Fra venstre Henrik Asheim (H), Trine Skei Grande (V) og Iselin Nybø (H) blir utpekt som mulige kandidater til å ta over kunnskapsministerposten - hvis Jan Tore Sanner går over til Finansdepartementet.
Fra venstre Henrik Asheim (H), Trine Skei Grande (V) og Iselin Nybø (H) blir utpekt som mulige kandidater til å ta over kunnskapsministerposten - hvis Jan Tore Sanner går over til Finansdepartementet.

Endringer i regjeringen: Peker på disse som mulig ny kunnskapsminister

Hvem blir ny kunnskapsminister om Jan Tore Sanner (H) tar over for Siv Jensen? Frps exit byr på spekulasjoner rundt de nye statsrådpostene. 

Publisert

Det kan bli endringer i kunnskapsdepartementet når Høyre, Venstre og Krf skal legge den nye kabalen. Fagbladet Khrono har gjort en gjennomgang av hvem som er de heteste kandidater til jobben som kunnskapsminister om Sanner skulle bli landets nye finansminister, og trekker fram Henrik Asheim, Trine Skei Grande og Iselin Nybø som de heteste navnene. 

Statsminister Erna Solberg (H) sier ifølge NTB at ny statsrådkabal skal være på plass innen slutten av måneden - og gjerne før. Samtidig melder VG at både Høyre og Krf er positive til å slanke antallet statsråder. Etter at Krf kom inn i regjeringen i 2019 gikk man opp til 21 statsråder, mot 18 da Solberg-regjeringen tiltrådte i 2013.

Frp har syv statsrådsposter: Ved å fjerne to statsrådsposisjoner, vil det være behov for fem mye statsråder. Antatt fordeling vil være tre til Høyre og en ny statsråd hver til Venstre og KrF, skriver VG. 

Et av stedene det spekuleres i om det kan bli endringer, er Kunnskapsdepartementet. Da Venstre kom inn i regjeringen i 2018 ble departementet delt i to. Iselin Nybø (V) fikk ansvaret for forskning og høyere utdanning, mens Jan Tore Sanner ble kunnskaps- og integreringsminister med ansvar for barnehage, grunnskole og videregående skole.

Nå er Sanner en av de heteste kandidatene til å overta jobben som finansminsier. Dermed kan Solberg bestemme seg for å slå sammen igjen de to ansvarsområdene under én ny minister. 

Utdanningsnytt har bedt politisk kommentator i Nordlys, Tone Angell Jenssen, politisk kommentator i Morgenbladet, Aslak Bonde, politisk redaktør i Sunnmørsposten, Jan Erik Røsvik og politisk kommentator Hilde Øverbekk i Stavanger Aftenblad si hva de tenker om den mulige ledige posten. Samtlige peker på Henrik Asheim som en mulig ny kunnskapsminister fra Høyre. I tillegg trekker også Bonde og Øverbekk fram Trine Skei Grande som en aktuell kandidat for posisjonen.

Khrono har tatt en ringerunde blant ulike sentrale personer i kunnskapssektoren, med spørsmål om de foretrekker en eller to statsråder. Svarene er ikke unisone: Blant annet sier administrerende direktør i Norges Forskningsråd, John-Arne Røttingen, til Khrono at sektoren har positive erfaringer både med én kunnskapsminister, som Torbjørn Røe Isaksen og med én dedikert forskningsstatsråd - Iselin Nybø.

– Dette er jo et politisk valg. Det som er viktig for meg er at man velger en statsråd om har kapasitet og kan ha oppmerksomheten på forskning, utvikling og innovasjon, og som skjønner hvor viktig dette vil være framover, både for omstilling og det grønne skiftet, sier Røttingen.

Røttingen sier at han ser at departementer som kunnskapsdepartementet er i et dilemma: Barnehage og skole er mer synlige politiske områder enn forskning. Dermed er det lettere for politikere å utmerke seg med en tydelig stemme der, mener han.

Rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Svein Stølen, synes på den annen side det er bedre for sektoren om man bare har én minister med ansvar for kunnskapsfeltet.

Powered by Labrador CMS