SV-leder Audun Lysbakken ønsker å forby utbytte på privat barnehagedrift.
SV-leder Audun Lysbakken ønsker å forby utbytte på privat barnehagedrift.

Slik heiet SV fram barnehagene de nå vil bli kvitt

I 2011 sa SV-leder Kristin Halvorsen at det ville være urimelig å nekte private barnehager å ta utbytte. Nå kjemper hennes etterfølger for nettopp det.

Publisert Sist oppdatert

SV har flagget kampen mot profitt i barnehagesektoren som en av de viktigste sakene foran høstens stortingsvalg.

Partiet vil forby utbytte på offentlige velferdstjenester i privat regi. Og har varslet et ultimatum om dette dersom de skal inn i regjeringssamtaler etter valget.

Tall fra samfunnsøkonomisk avdeling i Private Barnehagers Landsforbund (PBL) viser at utbytte i 2015 utgjorde 0,4 prosent av omsetningen i private barnehager.

SV startet sitt landsmøte fredag, og spørsmålet om de private aktørene innenfor velferd kommer opp til debatt fredag ettermiddag.

- Bør drive med noe annet

I et intervju med barnehage.no tirsdag sa SVs nestleder Snorre Valen følgende:

– Hvis du vil leve av å drive en god barnehage, er det topp. Men hvis du skal drive næringsvirksomhet og hente ut utbytte, bør du drive med noe annet.

I intervjuet trekker han en sammenligning mellom drift av barnehager og avfallshåndtering og sier:

– Vi mener kritiske offentlige tjenester i så stor grad som mulig bør være utført av det offentlige.

Les også: SV til krig mot profitt i barnehager

Les også: Ap-Jonas sier blankt nei til SVs barnehage-ultimatum

Les også: Fylkeslag i SV vil stoppe de ideelle

2011: Urimelig å nekte utbytte

Uttalelsene står i skarp kontrast til det SV sto for da de satt i regjering og skulle innfri barnehageløftet.

Høsten 2011 sa daværende partileder og kunnskapsminister Kristin Halvorsen følgende til NTB:

"Det er etablerere av barnehager som har lagt ned en stor innsats og mange timer uten å ta ut lønn for alt, og noen har investert private penger. Da ville det være urimelig å ikke tillate utbytte. Men reglene er lagt opp slik at ingen skal fly høyt på dette."

2008: Umulig uten å kunne tjene penger

Hennes forgjenger Bård Vegar Solhjell sa følgende i 2008:

"Dersom ein ser på dei siste åra, har talet på nye private barnehagar overgått talet på kommunale. Det kan ikkje vere nokon tvil om at det i alle fall har vore økonomisk forsvarleg å etablere nye private barnehagar dei siste åra. Det hadde ikkje vore mogleg å få til den utbyggingstakten utan at det hadde vore pengar å tene på det, og mogleg for private barnehagar å kome på banen. Det er òg grunnen til at det over heile Noreg er gode private barnehagar som drivast, og som får det til å gå rundt."

Kristin Halvorsen, på sin side, sa dette i 2008:

"Vi har gjennomført en nasjonal dugnad for å sikre alle barn en barnehageplass. Noen kommuner er ikke helt i mål. Men nå vil jeg takke alle de kommunene og private som har stått på for å få dette til i sin kommune. Det står hundrevis av nye bygg rundt omkring i landet som klare bevis for politisk prioritering. Tusenvis av nye mennesker jobber i disse barnehagene. Horder av smårollinger i parkdresser går ut og inn av porten hver eneste dag. Fornøyde foreldre bringer og henter, og barnehagene er det velferdsgodet som brukerne er mest fornøyde med. Vi har forandret folks hverdag."

2006: Avhengig av de private

Øystein Djupedal var kunnskapsminister i 2006, også han for SV. Dengang sa han dette:

"Vi er veldig avhengig av de private utbyggerne. De stod i fjor for hele 70 prosent av barnehageutbyggingen. Det er jeg veldig glad for, og jeg har all mulig grunn til å rose alle de private som bygger barnehager."

2017: Burde sett farene

I tirsdagens intervju med Snorre Valen spurte barnehage.no følgende:

– SV heiet veldig på de private, også dem som tjente penger, da dere skulle innfri barnehageløftet for åtte-ti år siden. Har dere rett og slett ikke bruk for dem lenger?

– Jeg vil vel heller si at vi har lært av den prosessen. Det som en gang var en rekke ulike små aktører er nå konsolidert i noen få ganske store. Vi burde ha sett farene ved det i større grad enn da vi gjennomførte barnehagereformen i sin tid.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter. 

 

Powered by Labrador CMS