier at voksne må gripe inn hvis de ser barn som har det vanskelig fordi foreldrene drikker seg fulle.

– Sørg for at barna blir litt passet på og la dem få den ferien og pausen de trenger. Og hvis det er helt uakseptabelt det som skjer må man kontakte barnevernet, sier Berglund til P4.

En undersøkelse kampanjeorganisasjonen for alkovett AV-OG-TIL har gjort blant barn og unge, viser at ett av ti barn har syntes det ble «ekkelt» fordi de voksne drakk. Like mange har ønsket at foreldrene drakk mindre øl, vin eller brennevin.

Organisasjonen oppfordrer voksne til å tenke over følgende når det gjelder alkoholforbruk i samvær med barn:

  • Bruk alkovett. Tenk over på forhånd om, eller hvor mye du skal drikke i sammen med barna.
  • «Lykkepromillen» ser ofte annerledes ut for de som er små. Husk at barn merker når voksne endrer oppførsel raskere enn det voksne selv tror.

(Kilde: avogtil.no)

Les mer om hva du bør gjøre dersom du ser et barn som har det vanskelig på avogtil.no.

Powered by Labrador CMS