Irene Næss-Andersen, Inger Lise Hegge og Dag Olav Stølan jublet foran en fullsatt sal da prisen for 2022 ble delt ut.
Irene Næss-Andersen, Inger Lise Hegge og Dag Olav Stølan jublet foran en fullsatt sal da prisen for 2022 ble delt ut.

Disse vant i fjor. Hvem fortjener å bli «Årets barnehage» i 2023?

Foreldre, ansatte og andre med hjerte for «sin» barnehage oppfordres til å sende inn forslag.

Publisert Sist oppdatert

«Årets barnehage» er en pris som henger høyt. I år blir åttende gang at den deles ut blant Private Barnehagers Landsforbunds mer enn 2000 medlemsbarnehager.

– Vi vet at det er mange medlemsbarnehager der ute der ansatte, ledere og eiere legger ned en fantastisk innsats for å gi et best mulig tilbud til barna og familiene deres. Dette er kanskje den beste anledningen vi har for å løfte noen av dem frem i lyset, sier styreleder Eirik Husby

Kåringen gjøres kjent for ansatte, foreldre og øvrige omgivelser ute i barnehagene – og så er juryens håp at alle som er ekstra fornøyd med «sin» barnehage vil sende inn et godt begrunnet forslag nå mens nominasjonsprosessen pågår.

Vinduet for å foreslå kandidater er åpent fram til 10. april.

Høy kvalitet og det lille ekstra

Det er styret i PBL som er jury for kåringen. Listen over kriterier som barnehagene blir vurdert ut fra, er på åtte punkter. Selv om ikke foreldre nødvendigvis kjenner til hvordan «deres» barnehage oppfyller alle kriteriene, ber Eirik Husby om at dette ikke stopper noen fra å foreslå kandidater.

– Alle vil bli vurdert. Gi oss en fyldig begrunnelse, og beskriv barnehagen så godt dere kan slik at vi i juryen får et så godt bilde som mulig av de foreslåtte kandidatene. Så får vi hente inn utfyllende dokumentasjon blant kandidatene som peker seg ut, sier han i en artikkel på pbl.no.

– Det aller viktigste kriteriet er at barnehagen skal ha et basistilbud av høy kvalitet. Men så må barnehagen også ha det lille ekstra. Det trenger vi hjelp til å høre om, og her håper vi at ansatte, men også særlig foreldre og besteforeldre kan bidra, sier PBL-styrets nestleder Ragnhild Finden.

– Fantastisk å se betydningen

Etter at fristen for å foreslå kandidater går ut om en måneds tid, skal juryen gjennomgå alle forslag og komme fram til fem barnehager som går til finalen. Disse vil bli grundig presentert, blant annet hos Barnehage.no, og så får alle muligheten til å stemme på sin kandidat gjennom en avstemning på Facebook.

Eirik Husby, Kjetil Hopen, Ragnhild Finden og Torstein Johannessen i PBL-styret under landsmøtet i 2021.

På bakgrunn av innsendte begrunnelser, dokumentasjon og avstemning, vil juryen kåre en vinner.

Prisen er på 25.000 kroner samt mye heder og ære, og deles ut under PBLs lederkonferanse i Bodø til høsten. I fjor var det Granstubben barnehage i Steinkjer som gikk helt til topps.

– Det er fantastisk å se hvor mye dette betyr for dem som blir ropt opp på scenen under kåringen, sier Eirik Husby.

Her kan du se hele listen over kriterier, og foreslå din kandidat.

Tidligere vinnere

  • 2022: Granstubben barnehage, Steinkjer
  • 2021: Læringsverkstedet Geitspranget naturbarnehage, Stjørdal
  • 2020: Den blå appelsin Kanvas-barnehage, Oslo
  • 2019: Haugland gardsbarnehage, Time
  • 2018: Norlandia Skistua barnehage, Oslo
  • 2017: Trondalen barnehage, Fredrikstad
  • 2016: Langøy friluftsbarnehage, Øygarden
Powered by Labrador CMS