Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde.

Flere danske selskaper tilbyr barnehage på jobben

Flere private virksomheter i Danmark tilbyr nå barnehage på jobben som personalgode.

Publisert Sist oppdatert

Flere private virksomheter i Danmark har begynt å tilby barnepass som personalgode når barnehagen er stengt eller foreldre mangler pass av andre årsaker. Det har vært så populært at enkelte nå overveier å etablere permanente barnehager i bedriften, som ansatte kan levere barna i.

Kampen om å tiltrekke seg og holde på de mest kompetente medarbeiderne er et evig tema. Og barnehagetilbud på jobben har vist seg å være noe de ansatte setter pris på.

– Barnehager kan bli framtidens fokusområde med hensyn til personalgoder, sier HR-sjef Michael Stubbe hos det danske selskapet Kamstrup AS til det danske Fagbladet barn og unge.

– Selskapet utreder nå hvordan de kan tilby permanent barnehage for de ansattes barn.

Krevende logistikk

Mange barnefamilier sier at hverdagslogistikken mellom hjem, barnehage og jobb er en utfordring. Så langt har selskapet kun tilbudt såkalt ad hoc-pass av barn, for eksempel i ferier og planleggingsdager.

Stubbe trekker fram hvor fint det må være å slippe de logistiske utfordringer og for eksempel kunne spise frokost med barnet i barnehagen, før du går opp på kontoret.

Telenor i Aalborg i Danmark har også benyttet seg av barnepass på jobben, da de lanserte et krevende prosjekt som krevde ekstra innsats av de ansatte. Selskapet ansatte da et vikarbyrå til å ordne med barnehage for de ansatte.

Overveier nøye

It-selskapet Atea i Aarhus etablerte en julebarnehage i desember i fjor, hvor de ansattes barn kunne være mens foreldrene var på jobb.

Et av vikarbyråene som tilbyr barnehage internt i private bedrifter, er det danske Pædagogisk vikarbureau. De opplever nå en stigning i henvendelser og bedriftsbarnehager har blitt et viktig vekstområde for byrået, opplyser direktør Morten Berg til Fagbladet for barn og unge.

Berg sier at de nøye overveier hvorvidt det er mulig å tilby et forsvarlig tilbud før de takker ja til oppdrag. Blant annet fysiske forhold, pedagogfaglige hensyn og etiske overveielser. Om en bedrift kun ønsker oppbevaring av barn i et urimelig antall timer, takker de nei.

– Vi fastholder at det skal være et ansvarlig antall barnehagelærere til stede, sier Berg.

Positiv

Han mener at tilbudet gir foreldre mer tid til barna i en krevende hverdag, og unngår mindre gode løsninger som dagmamma og annet pass utover barnehagens åpningstid.  Mange liker også at de kan treffe barnet i løpet av dagen.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund sin nestleder, Birgitte Conradsen, sier til bladet at hun stiller seg positiv til ordningen så lenge tilbudet driftes under ordnede forhold for både barna og de ansatte. Det gjelder lønn og at tilbudet skal driftes etter samme lover og regler som ordinær barnehage.

Fakta:

Arbeidsgiverbetalt barnepass er et skattepliktig personalgode i Danmark. Det gjelder også når arbeidsgiveren

  • betaler for den ansattes utgifter til barnepass
  • refunderer den ansattes utgifter til barnepass
  • dekker utgifter til barnepass for de ansatte via drift av barnehage

Ville du benyttet deg av en barnehage på jobben? Del din mening i kommentarfeltet under eller send oss en tekst til [email protected].

Powered by Labrador CMS