DEBATT

«Modellen vi har for tilskuddsordninger i dag fungerer. Kan vi ikke heller bygge videre på den, og ta tak i det som ikke fungerer godt nok?» spør innleggsforfatteren.
«Modellen vi har for tilskuddsordninger i dag fungerer. Kan vi ikke heller bygge videre på den, og ta tak i det som ikke fungerer godt nok?» spør innleggsforfatteren.

«Er mitt barn verdt mer enn ditt?»

«Flertallet i Storberget-utvalget vil ta bort foreldrenes rett til å velge barnehager som passer best for sine barn ved å gi hver enkelt kommune styringsrett over tilskuddsmidler til de private barnehagene», skriver innleggsforfatteren.

Publisert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

En skulle tro at vi har kommet såpass langt i Norge, at vi setter likeverd som en av de viktigste grunnleggende verdiene i det demokratiske samfunnet vi lever i. Det er soleklart en av de aller viktigste verdiene jeg som pedagog ønsker å videreformidle til barn og foresatte i min barnehage. Viktigheten av likestilling og likeverd i samfunnet. At vi er like mye verdt, uavhengig av kjønn, hudfarge, samt etnisk- og/eller familiær/sosial bakgrunn. Jeg blir lei meg, og sint.

Jeg føler Storberget-utvalget setter mine grunnleggende medmenneskelige verdier på prøve. Verdier som forgjengerne mine, pedagoger og lærere rundt meg, har formidlet for meg gjennom hele min oppvekst og utdanningsforløp i Norge. Verdier som er viktige i det norske samfunnet.

Men hva skjedde? Tar jeg helt feil? Var ikke dette viktig allikevel? Hva gjør vi når dette ikke er en prioritet hos politikerne lenger? Flertallet i Storberget-utvalget vil ta bort foreldrenes rett til å velge barnehager som passer best for sine barn, ved å gi hver enkelt kommune styringsrett over tilskuddsmidler til de private barnehagene. Har ikke barn i Norge like rettigheter til å gå i en kvalitetssikret barnehage med like tilskuddsordninger?

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Tina Fjeld er daglig leder i Ullevålsletta barnehage.</span>
Tina Fjeld er daglig leder i Ullevålsletta barnehage.

Forutsigbarhet

Private barnehager trenger forutsigbarhet i tilskuddsordningen og økonomisk likeverdig behandling for å sikre kvaliteten i barnehagen. Vi trenger det for å sikre at barnehagen har nok midler til å opprettholde en forsvarlig drift. Vi trenger det for at vi kan ansette pedagoger og medarbeidere med relevant utdanning og erfaring. Vi trenger forutsigbarhet for å sikre at alle barn kan gå i en barnehage med god kvalitet.

Modellen vi har for tilskuddsordninger i dag fungerer. Kan vi ikke heller bygge videre på den, og ta tak i det som ikke fungerer godt nok? Hvorfor rasere hele grunnprinsippet om likeverd for småbarnsforeldre i Norge?

Liten barnehage

Da mitt barn begynte i barnehage valgte jeg å søke henne inn i en privat liten barnehage som hadde fokus på musikk, dans og kultur. Det mente jeg ville passe best for MITT barn. En liten, trygg barnehage hvor kreativitet og utfoldelse hadde en synlig plass i hverdagen. En barnehage som hadde råd til å ansette musikk- og dansepedagoger. En barnehage med en kvalitetsprofil på sitt hovedområde.

Dersom du ønsker det samme for ditt sjenerte og sensitive barn, så får du kanskje ikke ta det valget selv. Nettopp fordi kommunene trenger det kjæreste du eier og har, inn i den største basebarnehagen sin. De har jo så mange ledige plasser, og kommunen ønsker selvfølgelig å fylle opp de kommunale barnehagene først. Jeg, som småbarnsmor hadde muligheten til å velge det beste for mitt barn. Men nå er vi kanskje kommet dit, at mitt barn er mer verdt enn ditt?

Powered by Labrador CMS