Erna Solberg fikk en krone av barnehagebarna som det sto «lihkku beivviin Sápmi» (gratulerer med dagen Sápmi) på.
Erna Solberg fikk en krone av barnehagebarna som det sto «lihkku beivviin Sápmi» (gratulerer med dagen Sápmi) på.

Forberedte seg en hel måned til den store dagen - så kom statsministeren!

Statsminister Erna Solberg (H) fikk en spesiell gave av barna i Samisk barnehage i Oslo – en krone med «lihkku beivviin Sápmi» på.

Publisert

– Lihkku beivviin! sa statsminister Erna Solberg, kunnskapsminister Trine Skei Grande (V) og distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) da de ankom Samisk barnehage i Oslo torsdag morgen.

Inne i den festpyntede barnehagen fikk statsrådene og de andre gjestene høre vakker joik fremført av både barnehagebarna og skuespiller og joiker Ingá Márjá Sarre.

Etterpå kunne alle forsyne seg av en buffé med tørket reinsdyrkjøtt, tørkede reinhjerter og kokte reinsdyrtunger.

Har gledet seg lenge

Leder i barnehagen, Màre Helander, forteller at de har forberedt seg i en hel måned til denne dagen.

– Jeg mener det er viktig å begynne tidlig med det gode pedagogiske opplegget for barna, slik at de får en grunnforståelse for hva samenes nasjonaldag er, sier hun.

Leder Màre Helander i Samisk barnehage i Oslo forteller at de vil fortsette feiringen utover dagen.
Leder Màre Helander i Samisk barnehage i Oslo forteller at de vil fortsette feiringen utover dagen.

– Vi har hatt mye fokus på Elsa Laula Renberg. Hadde det ikke vært for henne, hadde vi kanskje ikke feiret samenes nasjonaldag 6. februar. Det var hun som samlet samene til det første politiske møtet i Trondheim i 1917. Hun var en sterk, modig kvinne som har gått opp løypa for oss, sier Helander.

Barnehagelederen forteller at de også har hatt fokus på ulike koftetradisjoner i tiden frem mot den samiske nasjonaldagen.

– Barna i Samisk barnehage kommer fra ulike områder; fra lulesamisk område, sørsamisk område og nordsamisk område, sier Helander.

– Viktig å synliggjøre hva en samisk barnehage er

Dette var første gang at barnehagen fikk besøk av selveste statsministeren på samenes nasjonaldag.

Barnehagebarna ga statsministeren en krone i gave. På den sto det «lihkku beivviin Sápmi» (gratulerer med dagen Sápmi).

– Vi synes det er viktig å invitere sentrale politikere, Oslo kommune og bevilgende myndigheter hit til barnehagen for å synliggjøre hva en samisk barnehage egentlig er. På en slik dag er det jo fest, men de får i hvert fall et innblikk i hva en samisk barnehage er og hvordan vi jobber, sier Helander.

I tillegg til statsministeren og to statsråder, var også Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) og byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), blant gjestene denne morgenen.

Gjestene ble møtt av mange koftekledde barn.
Gjestene ble møtt av mange koftekledde barn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Stas å være her i dag

Kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande i samtale med barn fra Samisk barnehage i Oslo.
Kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande i samtale med barn fra Samisk barnehage i Oslo.

Kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande var strålende fornøyd med å starte dagen i den samiske barnehagen.

– Det er kjempestas å være her i dag. Her har vi virkelig fått se hvor viktig barnehagens rolle er i å formidle kultur, tradisjoner, historie og språk, sier Skei Grande til barnehage.no.

Også statsminister Erna Solberg satte pris på å få være med på markeringen av den samiske nasjonaldagen i barnehagen som holder til midt i Tøyenparken.

Barna og Ingá Márjá Sarre ved Det Samiske Nasjonalteateret Beaivváš joiker for gjestene. 
Barna og Ingá Márjá Sarre ved Det Samiske Nasjonalteateret Beaivváš joiker for gjestene. 

Om samenes nasjonaldag:

Samenes nasjonaldag er 6. februar. Dagen er også kalt Samefolkets dag, og er en felles feiring for samer i Finland, Norge, Russland og Sverige.

Avgjørelsen om at 6. februar skal være Samefolkets dag ble tatt av den 15. nordiske samekonferansen, som møttes i Helsinki i 1992.

Datoen ble valgt for å markere det første samiske landsmøtet som samlet samer fra Norge og Sverige i Trondheim, 6.–9. februar 1917. En av initiativtakerne til møtet var frihetskjemperen Elsa Laula Renberg. Hun kjempet for samenes rettigheter, og hun ønsket at samene skulle samarbeide over landegrensene.

I 2003 ble 6. februar offisiell flaggdag i Norge.

(Kilder: snl.no og nrk.no)

– Det har vært en veldig fin start på dagen. Dette er en barnehage midt i Oslo med ansvar for å sørge for at barn kan videreutvikle sitt samiske språk og at man tar vare på samisk kultur. Det er viktig å huske at Oslo er en av de største samiske byene i Norge, sier Solberg til barnehage.no.

– Å ta vare på kulturen og historien, er utrolig viktig, sier statsministeren.

Powered by Labrador CMS