Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).

Varsler ny veileder om tilstrekkelig bemanning

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) vil be Utdanningsdirektoratet om å lage en veileder som tydeliggjør retningslinjene og regelverket for bemanning i barnehagene.

Publisert Sist oppdatert

 Det bekrefter statssekretær Synnøve Mjeldheim Skaar (Ap) overfor barnehage.no.

– Det bekymrer meg at mange barnehager opplever utfordringer med bemanning, rekruttering og høyt sykefravær. Alle barn i Norge skal ha et barnehagetilbud av høy kvalitet. Det innebærer at det må være nok ansatte på jobb hver dag og hele dagen, uttaler hun.

Signalet skal ha blitt gitt under tirsdagens møte i Nasjonalt forum for barnehagekvalitet, der en rekke organisasjoner i sektoren er representert. Deriblant FUB, Utdanningsforbundet, Fagforbundet, PBL og KS.

– Det er kommunene og de private barnehageeierne som har ansvar for at barnehagene oppfyller kravene til bemanning. Men regjeringen må legge til rette for at kommunene og de private eierne kan ta dette ansvaret på en god måte. I statsbudsjettet for 2022 la vi derfor inn en betydelig økning i inntektene til kommunene, for å kompensere for kommunens kostnader til økt bemanning og flere barnehagelærere de siste årene, sier Skaar.

Barnehagelovens §26 stiller krav til at grunnbemanningen i barnehagen må være «tilstrekkelig til at personalet kan drive en tilfredsstillende pedagogisk virksomhet».

Nå varsles altså en form for klargjøring av hvordan dette kravet kan forstås.

– Det er viktig at alle aktørene i sektoren forstår og følger kravet om tilstrekkelig bemanning slik de skal. For å støtte sektoren ytterligere vil derfor kunnskapsministeren be Utdanningsdirektoratet om å lage en veileder som tydeliggjør retningslinjene og regelverket for bemanning, og som kan være til støtte for eiere og styrere. Veilederen kan blant annet si noe om når det skal settes inn vikar, sier statssekretær Synnøve Mjeldheim Skaar til barnehage.no.

Powered by Labrador CMS