DEBATT

Christiane Eliassen Tveit går siste året ved barnehagelærerutdanningen ved NLA Høgskolen.
Christiane Eliassen Tveit går siste året ved barnehagelærerutdanningen ved NLA Høgskolen.

«Vi må ikke glemme hvilke opplevelser vi gir til barna rundt bordet»

Vi må først og fremst ta gode og sunne valg når det kommer til selve maten som serveres. Og vi må ikke glemme hvilke opplevelser vi gir til barna rundt bordet, opplevelser som de kanskje vil bære med seg resten av livet, skriver artikkelforfatteren.

Publisert

Det er tirsdag morgen i barnehagen, og barna setter seg forventningsfull til bords for å spise frokost. Line, som er på jobb denne morgenen tar frem både brød, grønnsaker og et variert utvalg av pålegg. Kaisa på fire år sier høyt at i dag er det endelig kaviar!

Jippi, jeg elsker kaviar!

Før barna har rukket å smøre på kommer Stine på jobb. Hun går inn, og setter seg ved bordet der Kaisa sitter. Før hun rekker å sette seg, griper Stine tak i kaviaren og utbryter:

Huff! Line, du må ikke ta ut denne kaviaren på bordet, det lukter jo helt forferdelig! Jeg brekker meg av den lukten.

Kaisa på fire år synker sammen på stolen sin. Hun som elsker kaviar.

Klokken passerer 11 og pauseavviklingen for de ansatte i barnehagen er i full sving. Det yrer av liv imellom gangene og på pauserommet.

Hva skal vi ha til lunsj på fredag?

Spør en ivrig Kari.

Det hadde jo vært godt med taco, legger Pia til.

Hmm, eller hva med pizza? Frank lager jo den beste pizzaen med pesto på, skyter Maria inn. Jeg orker hvertfall ikke noe med ris!!! Det blir like mye jobb hver gang, de bare griser inne hos oss, kommer det fra en oppgitt Mette.

Dette er en historie fra en helt vanlig dag i en barnehage.

Så da er det naturlig å stille spørsmålet: Er det mat for de voksne, eller mat for barna som er i fokus når det velges hva som skal serveres i barnehagen? Hvem lager vi maten for? Hvem er det vi tilpasser mattilbudet etter?

3000 måltider

Ifølge kost- og ernæringsforbundet spiser barn i barnehagen i gjennomsnitt 3000 måltider i løpet av sin tid i barnehagen. Ofte spiser de tre måltider per dag i barnehagen. Frokost, lunsj og frukt. Hjemme spiser barna gjerne to måltider. Middag og kvelds.

Dette betyr at mange barn spiser mer mat i barnehagen enn de gjør hjemme, og derfor er det viktig å sikre barna næringsrik mat. For vi vet at små barn trenger god ernæring, som bidrar til normal vekst, og bedre psykisk og fysisk helse.

Som fremtidig barnehagelærer har jeg et ansvar. Det samme gjelder alle andre ansatte i barnehager. Vi har et ansvar.

Vi må først og fremst ta gode og sunne valg når det kommer til selve maten som serveres. Og vi må ikke glemme hvilke opplevelser vi gir til barna rundt bordet, opplevelser som de kanskje vil bære med seg resten av livet.

For matglede er mer enn god ernæring.

Matglede

Det handler om å være sammen i et fellesskap, utforsking, undring, læring, glede og gode samtaler. Barna skal oppleve matglede i barnehagen. Og da er det vår oppgave å holde fokuset på barna.

La barna spise så mye kaviar de har lyst på til frokosten. Ja, jeg vet at mange vil si at kaviar ikke er bra på grunn av høyt saltinnhold, men jeg vet også at kaviar har høyt innhold av Omega-3.

Vi må oppmuntre barna til å smake og utforske maten. Vi må gi dem gode opplevelser rundt bordet. Vi kan ikke ta vekk fiskepålegg fordi de voksne syns det lukter. Vi kan ikke la være å servere ris fordi det blir grisete. Vi må ta valgene våre på vegne av barna, og ikke oss selv. Vi er rollemodeller for barna, så la oss være noen gode.  

Jeg også elsker kaviar!

Powered by Labrador CMS