Hun er årets barnehageinspirator: – Jeg er helt målløs

– Noe av det som inspirerte meg til å bli barnehagelærer, var små anekdoter min mor fortalte fra sin hverdag i barnehagen, sa universitetslektor Anna Rigmor Moxnes ved USN etter å ha mottatt prisen «Årets barnehageinspirator 2019».

Publisert

– Jeg er veldig takknemlig overfor studentene som har nominert meg og er beæret over å få denne prisen. Jeg har lest om de andre finalistene og sett hvor fantastiske barnehageinspiratorer de er, så jeg er nesten målløs over at det ble meg, sa Moxnes, som underviser i pedagogikk ved Universitetet i Sørøst-Norge – Campus Drammen.

Mandag kveld mottok hun beviset på at hun er Årets barnehageinspirator 2019. Prisen ble delt ut under festmiddagen på landsmøtet til PBL (Private Barnehagers Landsforbund).

Feiret med sin mor

Med seg i salen hadde Moxnes sin egen mor, som er utdannet barnehagelærer og har jobbet i barnehage hele sitt yrkesliv.

– Moren min har inspirert meg gjennom hele livet. Noe av det som inspirerte meg til å bli barnehagelærer, var små anekdoter hun fortalte fra sin hverdag i barnehagen om alt det morsomme hun hadde gjort sammen med barna. Det fikk meg til å få øyene opp for at barnehagelæreryrket kunne være noe for meg også, fortalte Moxnes.

– Både min mor og hennes venninner var en sterk inspirasjon for at jeg valgte denne yrkesveien, sa Moxnes, som har jobbet i barnehage i Kongsberg kommune i 18 år før hun begynte på sin akademiske reise på høgskolen.

FAKTA Årets barnehageinspirator:

 • Prisen går til en lærer/foreleser ved en av landets barnehagelærerutdanninger - som på en god måte har inspirert og motivert studentene sine til en yrkeskarriere i barnehage.
 • Det er PBL (Private Barnehagers Landsforbund) som står bak prisen som er på 50.000 kroner. Prisen deles ut annet hvert år.
 • Juryen består i år av styreleder Eirik Husby i PBL, førstelektor Bente Fønnebø
  ved OsloMet - Storbyuniversitetet og leder Frank Aleksander Bræin, Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet.

Årets finalister:

 • Anna Rigmor Moxnes, universitetslektor – Universitetet i Sørøst-Norge
 • Elisabeth Walsøe Lehn, høgskolelektor – Dronning Mauds Minne høgskole for barnehagelærerutdanning
 • Erik René Larssen Fagerheim, universitetslektor – Universitetet i Stavanger
 • Helene Torsteinson, høgskolelektor – Høgskolen på Vestlandet
 • Steffen Tangen, høgskolelektor – Høgskolen i Østfold

180 forslag

Prisen «Årets barnehageinspirator» skal gå til en foreleser ved en av landets barnehagelærerutdanninger, som på en god måte har inspirert og motivert studentene sine til en yrkeskarriere i barnehage.

Det er barnehagelærerstudentene selv som har nominert kandidater til prisen.

Juryen fikk i år inn 180 forslag på 61 ulike kandidater, fordelt på 16 studiesteder over hele landet.

– Det vitner om et stort engasjement og at det er mange inspirerende forelesere der ute som gjør en god jobb for sine studenter, sa tidligere administrerende direktør i PBL, Arild M. Olsen, som sto for utdelingen av prisen.

Årets fem finalister har samlet mottatt nærmere 1800 stemmer i en avstemning som ble avholdt på Facebook, opplyste han.

«Gode ord sitter aldri langt inne»

Juryen peker på at Anna Rigmor Moxnes tidlig skilte seg ut som en sterk kandidat.

«Årets barnehageinspirator er opptatt av å gjøre fagstoff og tematikker barnehagenært, og organiserer undervisningen slik at studentene blir engasjert i tematikken,» sier juryen.

Moxnes fikk mange nominasjoner fra studentene. Under utdelingen leste Olsen opp noen av forslagene som var kommet inn:

«En foreleser jeg aldri kommer til å glemme. Hun har gjort tiden min på universitetet verdt det. Hun snakker om faget sitt med så stor lidenskap og glede at man ikke kan gjøre annet enn å glede seg til å jobbe med det selv.»

Universitetslektor Anna Rigmor Moxnes ved Universitetet i Sørøst-Norge er  vinneren av prisen Årets barnehageinspirator.
Universitetslektor Anna Rigmor Moxnes ved Universitetet i Sørøst-Norge er  vinneren av prisen Årets barnehageinspirator.

«Hun avslutter alltid forelesningene med å fortelle hva hun satte pris på de timene vi var sammen, og gode ord sitter aldri lagt inne. Du forlater aldri klasserommet med en dårlig følelse, eller med flere bekymringer enn du kom inn med.»

Byttet ut stoler med gulvet

Anna Rigmor Moxnes fikk stående applaus fra landsmøtedeltagerne under PBLs landsmøte.
Anna Rigmor Moxnes fikk stående applaus fra landsmøtedeltagerne under PBLs landsmøte.

Da barnehage.no intervjuet Moxnes etter at det ble kjent at hun var en av de nominerte til prisen, kunne hun blant annet avsløre at hun gjerne tester ut litt utradisjonelle undervisningsmetoder. For eksempel å bytte ut stoler med gulvet når hun underviser i småbarnspedagogikk.

– Når studentene er ferdig utdannet skal de jobbe nede på gulvet med de yngste barna, og jeg tenkte: Hvorfor sitter vi på stoler under undervisningen og fjerner oss så mye fra barnehagehverdagen?

– Det har blitt et veldig effektivt virkemiddel og vi har gjort det flere ganger, fortalte Moxnes da.

Disse har tidligere blitt kåret til Årets barnehageinspirator:

 • 2017 – Jan Ingar Båtvik, Høgskolen i Østfold
 • 2015 – Marit Granholt, Høgskolen i Oslo og Akershus
 • 2014 – Dag Østvold Tangen, Høgskolen i Hedmark
 • 2013 – Margareth Sandvik, Høgskolen i Oslo og Akershus
 • 2012 – Liv Ingrid Fjellanger, Høgskolen Stord/Haugesund
 • 2011 – Brit Norbrønd, Høgskolen i Oslo
 • 2010 – Ingrid Groseth, Høgskolen i Hedmark
 • 2009 – Sonja Kibsgaard, Dronning Mauds Minne Høgskole
Powered by Labrador CMS