Administrerende direktør i PBL Jørn-Tommy Schjelderup (Private barnehagers landsforbund) og bransjedirektør i NHO Geneo, Thorbjørn Sølsnæs

Gir honnør for løfter om dekning av pensjonsutgifter

Både PBL og NHO Geneo venter fortsatt på mange viktige avklaringer, men enigheten som er oppnådd på Stortinget beskrives som et viktig skritt i riktig retning.

Publisert Sist oppdatert

– Dette legger et godt grunnlag for å jobbe videre mot et helhetlig og bærekraftig finansieringssystem som står seg gjennom skiftende stortingsflertall, sier PBLs administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup på interesse- og arbeidsgiverorganisasjonens nettsider.

– Dette forliket løser i seg selv ikke alle utfordringene, men er et nytt, veldig viktig skritt på veien mot et bærekraftig og forutsigbart system for styring og finansiering. Det er fortsatt mange viktige avklaringer som må komme, ikke minst i forbindelse med arbeidet med nye forskrifter. Men PBL oppfatter at bestillingene fra stortingsflertallet nå er veldig tydelige, sier Schjelderup.

Opptatt av realiteter

NHO Geneo reagerer slik: 

– Jeg registrerer at politikerne sier at det overordnede prinsippet om likebehandling skal videreføres, noe som er helt avgjørende for at vi skal opprettholde full barnehagedekning i Norge, hvor halvparten av barnehagebarna går i en privat barnehage. Jeg forventer nå at regjeringens rystende svekkelse av likebehandlingsprinsippet i lovforslaget er rettet opp, både som overordnet prinsipp for tilskuddene og for innretning av driftstilskuddet til de private barnehagene, sier bransjedirektør i NHO Geneo, Torbjørn Sølsnæs i en pressemelding.

– Vi er mer opptatt av realiteter enn intensjoner, og så langt har vi ikke innsikt i hva Stortinget foreslår for å rette opp underfinansieringen av barnehagesektoren. Vi er derfor spente på hva avtalen faktisk inneholder, og hvilken konsekvens det vil få for barnas første del av utdanningsløpet, fortsetter han.

Ros til politikerne

Schjelderup roser partiene bak forliket for viljen til å finne sammen.

– Stortingspolitikerne som har jobbet med dette over lang tid, med Elise Waagen fra Arbeiderpartiet og Kari-Anne Jønnes fra Høyre i spissen, har lagt ned en stor og uvurderlig innsats for å få på plass et forlik som, dersom de gode intensjonene nå følges opp og realiseres av regjeringen, kan bidra til å skape ro og forutsigbarhet for fremtiden. Det fortjener både barn og ansatte i private barnehager, og også de mange driverne av private barnehager, sier han.

– I tillegg er det på sin plass å anerkjenne Fremskrittspartiet og deres prinsipielle og tydelige holdning til sentrale spørsmål som likebehandling og dekning av private barnehagers pensjonsutgifter. Selv om de i fjor høst valgte å tre ut av forhandlingene, har de bidratt med viktige perspektiver og kunnskap fra utsiden av forhandlingsrommet.

Særlig opposisjonen

– Partiene skal ha honnør for å ha stoppet de skadelige forslagene om kommunal styringsrett over barnehageplasser og åpningstider, og for å legge til rette for en treffsikker søknadsordning til pensjonstilskuddet. Særlig opposisjonen som har vært avgjørende for akkurat dette. Som representant for mer enn førti prosent av de private barnehagene i Norge forventer vi også at NHO Geneo inviteres til å delta i arbeidet om den nye forskriften, sier Sølsnæs.

Schjelderup understreker at det stortingsflertallet nå er enige om ikke er perfekt, sett fra private barnehagers ståsted, samt at det fortsatt gjenstår mye viktig arbeid for å sette gode intensjoner ut i praksis.

– Den skissen som nå er lagt frem, gir grunnlag for likebehandling av kommunale og private barnehager på pensjonsområdet. Det har vært en lang vei å gå. Men særlig hvis vi tenker på utgangspunktet fra høringen fra november 2023, der det ble lagt opp til at hver enkelt kommune skulle bestemme finansiering av drift, pensjon og eiendom i private barnehager, er vi kommet veldig langt nå, sier han.

Powered by Labrador CMS