Førstelektor Jostein Paulgård Østmoen mottar beviset på at han er Årets barnehageinspirator 2021 fra kunnskapsminister Tonje Brenna.
Førstelektor Jostein Paulgård Østmoen mottar beviset på at han er Årets barnehageinspirator 2021 fra kunnskapsminister Tonje Brenna.

Han er «Årets barnehageinspirator 2021»

– Det er barna som inspirerer meg til å holde på med det jeg gjør, sa førstelektor Jostein Paulgård Østmoen ved USN etter å ha mottatt prisen.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er privilegert som får lov til å holde på med det jeg synes er morsomt i verden, sa Østmoen, som underviser i pedagogikk på barnehagelærerutdanningen ved Universitetet i Sørøst-Norge, Campus Drammen.

Mandag formiddag mottok han beviset på at han er «Årets barnehageinspirator 2021». Prisen ble delt ut av kunnskapsminister Tonje Brenna under landsmøtet til PBL.

«Årets barnehageinspirator har en grunntanke om at mennesker lærer best når de berøres følelsesmessig, og opplever nærhet til lærestoffet. Da må det som formidles være forståelig, samtidig som det engasjerer, begeistrer og kanskje forstyrrer fastlåste forestillinger og erfaringer.

[…] Årets barnehageinspirator tar gjerne frem gitaren for å bryte opp i forelesningen. Det er heller ingen ulempe at vinneren beskrives som alltid smilende, blid, raus, engasjert, motiverende, kunnskapsrik, rettferdig, modig og med en smittende latter» heter det i juryens begrunnelse.

Østmoen får studentene til å føle seg viktige. Det er en av grunnene til at han ble kåret til Årets barnehageinspirator.
Østmoen får studentene til å føle seg viktige. Det er en av grunnene til at han ble kåret til Årets barnehageinspirator.

Leken i fokus

På spørsmål om hva som inspirerer han i jobben, svarte Østmoen følgende:

- Det er et ganske enkelt svar: Det er barna som inspirerer meg til å holde på med det jeg gjør. Jeg synes at de små menneskene som finnes ute i barnehagene skal ha plass og rom til å være akkurat sånn som de er, og de skal møte voksne som skjønner at det er det de skal ha. Det er jeg fryktelig opptatt av.

- Når jeg får lov til å snakke om dette på barnehagelærerutdanningen og bidra til at det kommer noen gode, profesjonelle pedagoger ut til disse barna, da gjør jeg en meningsfull jobb, fortsatte han.

Østmoen kom også med en oppfordring til den nye regjeringen:

– Jeg må si at jeg forventer litt av denne regjeringen, når det gjelder det perspektivet jeg er mest opptatt av, nemlig at barn skal ha rett til å være barn i barnehagen. Det utfordrer jeg regjeringen på: Å arbeide for at det skal være et likeverdig og godt liv å leve som barn i barnehagen. Der leken står i fokus.

124 forslag

Prisen «Årets barnehageinspirator» skal gå til en foreleser ved en av landets barnehagelærerutdanninger – som på en god måte har inspirert og motivert studentene sine til en yrkeskarriere i barnehage.

Det er barnehagelærerstudentene selv som har nominert kandidater til prisen.

Juryen fikk i år inn 124 forslag på 63 ulike kandidater, fordelt på 16 studiesteder over hele landet.

De fem finalistene har mottatt over 1500 stemmer i en avstemning som ble avholdt på Facebook, opplyste juryleder og styreleder i PBL, Eirik Husby, fra scenen.

– Studentene har skrevet mange gode begrunnelser for alle de fem finalistene. Og i et spesielt krevende studieår under pandemien, er det ekstra godt å se at studentene opplever seg godt ivaretatt på studiet med inspirerende forelesninger, selv om mye har vært digitalt, sa han.

Om prisen:

 • Prisen går til en lærer/foreleser ved en av landets barnehagelærerutdanninger - som på en god måte har inspirert og motivert studentene sine til en yrkeskarriere i barnehage.
 • Det er PBL (Private Barnehagers Landsforbund) som står bak prisen som er på 50.000 kroner.
 • Prisen deles ut annet hvert år.
 • Juryen består i år av styreleder Eirik Husby i PBL, Kari Pape, pedagog, foredragsholder og forfatter, og Elise Håkull Klungtveit, leder for Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet.

Årets finalister:

- Beate Lund, Høgskolen i Østfold, Halden

- Hilde Muren, Høgskulen i Volda, Volda

- Jostein Paulgård Østmoen, Universitetet i Sørøst-Norge, Drammen

- Marianne Tovsrud Knutsen, Universitetet i Sørøst-Norge, Porsgrunn

- Monica Endresen Barken, Universitetet i Agder, Kristiansand

«Føler seg sett»

Juryen skriver i sin begrunnelse at Jostein Paulgård Østmoen tidlig skilte seg ut som en sterk kandidat.

Østmoen ble foreslått til prisen av flere av sine studenter. Under utdelingen leste kunnskapsministeren opp utdrag fra nominasjonene:

«Han er en utrolig dyktig foreleser, som virkelig ønsker at vi som barnehagelærere skal være stolte av barnehagelæreryrket og den jobben man gjør. Det er verdens viktigste jobb som Jostein sier.»

«Jostein lærer raskt navnet til alle 80 nye studenter, noe som gjør at man føler seg sett med en gang!»

– Har lært at det å være menneske rommer uendelig mye

Østmoen har jobbet både som lærer i grunnskolen og som pedagog og fagleder i barnehage, før veien gikk videre til høyere utdanning.

Da barnehage.no intervjuet ham etter at det ble kjent at han var en av fem finalister, kunne Østmoen blant annet fortelle at det viktigste han har lært av studentene sine er at det å være menneske rommer uendelig mye:

– Og hvis man skal blomstre, i betydning av å oppleve progresjon og dannelse som menneske, trenger man både anerkjennelse og trygge og gode miljøer. Og det går begge veier. Det å anerkjenne væremåte – også i møte med barn – er like viktig i læringssituasjonen som ellers. Man ser hva det betyr at noen ser og er interessert, sa han den gangen.

Tidligere vinnere:

 • 2019 – Anna Rigmor Moxnes, Universitetet i Sørøst-Norge
 • 2017 – Jan Ingar Båtvik, Høgskolen i Østfold
 • 2015 – Marit Granholt, Høgskolen i Oslo og Akershus
 • 2014 – Dag Østvold Tangen, Høgskolen i Hedmark
 • 2013 – Margareth Sandvik, Høgskolen i Oslo og Akershus
 • 2012 – Liv Ingrid Fjellanger, Høgskolen Stord/Haugesund
 • 2011 – Brit Norbrønd, Høgskolen i Oslo
 • 2010 – Ingrid Groseth, Høgskolen i Hedmark
 • 2009 – Sonja Kibsgaard, Dronning Mauds Minne Høgskole
Powered by Labrador CMS