10. mai er Verdens aktivitetsdag. Den ble markert i Østmarka Idrettsbarnehage i Oslo. Barnehagen hadde invitert 100 skolestartere fra andre barnehager i bydelen.
10. mai er Verdens aktivitetsdag. Den ble markert i Østmarka Idrettsbarnehage i Oslo. Barnehagen hadde invitert 100 skolestartere fra andre barnehager i bydelen.

Feiret Verdens aktivitetsdag med lek og moro i snøværet

For at barn skal bli glade i å være i aktivitet, er det viktig at de opplever mestring, mener idrettspedagog Magnus Kvernberg og daglig leder Carina Willander i Østmarka Idrettsbarnehage.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag formiddag var 100 skolestartere fra syv barnehager i Bydel Østensjø i Oslo samlet til aktivitetsdag i Østmarka Idrettsbarnehage i anledning Verdens aktivitetsdag.

Dagen startet med åpningsseremoni der daglig leder Carina Willander ønsket alle hjertelig velkommen. Deretter kastet både barn og voksne seg ut i oppvarmingsdans for å bli gode og varme til de morsomme aktivitetene som ventet.

At snøen lavet ned og termometeret viste få varmegrader denne mai-dagen la ingen demper på stemningen. Barna fikk blant annet bryne seg på vannstafett, natursti, bildeorientering, lek med fallskjermduk, sekkeløp og tradisjonsleker som Bro, bro brille og Rødt og grønt lys. Etterpå fikk alle servert tacogryte til lunsj.

– Vi ønsker at så mange barn som mulig skal få komme hit og få være i aktivitet, og bli presentert for aktiviteter og leker som de kan ta med seg og bruke både hjemme i hverdagen og i barnehagen, sier daglig leder Carina Willander i Østmarka Idrettsbarnehage som er en del av Læringsverkstedet.

Gode vaner etableres tidlig

Østmarka Idrettsbarnehage har et særlig fokus på aktivitet, lek og bevegelse og aktive voksne.

– Vi bruker begrepet «pedagogisk idrett». Det handler om at idretten kommer etter pedagogikken i viktighet, men at vi bruker idretten som et middel for pedagogikken. Vi skal lære gjennom lek, ved å være i aktivitet. Da er man som voksen nødt til å tenke litt på hva man gjør og hvorfor man gjør de forskjellige tingene, sier Magnus Kvernberg.

Det viktigste er at aktivitetene skal være lystbetont og at barna skal få oppleve mestringsglede, påpeker Kvernberg.

– Barna skal bli trygge på seg selv og på sin egen kropp. Derfor må man alltid tenke på hvordan man kan tilpasse aktivitetene til barna i barnegruppen. For eksempel finne ut hvordan man kan unngå at de minste alltid føler at de er tregest. Man må tilpasse slik at alle kjenner mestringsfølelse og sitter igjen med en god følelse. Det er det viktigste, at barna blir glade i å bruke kroppen sin, sier han.

– Vi ser en trend til at vi blir mindre og mindre aktive rundt omkring i verden. Jo tidligere man starter jo lenger sitter det i. Når vi starter allerede i barnehagen vil barna forhåpentligvis fortsatt være glade i å være aktive også etter at de er ferdige på videregående, legger Kvernberg til.

Håper å utvide neste år

Dette er syvende året Østmarka Idrettsbarnehage inviterer andre barnehager i bydelen til aktivitetsdag. Barnehagene melder seg på og arrangementet er svært populært, opplyser Kvernberg.

– I år var det over 300 barn som hadde lyst til å komme så vi prøver å prioritere barnehager som ikke har vært her før, slik at de får se litt av hva vi gjør og hvor lite som skal til for å skape mye aktivitet i hverdagen. Det er veldig gøy at det er så mange som ønsker å komme, sier han.

– Vi håper at vi kan få til å ta imot enda flere neste år, avslutter daglig leder Carina Willander.

Om Verdens aktivitetsdag:

  • Verdens aktivitetsdag markeres 10. mai hvert år med arrangementer spredt rundt om i landet.
  • Det var, Gro Harlem Brundtland, tidligere leder for Verdens helseorganisasjon (WHO), som etablerte Verdens aktivitetsdag i 2003.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS