Harstad kommune vil flytte på ansatte for å løse mangelen på barnehageplasser.
Harstad kommune vil flytte på ansatte for å løse mangelen på barnehageplasser.

Vil flytte ansatte mellom barnehage og skole - får negative reaksjoner

Harstad kommune lanserer barnehagegaranti, og lover alle plass innen én måned. Da kreves også kreative grep for å løse bemanningen.

Publisert Sist oppdatert

Lokalavisa iHarstad har skrevet flere saker om kommunens barnehagegaranti, som har bakgrunn i mange år med mangel på barnehageplasser. Denne uka ble Ap, Sp, V, KrF og SV enige om å gi innbyggerne løfte om at alle skal få barnehageplass innen én måned - uansett når på året barnet er født.

– Vi gir en betraktelig sum til barnehagedriften sammen med en garanti, sier Birger Johan Theodorsen (Sp) til avisen, som også peker på noen utfordringer:

Et problem tidligere har vært at behovet for barnehageplasser er stort fram til eldste kull går over til grunnskolen på høsten. Man har ønsket å unngå at ansatte står uten noe å gjøre halvparten av året, men Theodorsen tror at man nå har funnet en løsning.

– Man lar ansatte gå fra barnehage til grunnskolen for å gi ekstra ressurser til skolene i høstsemesteret og til skolestart. Det vil blant annet gi elevene en mykere landing i overgangen.

Der skal de ansatte fylle ulike roller, blant annet som vikarer. På våren vender så ansatte tilbake til barnehagene når det er størst behov for arbeidskraft der.

I går fortalte samme avis fortelle at den nye løsningen ikke er tatt godt imot av alle.

– Enkelte innen barnehagene har reagert negativt på forslaget, sier ordfører Kari-Anne Opsal (Ap).

Noen har brukt ordet «rovdrift» på barnehageansatte som følge av den nye barnehagegarantien, og at politikerne bare tenker på foreldrene og barna, ifølge avisen.

– Dette har skapt litt fyr og flamme, men vi skal styrke barnehagene med mange flere ansatte. Her skal det ikke bli noen rovdrift. Vi gjør dette for at Harstad skal bli en enda mer attraktiv by. Hvis ikke taper vi kampen om nye innbyggere, sier Opsal, og mener dette er en bedre løsning enn opposisjonens ønsker om å åpne for flere avdelinger i de private barnehagene.

– Dette gir mer fleksibilitet til å bruke ansatte til andre roller i rolige perioder. Premisset er at barnehagesjefen forteller at vi har nok areal og plass i barnehagene vi allerede har.

Hvis det likevel ikke skulle være nok kapasitet i de kommunale barnehagene, åpner ordføreren for å vurdere å åpne mer kapasitet innen privat sektor. Harstad har ifølge barnehagefakta.no 19 kommunale og 10 private barnehager.

Powered by Labrador CMS