Finalist nummer 4: Lise Einarsen Haukås, NLA Høgskolen i Bergen.
Finalist nummer 4: Lise Einarsen Haukås, NLA Høgskolen i Bergen.

«Hun er en motivator uten sidestykke»

Lise Einarsen Haukås ved NLA Høgskolen i Bergen er én av fem nominerte til «Årets barnehageinspirator».

Publisert Sist oppdatert

Høgskolelektor Lise Einarsen Haukås har med sin ferske bakgrunn fra barnehagen tenkt på hva som er viktig for barna når hun skal beskrive sitt ultimate læringsmiljø — og hun har en idé om at det som fungerer på barn også ofte fungerer på voksne.

– Derfor ville jeg tatt studentene med inn i den helt optimale barnehagen: Her får de oppleve voksne som er tilstede for barna, og som har både tid og kompetanse — og slik får studentene oppleve hvor godt et slikt sted er for både barn og voksne. Slike barnehager må «vannes og dyrkes», sier hun og legger til:

– Jeg vil engasjere dem, vise dem at de kan utgjøre en forskjell og at de til tross for rammevilkårene kan skape en drømmebarnehage for barna. Har de energien, motet og de rette holdningene kan de klare mye med et godt engasjement for barn.

Haukås er én av fem kandidater til å bli «Årets barnehageinspirator» i 2015. Prisen deles ut av PBL, og det er studenter ved landets barnehagelærerutdanninger som har nominert kandidater.

– Hvorfor er du nominert til «Årets barnehageinspirator»?

– Jeg ble veldig glad og var overhodet ikke forberedt på en slik nominasjon. Jeg tror kanskje det har med min tette kontakt med barnehagen og at hjertet mitt er i barnehagen. Jeg bobler i timene og bruker erfaringen fra barnehagen til å gi eksempler fra hverdagen som kan gjøre den tunge teorien litt mer konkret og lettfattelig.

Her er noe av det studentene begrunner nominasjonen med:

«Lise er en fantastisk lærer, hun er så engasjert og dedikert til å få fram det beste i oss som skal bli barnehagelærere.»

«Hun har alltid utrolig gode forelesninger, som er både spennende og interessante, og med ett stort engasjement.»

«Hun underviser høyt og lavt, og er en motivator uten sidestykke.»

Lise Einarsen Haukås er utdannet førskolelærer og har undervist i pedagogikk ved NLA Høgskolen i Bergen i halvannet år. Før hun begynte å jobbe for høgskolen jobbet hun 20 år som pedagogisk leder i Ulset barnehage.

– Hvorfor underviser du?

– Jeg brenner sterkt for barnehagen og lengter tilbake til den — og som fersk i undervisningen opplever jeg mye som likt fra barnehagen. Studentene trenger å bli sett og de trenger utfordringer. Mitt største mål er at de skal bli brennende engasjert og at den kjærligheten jeg har for barnehagen skal smitte over på studentene.

– Hvem inspirerer deg?

– Barnebarn, barn, studenter, god faglitteratur og medarbeiderne mine. Jeg finner en enorm inspirasjon i å jobbe med barn. Det er ingenting som å komme på jobb om morgenen og bli heiet inn av en fanklubb med 4-åringer.

Disse fem er nominert til Årets barnehageinspirator:

KANDIDAT 1: Margareth Eilifsen, Høgskolen i Bergen

KANDIDAT 2: Geir Winje, Høgskolen i Buskerud og Vestfold

KANDIDAT 3: Marit Granholt, Høgskolen i Oslo og Akershus

KANDIDAT 4: Lise Einarsen Haukås, NLA Høgskolen i Bergen

KANDIDAT 5: Randi Elisabeth Nordlie, Høgskolen Stord/Haugesund

TRYKK HER for å stemme på din favoritt!

Powered by Labrador CMS