Suaja maanagierte i Snåsa er en av 17 tilskuddsmottakere på lista.

Barnehagen er sentral i landets beste barnehagekommune. Nå får den penger

Den sørsamiske barnehagen Suaja maanagierte i Snåsa får 300.000 kroner, og er ikke alene om å få støtte.

Publisert Sist oppdatert

Barnehagen deltar i Sametingets barnehageprosjekt SáMOS, som skal skape en endring i den samiske barnehagekulturen som utgår fra samisk filosofi og tradisjonell kunnskap. Suaja maanagierte er valgt ut som én av fire pilotbarnehager i prosjektet, og støtten skal dekke merutgiftene ved deltakelsen.

SáMOS ble blant annet trukket fram da kommunalsjef for oppvekst i Snåsa, Åge Eriksen, snakket med Barnehage.no etter at Snåsa toppet årets utgave av kommunebarometeret på barnehagefeltet.

Bevilgningen på 300.000 kroner gis over Sametingets tilskuddsordning «tilskudd til prosjekter og utviklingsarbeid i barnehager», der målet er høy kvalitet på samisk språk- og kulturarbeid i barnehagene.

3,4 millioner kroner

Støtten går ikke bare i retning Snåsa. Av en pressemelding sendt ut mandag framgår det at til sammen 3,4 millioner kroner nå deles ut til prosjekter og utviklingsarbeid.

Barnehagen Guivddáš mánáidgárdi i Alta får 500.000 kroner i støtte til å etablere flere samiske barnehageplasser i barnehagen, og til å styrke barnas samiske språk, kultur og identitet. Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR) er glad Alta kommune vil etablere flere samiske plasser.

– Etterspørselen etter samiske barnehageplasser i Alta har økt, flere foreldre ønsker at barna skal få et samisk barnehagetilbud. Samtidig har vi sett at tilbudet av samiske barnehageplasser ikke har imøtekommet etterspørselen, sier han i pressemeldingen.

Hverdagslige ord

Den norske barnehagen Namsskogan barnehage i Namsskogan får 200.000 kroner til prosjektet «Språkressurser på sørsamisk», og til innkjøp av pedagogisk materiell. Barnehagen ønsker at barna skal få høre og lære sitt eget språk i hverdagen, og også ansatte i barnehagen skal lære seg hverdagslige ord for å bygge opp språket til barna.

– Jeg er veldig glad over at flere norske barnehager tilbyr sine samiske barn et samisk språk- og kulturtilbud i barnehagehverdagen, kommenterer Mikkelsen i pressemeldingen.

Under kan du se hele tildelingsoversikten for 2022.

Ny søknadsrunde i tilskuddsordningen åpnes i begynnelsen av februar 2023.

Kilde: Sametinget
Powered by Labrador CMS