Statsminister Jonas Gahr Støre avlyste besøket i den samiske barnehagen i forbindelse med markeringen av nasjonaldagen. Bildet er fra en tidligere anledning.

Skulle på barnehagebesøk, men foreldre truet med å holde barna hjemme

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skulle markere den samiske nasjonaldagen i Cizaš på Tøyen. 

Publisert Sist oppdatert

Slik ble det ikke. 

Det er Aftenposten som skriver om saken. 

Ifølge Mikkel Berg-Nordlie, som har barn i barnehagen, handler det om regjeringens håndtering av Fosen-saken. 

– Støre står ansvarlig for saken. Den har jo mobilisert så å si hele det samiske samfunnet. En del føler at de ikke lenger kan ha tillit til myndighetene, siden de tydeligvis ikke respekterer lov og dom når det kommer til samer. Det er en dypt alvorlig sak, sier Berg-Nordlie til avisen, og forteller at flere foreldre varslet at de ville holde barna hjemme hvis besøket ble gjennomført. 

Barnehagen har hatt også tidligere hatt storfint besøk. I 2020 var daværende statsminister Erna Solberg (H), kunnskapsminister Trine Skei Grande (V) og distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) med på feiringen av den samiske nasjonaldagen. Tonje Brenna (Ap) gjestet barnehagen som fersk kunnskapsminister under markeringen av samisk språkuke i 2021. 

– Jeg respekterer naturligvis foreldres ønske om å ikke få besøk, svarer Støre på Aftenpostens spørsmål om hva han tenker om at han ikke var velkommen. Han understreker at samefolkets dag er viktig. 

– Samisk kultur og de samiske språkene er en viktig del av mangfoldet i landet vårt. Det samiske beriker vår felles kultur. Regjeringen vil fortsette å legge til rette for dette mangfoldet. Jeg vil gratulere alle samer med dagen, og ønsker en fin feiring, sier Støre ifølge avisen. 

Powered by Labrador CMS