Barnehagelærerne Ingemar Nielsen og Karin Otelia Dalen lager podkast for barnehagefolk. Her fra innspillingen av den nyeste episoden.
Barnehagelærerne Ingemar Nielsen og Karin Otelia Dalen lager podkast for barnehagefolk. Her fra innspillingen av den nyeste episoden.

– Når barna tar for seg gjenbruksmateriell, kan det bli til hva som helst

Barnehagelærerne Ingemar Nielsen og Karin Otelia Dalen lager podkast for barnehagefolk. I en ny episode snakker de om gjenbruk og bærekraft med Tine Selinger ved gjenbrukssenteret MUV - Mulighetenes verksted.

Publisert

I september skrev barnehage.no om barnehagelærerne Ingemar Nielsen og Karin Otelia Dalen som hadde laget landets første podkast av barnehagelærere – for barnehagefolk.

Nå har duoen laget et nytt avsnitt av podkasten Bærepod - En bærekraftig barnehage-pod.

Denne gangen er temaet gjenbruk og bærekraft.

De to barnehagelærerne har også fått med seg Tine Selinger som gjest. Hun er utdannet barnehagelærer og er daglig leder i MUV - Mulighetenes verksted på Majorstua i Oslo.

I episoden snakker Nielsen, Dalen og Selinger blant annet om hvorfor de mener barn bør ha tilgang til «åpne» materialer i barnehagen.

Hele episoden hører du her.

– Kan bli til hva som helst

MUV er Oslo kommunes kreative gjenbrukssenter for barn. Hit kan barn, for eksempel små barnehagegrupper, komme for å utforske gjenbruksmaterialer, restmaterialer, overskuddsmaterialer og naturmaterialer.

– Det som er spennende med slike materialer er at de er åpne. De kan bli til hva som helst, sier Tine Selinger i podkasten.

Eller de kan bli til ingenting, påpeker hun. Og forklarer:

– Når de ansatte som kommer til gjenbrukssenteret med barna begynner å si: «Se på den? Hva er dette? Ser du hva dette har vært?», ber jeg dem være stille og heller vente og se hvordan barna møter materialene og hvordan de bruker dem. Jeg ser nemlig at barna blir forstyrret av voksne som gjerne vil ha gjettekonkurranse på hva de ulike materialene er, sier Selinger.

– En forskjell på barn og voksne, er at voksne i møte med slike materialer gjerne vil finne ut av hva det er eller har vært. Barn bryr seg sjelden om det, sier hun.

I episoden deler Selinger blant annet tips om hvordan barnehager kan få tak i variert gjenbruksmateriell. Hun forteller også om hvorfor hun mener man bør bruke minimalt med lim når man utforsker gjenbruksmaterialer.

Vil lage en faglig pod

Både Ingemar Nielsen og Karin Otelia Dalen var ferdig utdannede barnehagelærere fra OsloMet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) i fjor vår. Etter et drøyt år i arbeidslivet begynte de å lage podkast.

Prosjektet har sitt utspring i studietiden, opplyser Nielsen.

FAKTA Bærepod - en bærekraftig barnehage-pod

– Der laget vi en blogg, noe som var en fin måte både å engasjere seg og å få med seg flere på diskusjoner om ulike tema. Jeg er svensk, så det ble naturlig at vi også fulgte en del podkaster fra Sverige. Der er det langt mer vanlig med både blogger og podkaster om temaet. Det er flere som snakker om førskolen i Sverige. Jeg har lett og søkt masse på nett, men det ser ut som det bare er vi som lager en egen barnehage-podkast her til lands, sa Nielsen til barnehage.no i september.

I slutten av august delte Nielsen og Dalen det første avsnittet av podkasten sin via Soundcloud. Samtidig opprettet de en egen Facebook-side for podkasten.

Nå håper de å nå ut til barnehageansatte - men også til studenter og lærere.

– Vi vil lage en faglig pod som løfter barnehagen, og som kan bidra til refleksjon og tanker i sektoren. Underveis i studiene fikk vi alltid høre at når vi kommer ut i arbeidslivet, så forsvinner det faglige. Men vi vil beholde det, og samtidig reflektere over barnehagen som samfunnsinstitusjon, sa Nielsen i september.

Powered by Labrador CMS