Helge Eide i KS (øverst), PBL-sjef Anne Lindboe og FUB-leder Einar Olav Larsen, ønsker alle Guri Melby velkommen som ny kunnskapsminister.
Helge Eide i KS (øverst), PBL-sjef Anne Lindboe og FUB-leder Einar Olav Larsen, ønsker alle Guri Melby velkommen som ny kunnskapsminister.

Melby ny kunnskapsminister: – Har vist stort engasjement for sektoren

Fredag i forrige uke ble Guri Melby (V) utnevnt til ny kunnskaps- og integreringsminister. Her er noen reaksjoner fra barnehagesektoren.

Publisert

– Dette er en veldig spesiell dag å bli utnevnt til statsråd i Kunnskapsdepartementet, sa Melby på en pressekonferanse fredag.

Dagen før hadde statsminister Erna Solberg (H) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) kunngjort at alle barnehager og skoler stenges for å begrense spredningen av koronaviruset.

Fortid i departementet

Guri Melby var byråd for miljø og samferdsel i Oslo fra 2013 til 2015 i det da Høyre-styrte byrådet. Siden Venstre gikk i regjering i januar 2018 har hun møtt på Stortinget som vararepresentant for Trine Skei Grande, og hun har to år bak seg fra utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Den ferske kunnskapsministeren har også en fortid i Kunnskapsdepartementet. I 2011 og 2012 var hun ansatt som rådgiver, og skrev da blant annet taler for daværende statsråd Kristin Halvorsen.

– Krevende økonomisk situasjon

Administrerende direktør Anne Lindboe i PBL ønsker Melby velkommen som kunnskaps- og integreringsminister.

– Guri Melby fremstår både som et naturlig og spennende valg når Trine Skei Grande velger å gi seg. Melby har fra Stortinget vist stort engasjement for kvalitetsutvikling i barnehagesektoren, og hun har i sin rolle som medlem av utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget vist at hun tar utfordringene i private barnehager på alvor. Dette håper vi at vil danne et godt utgangspunkt for konstruktiv dialog om viktige spørsmål i tiden som kommer, sier Lindboe.

– Hva mener dere er det viktigste for den nye kunnskapsministeren å sette seg inn i med tanke på barnehagesektoren?

– Alle barn fortjener å gå i en god barnehage, og det er derfor viktig at statsråden setter seg godt inn i forskningen og kunnskapen som foreligger om hva som skaper gode barnehager for barn. Det er også viktig at hun setter seg godt inn i alle sidene ved det reguleringsarbeidet som lenge har pågått i departementet, sier PBL-sjefen, og legger til:

– I tillegg er vi opptatt av at statsråden veldig raskt setter seg inn i situasjonen til alle de private barnehagene som allerede er i en svært krevende økonomisk situasjon, og at hun raskt bidrar til at korona-epidemien ikke sprer ytterligere usikkerhet for sektoren. Vi står overfor svært mange utfordringer her i samfunnet, og den nye kunnskapsministeren skal være trygg på at god dialog med de private barnehagene skal gi gode løsninger til beste for barn, familiene deres og samfunnet for øvrig.

I går kom beskjeden om at regjeringen tar grep for å hjelpe barnehagene økonomisk gjennom den spesielle situasjonen som har oppstått som følge av korona-utbruddet. I en pressemelding opplyste kunnskapsministeren at foreldre slipper å betale for barnehage så lenge tilbudet er stengt på grunn av korona-utbruddet, og at barnehagene får kompensert dette tapet fullt ut av regjeringen. Dette for å unngå permitteringer i barnehagene.

– Bemanningsnormen er underfinansiert

Også områdedirektør for interessepolitikk i KS, Helge Eide, ønsker Melby velkommen inn i regjering.

– KS kjenner Melby som en kunnskapsrik og engasjert politiker. Og vi ser frem til et godt samarbeid med Melby som kunnskaps- og integreringsminister, slik vi har hatt med tidligere statsråder, sier han i en kommentar til barnehage.no.

– Hvilke saker mener dere det er viktig at den nye kunnskapsministeren nå setter seg inn i med tanke på barnehagesektoren?

– Det viktigste for KS er at statsråden legger til rette for at kommunene kan gjøre sin viktige jobb med å sikre et barnehagetilbud der alle barn får god omsorg og gode utviklingsmuligheter. Bemanningsnormen i barnehagene er kraftig underfinansiert og vi forventer at statsråden bidrar til å rette opp dette, slik at kommunene faktisk settes i stand til å oppfylle den, fortsetter Eide.

– Når den nye barnehageloven legges frem, forventer KS at kommunen som har ansvaret for barnehagetilbudet, får mer og ikke mindre rom for å avgjøre etablering av nye private barnehager. Slik også regjeringserklæringen slår fast, må vi redusere statlig detaljstyring og gi lokalsamfunn frihet til å styre sin egen samfunnsutvikling. Som ansvarlig for barnehagetilbudet bør kommunene også ha mulighet for å stille samme krav til prioritering av barn og kompetanseutvikling i både private og kommunale barnehager, sier han.

Ønsker bedre bemanning

Leder for Foreldreutvalget for barnehager (FUB), Einar Olav Larsen, ser frem til å samarbeide med den nye kunnskapsministeren.

– Vi ser frem til et fortsatt godt samarbeid med Guri Melby og tror hun blir en god kunnskapsminister. FUB-utvalget, sammen med Foreldreutvalget for grunnskolen, hadde gleden av å møte henne og resten av utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget sist mandag og vi fikk et godt inntrykk. Vi oppfatter henne som en dyktig, kunnskapsrik og engasjert person på feltet. Hun er selv trebarnsmor og barnehagemamma, dette er et godt utgangspunkt med hensyn til at hun selv kjenner og har kjent på kroppen hva det vil si å levere og hente barn i barnehagen og samarbeide med barnehagen, sier han.

Larsen og FUB mener Melby må engasjere seg spesielt på tre områder i barnehagesektoren i tiden fremover:

– At offentlige midler og foreldrebetaling til barnehagene kommer barna til gode. At barnehager er utrolig forskjellige både med tanke på åpningstider, kompetanse blant de ansatte og organisering av barnegrupper, dette gjør at bemanningsnormen langt fra er tilstrekkelig for å gi barna et trygt og pedagogisk godt nok tilbud i barnehagen. Og at barnehagens kompetanse om foreldresamarbeid må styrkes og forbedres, sier FUB-lederen.

Powered by Labrador CMS