DEBATT

Det er mange pedagoger som kjemper for å holde roen rundt matbordet, men hvilken måte er den beste for å klare å holde roen samtidig som barna får gode relasjoner til mat og måltid? spør artikkelforfatterne.
Det er mange pedagoger som kjemper for å holde roen rundt matbordet, men hvilken måte er den beste for å klare å holde roen samtidig som barna får gode relasjoner til mat og måltid? spør artikkelforfatterne.

Til deg som har bestemt at barn ikke får leke med maten sin, vi må snakke!

Istedenfor å fokusere på hvilke rekkefølge barna spiser det de har i matboksen, så kan man heller fokusere på gode samtaler og gode stunder rundt måltidene.

Publisert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Nå er vi snart ferdig utdannede barnehagelærere. I løpet av disse tre årene har vi gjennom jobberfaringer og praksis i ulike barnehager fått kjenne på store forskjeller om regler og normer. De fleste kan vi si oss enige i, men det er en spesiell gjentagende situasjon vi ønsker å stille kritiske spørsmål til.

Til deg som har bestemt at barn ikke får leke med maten sin, vi må snakke!

Hva er egentlig et godt måltid? Er det rett at pedagogen tar over?

Du som jobber i barnehage har helt sikkert hørt, eller selv sagt setninger som «nå må du sitte stille!», «ikke lek med maten!» og «du må spise skive før du får yoghurt».

Det er mange pedagoger som kjemper for å holde roen rundt matbordet, men hvilken måte er den beste for å klare å holde roen samtidig som barna får gode relasjoner til mat og måltid? Er det rett at den voksne skal smøre skivene og velge hvilke mat fra matboksen barnet skal spise først, eller burde det være litt mer åpenhet rundt matbordet slik at barna får muligheten til å utforske og føle en glede rundt maten? Dersom de selv får utforske og medvirke med maten, gir det som regel større initiativ til å spise maten.

Lek med maten har positive fordeler

Ifølge rammeplanen skal barnehagen være et sted hvor barna opplever et stimulerende miljø, som støtter opp om deres lys til å leke, utforske, lære og mestre. Det står også at barn skal få bruke hele kroppen og alle sanser i sine læringsprosesser (Utdanningsdirektoratet, 2017).

Misforstå oss rett, vi har full forståelse for at bordskikk og matro er viktig å lære seg. Å leke med maten tar seg nok ikke særlig ut i en forelesning eller på kontoret, men nå er vi i barnehagen.

Det dreier seg om barn som er nysgjerrige og ønsker å utforske maten sin, men de voksne har bestemt seg for at det ikke er akseptabelt. Hvorfor? Hvis vi ser bort fra ulempen med griset som forekommer når barn leker med maten, så har det bare positive fordeler. Å la barna leke med maten og utforske konsistens, smak og tekstur bidrar blant annet til å stimulere sansene hos barn. I tillegg stimulerer matlek den kognitive utviklingen, og fremmer større oppdagelseslyst.

Vi er også godt kjent med at mange barn er matkresne. Om barnet får mulighet til å leke med maten kan det skape positive opplevelser, som kan hjelpe barnet å overkomme frykten for å smake på den gjeldende maten. Med alle disse fordelene, sliter vi med å forstå at barna blir fratatt denne viktige utforskningen i barnehagen.

Ikke skrape på pålegget, ikke mose druen med fingrene, og for all del, ikke slikk av syltetøyet på skiven.

Ulike opplevelser rundt måltidet

Barnehagen skal være en lærende organisasjon, og måltid er en stor del av barnehagehverdagen. Som tredjeårsstudenter har vi opplevd ulike måter å gjennomføre et måltid på, og vi har observert flere pedagoger gjennomføre måltidet på forskjellige måter.

Vi har opplevd at dersom et barn leker litt med maten, så må han sitte i en krok med ryggen vendt mot resten. Vi har også opplevd voksne som gir barna muligheter til å smake på forskjellig pålegg og de får selv velge hva de vil spise først og sist fra matboksen sin. Her har vi erfart at det blir absolutt mer gris dersom barna selv får utforske, men det blir også dobbelt så mye glede rundt bordet.

Som voksen er det viktig å legge merke til alle barna rundt bordet, og passe på at det ikke bare er den mest høylytte som får oppmerksomhet. Et måltid skal være en positiv stund for barna.

Barn kan lære mye med å være med å medvirke selv rundt et måltid, enten det er å smøre skiven selv eller være med å lage mat om de er gamle nok til det. Her kan man trekke inn mange fagfelt, som f.eks. tall og telling. Vi som voksne skal støtte barna slik at de får en god opplevelse rundt måltidet. Istedenfor å fokusere på hvilke rekkefølge barna spiser det de har i matboksen, så kan man heller fokusere på gode samtaler og gode stunder rundt måltidene.

La barna leke, også med maten!




Powered by Labrador CMS