I dag overtok Trine Skei Grande (V) som kunnskapsminister etter Jan Tore Sanner (H).
I dag overtok Trine Skei Grande (V) som kunnskapsminister etter Jan Tore Sanner (H).

– Vi skal ha gode private barnehager og stor variasjon i barnehagetilbudet

Fredag klokken 14 overtok Trine Skei Grande (V) det politiske ansvaret for barnehagesektoren.

Publisert

Litt etter klokken 11.15 fredag formiddag, kom regjeringen ut på Slottsplassen anledet av statsminister Erna Solberg.

Spekulasjonene i media rundt endringene i regjeringen hadde truffet godt: Venstreleder Trine Skei Grande er ny kunnskaps- og integreringsminister og får ansvar for barnehage, skole og integrering. Henrik Asheim (H) er ny minister for høyere utdanning og forskning.

– Spent

Skei Grande overtar stafettpinnen etter Jan Tore Sanner (H), som har vært kunnskapsminister siden januar 2018.

– Jeg er veldig ydmyk og spent, sa Skei Grande etter at hun hadde mottatt nøkkelkortet til sitt nye kontor i Kunnskapsdepartementet like etter klokken 14 fredag.

Hun avsluttet sin første tale som kunnskapsminister med følgende oppfordring til sin forgjenger Jan Tore Sanner, som nå er blitt finansminister:

– Du må huske på dette departementet når du nå er blitt finansminister. Det er veldig viktig!

– Mye barnehageprat

Den ferske kunnskapsministeren forteller til barnehage.no at hun har flere familiemedlemmer som jobber og har jobbet i barnehage.

– Det er mye barnehageprat i familien, sier Skei Grande, og fortsetter:

– Jeg har veldig stor respekt for den jobben som gjøres med barn i den aldersgruppen. Det er så utrolig avgjørende og formende. Vi har mye forskning som viser hvor viktig de første årene i et barns liv er for mulighetene til å lykkes senere i livet. Derfor mener jeg at barnehage er veldig viktig og at vi må jobbe aktivt for å få alle inn i barnehagen. Det vil være en viktig oppgave for meg i denne jobben.

En av Venstres hjertesaker over flere år har vært gratis kjernetid i barnehagen for barn fra lavinntektsfamilier. I dag har 2-, 3-, 4- og 5-åringer, og barn med utsatt skolestart, som bor i husholdninger med lav inntekt, rett til å få 20 timer gratis oppholdstid i barnehage per uke.

Trine Skei Grande mottar nøkkelkortet til kunnskapsministerens kontor.
Trine Skei Grande mottar nøkkelkortet til kunnskapsministerens kontor.

– Dette har vært en hjertesak for Venstre nettopp fordi vi tror at barnehage er et av de viktigste utjevningstiltakene som finnes, sier Skei Grande.

Ønsker mangfold

Ved forrige Stortingsvalg gikk Venstre blant annet til valg på at de ville legge til rette for et mangfold av ulike barnehager og sikre en forsvarlig finansiering av private og ideelle barnehager.

Hvordan vil du sørge for dette som kunnskapsminister?

– Jeg mener at mangfold er veldig viktig fordi barn er så forskjellige. Derfor trenger vi litt forskjellige konsepter i barnehageverdenen, nettopp for at alle skal få være med og utvikle talentet sitt, sier Skei Grande.

– Vi jobber nå med finansieringsspørsmålet og regjeringen har drøftet ulike modeller, men vi har ikke kommet til en konklusjon enda. Men jeg mener det er viktig å legge til grunn at vi både skal ha gode private barnehager og stor variasjon i barnehagetilbudet, fortsetter hun.

Her er endringene

Etter at Fremskrittspartiet kunngjorde at de ville trekke seg ut av regjeringssamarbeidet med Høyre, Venstre og KrF mandag denne uken, måtte en ny regjeringskabal legges.

Nå er det klart at Høyre får 12 statsråder, mens Venstre og KrF får fire statsråder hver.

I en pressemelding fra Statsministerens kontor meldes det om følgende endringer:

 • Kulturminister Trine Skei Grande er utnevnt til kunnskaps- og integreringsminister.
 • Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner er utnevnt til finansminister.
 • Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland er utnevnt til justis- og beredskapsminister.
 • Statsråd Bent Høie overtar i tillegg til de sakene han bestyrer i Helse- og omsorgsdepartementet, styring av eldre- og folkehelsearbeidet i samme departement.
 • Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen er utnevnt til arbeids- og sosialminister.
 • Stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland er utnevnt til distrikts- og digitaliseringsminister.
 • Digitaliseringsminister Nikolai Astrup er utnevnt til kommunal- og moderniseringsminister.
 • Forskings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø er utnevnt til næringsminister.
 • Stortingsrepresentant Knut Arild Hareide er utnevnt til samferdselsminister.
 • Stortingsrepresentant Henrik Asheim er utnevnt til forsknings- og høyere utdanningsminister.
 • Statssekretær Geir Inge Sivertsen er utnevnt til fiskeri- og sjømatminister.
 • Stortingsrepresentant Abid Raja er utnevnt til kultur- og likestillingsminister.
 • Stortingsrepresentant Tina Bru er utnevnt til olje- og energiminister.
 • Statssekretær Sveinung Rotevatn er utnevnt til klima- og miljøminister.

Samtidig har Kongen i statsråd gitt statsrådene Siv Jensen, Sylvi Listhaug, Anniken Hauglie, Jon Georg Dale, Ola Elvestuen, Terje Søviknes, Harald Tom Nesvik, Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Jøran Kallmyr avskjed i nåde.

Nye statssekretærer

I forbindelse med endringene i regjeringen i dag, er det også gjort endringer blant statssekretærene, opplyser Statsministerens kontor.

Stortingsrepresentant Grunde Kreken Almeland og adjunkt med opprykk, Anja Johansen, utnevnes til statssekretærer for statsråd Trine Skei Grande i Kunnskapsdepartementet.

Jan Christian Kolstø gis avskjed i nåde som statssekretær for statsråd Trine Skei Grande i Kulturdepartementet og utnevnes på nytt til statssekretær for statsråd Trine Skei Grande i Kunnskapsdepartementet.

Konstitueringen av Maria Kristine Strandskog Göthner som statssekretær for kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner opphører. Hun er samtidig utnevnt til statssekretær for finansminister Jan Tore Sanner.

Statssekretærene Julie Midtgarden Remen og Tom Erlend Skaug har fått avskjed i nåde som statssekretærer i Kunnskapsdepartementet for statsråd Jan Tore Sanner.

Powered by Labrador CMS