KRONIKK

Anne-Marthe Aslaksrud er advokat og har noen gode råd om hvem som har ansvar for hva i barnehagens øverste ledelse.
Anne-Marthe Aslaksrud er advokat og har noen gode råd om hvem som har ansvar for hva i barnehagens øverste ledelse.

Styrets og styrers ansvar i barnehagens nye virkelighet

De siste årene har det skjedd flere lovendringer i barnehagesektoren, som har medført et økt fokus på styret og daglig leder/styrer.

Publisert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Blant annet er kravene til styrer blitt tydeligere, og det er krav om at private barnehager - med noen få unntak - skal være organisert som et selvstendig rettssubjekt. Kunnskapsdepartementet har videre foreslått nye regler om styring og finansiering av barnehagesektoren, med høringsfrist 1. februar 2024.

Dette viser at barnehagesektoren er i stadig utvikling, hvor betydningen og viktigheten av en klar og kompetent ledelse står sentralt. Det er derfor viktig at de som jobber i barnehagen kjenner til deres plikter og ansvarsområder.

Noen konkrete eksempler:

  • Hvem har ansvaret for budsjettet og avleggelsen av regnskap?
  • Hvem har ansvaret for at uteområdet er trygt og sikkert?
  • Hvem har ansvaret for at ansatte får utbetalt lønn/feriepenger?

Dette gjelder uavhengig om barnehagen er organisert som aksjeselskap, stiftelse eller samvirkeforetak.

Hva er styrets rolle?

Styret har det overordnede ansvaret for barnehagen, og som plikter å sørge for at driften skjer i henhold til barnehageloven og barnehagens vedtekter. I loven beskrives dette som at styret har ansvaret for «forvaltningen» av selskapet.

Helt konkret betyr det at styret må sørge for at barnehagen har:

1) nødvendige kommunale godkjenninger,

2) kompetent personale og

3) rutiner som ivaretar trygge rammer for både barn og ansatte.

Styret må i tillegg sørge for tilsyn og kontroll med barnehagens økonomi, både når det gjelder resultat (at barnehagen ikke går med underskudd) og likviditet (at barnehagen har penger tilgjengelig til å betale lønn og regninger). Det er styret som fastlegger budsjetter og som har ansvaret for at regnskap blir innlevert til myndighetene.

Det er viktig at styret og styrer samarbeider tett om disse forholdene, og det er naturlig at styrer lager saksfremlegg (beslutningsgrunnlag) til styremøtene.

Når styret skal fastsette de konkrete retningslinjene for driften av barnehagen, må man nødvendigvis også ha et bevisst og reflektert forhold til regnskap, budsjetter, planer og internkontroll. Det er også styret som har det øverste ansvaret for at det eksisterer rutiner som sørger for at barn og ansatte er trygge.

Hvilken rolle har daglig leder/ styrer?

Daglig leder eller styrer har på sin side ansvaret for den administrative driften av barnehagen på daglig basis, og er styrets person i barnehagen. Dette inkluderer å sørge for at barnehagens aktiviteter og rutiner samsvarer med styrets beslutninger og gjeldende lover og regler. Selv om det er styrets ansvar å etablere rutiner, er det styrers ansvar å sørge for at disse blir fulgt, og rapportere tilbake til styret om eventuelle avvik.

Med dagens barnehagebilde, preget av endring og økende kompleksitet, stilles det også flere krav til styrer. I tillegg til å være ansvarlig for det pedagogiske innholdet, må man ha nødvendig kunnskap om økonomistyring og ledelse.

I større kjedebarnehager er det ofte en klarere struktur og flere sentraliserte ressurser, noe som kan lette ledelsesbyrden for styrer. Mindre enkeltstående eller foreldreeide barnehager er i større grad avhengig av at styret og styreren har den nødvendige kunnskapen og kompetansen til å drive barnehagen på en forsvarlig måte. Utdanning og veiledning spiller derfor en stor rolle, i tillegg til et godt samspill mellom styret og styrer.

Hvordan bør samspillet mellom styret og styrer/daglig leder være?

Uavhengig av organisasjonsform, er det avgjørende at styret og styrer jobber sammen. Forholdet beror i stor grad på tillit. Det er styrer som er ansvarlig for at styrets beslutninger gjennomføres i praksis, og som skal holde styret orientert om barnehagens drift. God informasjonsflyt er derfor viktig. Partene må være bevisste sine roller og sørge for at de har nødvendige kvalifikasjoner for å håndtere sine oppgaver.

Samspillet mellom styret og styrer vil kunne være ulikt beroende på organisasjonsform. I mindre foreldreeide barnehager, er det ofte et tettere samarbeid og mindre avstand mellom styret og styrer, samtidig som kompetansen til styret vil være mer personavhengig og tilfeldig. Styret vil også kunne ha en høyere turnover, ettersom medlemmene er foreldre til barn i barnehagen.

I større kjedebarnehager og kommunale barnehager, kan ansvaret for den daglige driften delegeres til andre, for å lette på de administrative oppgavene. På denne måten har man et større apparat å støtte seg til, samtidig som det kan ha betydning for beslutningsmyndigheten til styreren. Hvordan den enkelte barnehagen er organisert, vil derfor påvirke beslutningsmyndigheten, samt kravene til styrers kompetanse og kapasitet.

Hva anbefaler vi?

I lys av de siste års utvikling i barnehagesektoren, er det viktig å stille klare og forståelige krav til styret og styrerens roller og funksjoner. Vi anbefaler å ha en veldefinert og kompetent ledelse, da dette er nødvendig for å opprettholde og videreutvikle et barnehagetilbud av høy kvalitet.

Det er viktig at styret og styrer er kjent med og holder seg oppdatert på de til enhver tid gjeldende regler og vedtekter, som gjelder for barnehagen.

For å sikre forsvarlig drift og god internkontroll, anbefaler vi at det utarbeides en styreinstruks, som angir hva styret skal gjøre, og en stillingsbeskrivelse for daglig leder. Disse bør angi de konkrete pliktene, oppgaver og ansvarsområder.

Vi anbefaler også at barnehagen utarbeider gode rutiner for habilitet, taushetsplikt og annen saksbehandling også slik at man unngår misforståelser og sikrer forsvarlig saksbehandling.

Powered by Labrador CMS