Barna trives godt i soveskuffene sine. Her kikker Aslak (1) på fotografen.
Barna trives godt i soveskuffene sine, men mange i kommentarfeltet er skeptiske til nyvinningen. Her kikker Aslak (1) på fotografen som er på besøk i Blomsterøya barnehage.

Over 100 000 har lest saken om Syvsoveren: – Overveldende

En ny soveløsning for barnehager har satt fyr både på både kommentarfeltet og lesertallene. 

Publisert

Med tittelen Etter den tragiske soveulykken skjønte Brede at han måtte ta grep publiserte barnehage.no en artikkel om at Brede Karlsen og Dan Emil Winsvold lanserer en helt ny løsning for soving i barnehagen. 

Kort fortalt: 

En løsning for soving i barnehagene som skal være både trygg, lett å holde ren, og ergonomisk riktig for de ansatte å ta i bruk. Og som kan minne om en krysning av en installasjon på en romstasjon og et japansk kapselhotell. 

Den første artikkelen om Syvsoveren var det Fredrikstad Blad som skrev. 

– Men det var etter artikkelen i barnehage.no at det virkelig begynte å løsne. Vi har blitt kontaktet av KK og Dagbladet, samt flere andre medier. Vi var også live på radio med journalisten til stede under leggingen, noe som gikk veldig bra, sier Brede Karlsen. 

Tar alle tilbakemeldinger

I skrivende stund har over 107 000 lesere klikket seg inn på saken - som stadig ligger høyt på lista over de mest leste hos barnehage.no. 

– Responsen har vært overveldende, og i stor grad positiv. Vi tar alle tilbakemeldinger til oss, både positive og negative - og vi har selvsagt gode svar på de aller fleste, sier Karlsen, som har fulgt nøye med på både respons og kommentarer på Facebook. 

Brede Karlsen og Norplay AS jobber primært med å designe og bygge lekeplasser. Nå er han og kollegaen Dan Emil Winsvold også blitt oppfinnere og har utviklet denne nyskapende soveløsningen for barnehager. Foto: Erik Hagen
Brede Karlsen og Norplay AS jobber primært med å designe og bygge lekeplasser.

På tross av over 2000 likerklikk og nesten 200 hjerter, har flere uttrykt skepsis i kommentarfeltet. I tillegg til at mange deler egne erfaringer både om barnas sovevaner og hvordan sovingen løses i deres barnehager, stilles det spørsmål rundt utformingen, sikkerhet, rengjøring, luftkvalitet og om ikke løsningen oppleves klaustrofobisk. 

Det siste er absolutt ikke tilfelle, ifølge Karlsen. Tvert imot. Tilbakemeldingen fra barnehagene som har testet løsningen gjennom de siste årene er at barna sovner fort.

– Små barn elsker slike mindre steder. Syvsoveren er laget for barn fra null til tre år, og hvis de ikke har blitt utsatt for noen skremmende fra før av vil de stortrives. Det er både lunt, koselig og oversiktlig, sier Karlsen, og mener at en vanlig barnevogn vil være både trangere og ha dårligere luft. 

– Denne løsningen er 15 centimeter lengre enn standard barnevogner, og både bredere, høyere, luftigere og mer oversiktlig for barna med at de kan se ut gjennom glasset. Og oversiktlig for sovevakta. 

– Likevel sammenligner flere denne med en MR-maskin eller fryseskuffer? 

– Barn vet ikke hva en MR-maskin eller fryseskuff er. Dette er voksne menneskers tanker og kan og skal ikke overføres til barna, sier Karlsen. 

Han påpeker også at luftingen er bedre enn i en barnevogn. 

– Det hindrer mugg og andre farlige elementer som er et stort problem i vognene i dag, mener han. 

Karlsen understreker også at løsningen er laget for å bruke utendørs.

–  Noen barnehager har barna inne og på madrasser på gulvet. Da får ikke barna i nærheten av så god og frisk søvn som når de ligger ute. Syvsoveren er laget for å stå i et lettbygg, vognskjul eller garasje med god lufting, det er ikke behov for en isolert bod eller at den står inne i barnehagen. 

Brannsikkerhet

– Hva med brannsikkerheten og tidsbruk ved evakuering, som jeg ser flere stiller spørsmål ved? 

– Siden den er ment til bruk i lettbygg på utsiden av huset, vil det være enkelt å evakuere barna raskt og effektivt. Enklere enn hvis barna er inne, og for eksempel i kjeller eller andre etasje. En annen fordel er at selene er like; det er ikke 14 ulike løsninger i  14 ulike barnevogner, sier Karlsen. 

Også i det første intervjuet med barnehage.no fortalte han at nettopp brannsikkerhet har vært et viktig tema underveis i utviklingen. 

– Når 14 barn sover samtidig, er det et naturlig spørsmål. Men plasserer du 14 vogner inne på et rom, tar det lenger tid å få barna ut enn det tar å løsne dem herfra. Vi har forsøkt mange ulike varianter, og det går veldig fort. Men modulen kommer med brannslokningsapparat for å være på den sikre siden.

– Hva med de som mener at barna ikke sovner uten at de blir vugget? 

– Da er min påstand at det stemmer ikke. Tilbakemeldingene fra testbarnehagene er at etter kun et par dager sov så å si alle barna i syvsoveren. Noen få hadde litt lengre tilvenning, men nå sover samtlige uten vugging. Da trenger heller ikke de ansatte bruke tid på det. 

Løfter 1,4 tonn

I løpet av de siste årene er løsningen testet i fire barnehager, og med nær 140 barn. Også underveis har tilbakemeldingene vært gode. Både fra ansatte og foreldre. 

– Hvis en barnehageansatt har ansvar for å legge 14 barn, vil vedkommende løfte 1,4 tonn i løpet av en uke - og gjerne i feil stilling, sier Karlsen. 

– Hva med bestillinger, har det kommet noen? 

– Vi har fått flere bestillinger, og veldig mange henvendelser med spørsmål. Blant annet fra Sverige, Danmark og Finland - og Portugal. Vi har også hørt fra noen av de store kjedene og flere kommuner, sier Karlsen, før han legger til:

–  Vi ser langsiktig på dette. Siden vi selv står for produksjonen er det fint med en ikke alt for eksplosiv salgsstart.

Powered by Labrador CMS