– Lekene var en suksess selv uten snø, sier daglig leder for Eitillstad FUS barnehage, Tor Espen Hylland.
– Lekene var en suksess selv uten snø, sier daglig leder for Eitillstad FUS barnehage, Tor Espen Hylland.

Hedret sagnomsust skihelt med egne vinterleker

Tre FUS-barnehager var representert da de årlige Arnljot Gelline-lekene gikk av stabelen fredag i forrige uke.

Publisert Sist oppdatert

– Været var strålende og lekene var en suksess selv uten snø, sier daglig leder for Eitillstad FUS barnehage, Tor Espen Hylland.

Rundt 100 barn fra de tre FUS-barnehagene Baglerbyen, Kværnerbyen og Eitillstad barnehage, deltok i lekene som setter kulturarv, fysisk aktivitet, samarbeid og lek i sentrum.

Arrangør var Eitillstad FUS barnehage, og det er ingen tilfeldighet at vinterarrangementet har fått navnet Arnljott Gelline-lekene. Barnehagen ligger nemlig i Arnljot Gellines vei 5, som er oppkalt etter en sagnomsust helt som levde fredløs i Jämtlandsskogene på Olav den Helliges tid.

Historisk helt

Historien vil ha det til at norskekongen hadde sendt en del skatteoppkrevere over til Jämtland, og disse ble ofte dårlig mottatt og måtte flykte for å berge livet. To av dem traff på sin flukt på skoggangsmannen Arnljot Gelline, som tilbød dem sin hjelp til å flykte over Kjølen.

Dette var på vinterstid, og skiene var eneste framkomstmiddel. Men Arnljot syntes det gikk for smått med disse to, så han tok dem likså godt opp på sine egne ski. Eller la oss sitere et utdrag fra Snorre:

«Men straks Arnljot satte skistaven i bakken var han langt i fra dem. Da bida han og sagde at på den måten kunne de ingen veg koma, og bad dem stige opp på skiene med seg. De så gjorde og Torodd Snorreson stod nærmest og holdt seg under beltet hans Arnljot, og følgesvennen hans Torodd holdt seg i ham».

Som kjent sluttet Arnljot seg til kong Olav Haraldsson den Hellige, og falt i slaget på Stiklestad i 1030.

Skigåing selv uten snø

Øvelsene barnehagebarna fikk bryne seg på i årets leker var tautrekking, kaste på blink, tauklatring, skigåing (selv uten snø), skisamarbeid (tre personer på ett skipar) og bøttestabling.

De minste barna fikk prøve seg først, og deretter de eldste.

I likhet med tidligere år ble også vandrepokalen videreført.

– Alle barna fikk premie og diplom, og den som vant vandrepokalen i år var Baglerbyen FUS Barnehage, forteller Hylland.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS