Guri Melby (V) overtar som kunnskapsminister etter Trine Skei Grande (V).
Guri Melby (V) overtar som kunnskapsminister etter Trine Skei Grande (V). (Foto: Kunnskapsdepartementet)

Guri Melby ny kunnskapsminister: – Dette er en veldig spesiell dag å bli utnevnt til statsråd

Dagen etter nyheten om at alle barnehager og skoler i landet stenges for å begrense spredningen av koronaviruset, ble Guri Melby (V) utnevnt til ny kunnskaps- og integreringsminister. – Både som samfunn og som enkeltmennesker blir vi satt på en stor prøve, sier Melby.

Guri Melby overtar statsrådposten etter Trine Skei Grande som tidligere denne uken annonserte at hun trekker seg som Venstre-leder og kunnskapsminister.

Melby blir sjef for barnehagene og skolene i en krevende periode. Torsdag ettermiddag opplyste statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie at alle skoler og barnehager i Norge stenges i forbindelse med utbruddet av koronaviruset. Barnehagene og skolene vil i første omgang holde stengt til og med 26. mars.

– Dette er en veldig spesiell dag å bli utnevnt til statsråd i Kunnskapsdepartementet. I går fikk vi alle vite at barnehager, skoler, videregående skoler, høgskoler, og universiteter nå stenger aktiviteten for å begrense smitte. Både som samfunn og som enkeltmennesker blir vi satt på en stor prøve, sa Melby på en pressekonferanse fredag formiddag.

– For Kunnskapsdepartementet er det viktigste at vi greier å ta vare på barn og elever over hele landet. Denne situasjonen skal så langt vi greier det ikke gå på bekostning av deres læring. Vi har en viktig jobb å gjøre i å bistå kommunene som skoleeiere i en veldig krevende tid, understreket hun.

– Utfordrende for ansatte og foreldre

– Hvordan vil du og Kunnskapsdepartementet bistå barnehagesektoren i den utfordrende situasjonen vi nå befinner oss i?

– Dette er en spesiell tid i og med at alle barnehager holder stengt. Det vil være utfordrende for foreldre og de som jobber i barnehagene å finne gode løsninger. Noen barn skal likevel ha barnepass og det må man finne gode løsninger på, uten å spre smitten, sier den ferske kunnskapsministeren til barnehage.no.

Hun oppfordrer alle til å følge helsemyndighetenes råd om hvordan vi kan bidra til begrense spredningen av koronaviruset.

– Det handler blant annet om å ha god håndhygiene og om å redusere kroppskontakt til et minimum, selv om jeg forstår at det er utfordrende når man jobber med små barn, sier Melby.

– Vi har mange dyktige ansatte i barnehagene våre som har håndtert situasjonen godt hittil, og vi har tillit til at de kommer til å håndtere situasjonen bra fremover, sier Melby.

Hun peker på at dette er en ny situasjon også for myndighetene.

– Vi gjør oss nye erfaringer underveis. Jeg håper alle stiller opp i denne dugnaden og gjør det beste ut av situasjonen, sier hun.

– Gjøres mye godt arbeid

Under pressekonferansen fredag uttrykte Melby også sin beundring for sin forgjenger i kunnskapsministerstolen.

– For meg er det ganske uvirkelig å ta over jobben som statsråd etter Trine og akkurat på dette området. Jeg har samarbeidet tett med Trine i mange år og jeg er full av beundring for jobben hun har gjort, både som partileder og som statsråd, sa hun.

Nå skal hun fortsette på den jobben Skei Grande så vidt rakk å begynne på, understreket hun.

– Jeg har besøkt over 100 skoler og barnehager de siste årene og vet at det gjøres utrolig mye godt arbeid rundt omkring i hele landet, sa Melby.

– Selv om dette er en spesiell tid, gleder jeg meg til å ta fatt på oppgavene som kunnskaps- og integreringsminister.

Tidligere byråd i Oslo

Guri Melby var byråd for miljø og samferdsel i Oslo fra 2013 til 2015 i det da Høyre-styrte byrådet. Siden Venstre gikk i regjering i januar 2018 har hun møtt på Stortinget som vararepresentant for Trine Skei Grande, og sittet i både utdannings- og forskningskomiteen og finanskomiteen.

Melby er fra Orkdal i Trøndelag og har en mastergrad i nordisk språk og PPU fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Hun har tidligere blant annet jobbet som lektor på Gerhard Schønings skole og som høgskolelektor i norsk ved lærerutdanninga på Høgskolen i Sør-Trøndelag (nå NTNU).

Debatt

Til toppen