
Enighet om endringer i barnehageloven
Nå er føringene lagt for hvordan barnehagesektoren skal styres og finansieres i årene som kommer.
Stortingsrepresentanter fra partiene bak høstens barnehageavtale, er nå kommet til enighet angående lovproposisjonen endringer i barnehageloven (styring og finansiering av barnehagesektoren), som regjeringen la fram i slutten av april.
Det er Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Pasientfokus som står bak enigheten.

Dermed er føringene langt på vei lagt for måten barnehagesektoren skal styres og finansieres på, etter en prosess som har vart i årevis - og som mange ikke minst i den private delen av sektoren har ventet på i spenning.
Onsdag klokken 13 kom bekreftelsen. Loven behandles i Stortinget 3. juni.
– Da vi tok initiativet til samtalene for ett år siden,
var det for å kunne samle oss til det beste for ungene og barnehagene, og jeg
er glad for at seks partier nå står sammen om en ny barnehagelov. Alle partier
har strukket seg for å få til en dette, til det beste for ungene, sier Elise Waagen (Ap).
– Helt avgjørende
– Vi er veldig glad for at vi har klart å lande. For det var jo helt avgjørende. Nå har vi holdt på i fire år med en regjering som ville spenne bein på private barnehager. Det har vi ikke råd til for samfunnet eller for familiene. Så Høyre har jobbet knallhardt, sammen med Venstre og KrF for å sikre valgfrihet, mangfold, likebehandling - og en utvidet søknadsordning som skal sikre pensjonsutgiftene dekket, sier Kari-Anne Jønnes (H) til barnehage.no

– Nå har vi lyktes med å lande et bredt forlik. Som jeg tenker er usannsynlig viktig for at vi har løsninger som står seg over tid, med forskjellige regjeringer. Så er det tre ting jeg tenker det er viktig å huske på. Mye arbeid gjenstår som skal skje i forskrift. Der er det en seier for oss at partene skal være tett involvert. Og i tillegg så må regjeringa komme tilbake til Stortinget, for å sikre at Stortingets vilje følges opp, fortsetter hun.
– I dag kan endelig alle som har vært redde for å miste barnehagen sin, enten det er foreldre eller ansatte, legge frykten bak seg. For Venstre er det viktig at vi har nok barnehageplasser til alle barn, og at det er mulig for foreldre å velge blant forskjellige barnehager slik at man kan få et tilbud som er tilpasset familiens ønsker og behov. Begge deler trenger vi de private barnehagene for å oppnå, sier Abid Raja (V).
Sikkerhetsventil
På spørsmål om hva som ble diskutert helt til siste slutt, svarer Kjell Ingolf Ropstad (KrF) at særlig pensjon har vært en utfordring. Og at de har vært tydelige på at regjeringen ikke fulgte opp enigheten i høstens barnehageavtale godt nok.
– Det er er en veldig viktig forutsetning, både for ansatte selvfølgelig, men ikke minst økonomien i barnehagene, at pensjonsutgiftene blir dekket.

– Det at vi får på plass et sjablongsystem, som er kun tre sjablonger, tror vi er positivt. Og ikke minst at det er en sikkerhetsventil, med at hvis en ikke får dekket kostnadene, så er det en søknadsordning som skal gjelde allerede fra neste år. Som vil bety at barnehagene skal få dekt sine kostnader, og kan da sikre at det blir gode pensjonsordninger for de ansatte. Det var nok noe av dette som hang lengst.
– Blir mye bedre
– Pensjon er det som har vært viktigst nå på slutten for å sikre vilkårene for små og enkeltstående barnehager – at man skal kunne opprettholde drift i det mangfoldet som er så viktig, for eksempel gårds- og naturbarnehager, sier Marit Knutsdatter Strand (Sp).

– Jeg er helt sikker på at den løsningen vi nå har strukket oss mot og landet på sammen, blir mye bedre enn dagens måte å utbetale disse tilskuddene på.
– Hva måtte ditt parti gi i forhandlingene?
– Jeg har ikke lyst til å være konkret på det. Det viktigste er resultatet. Det er ikke sånn at vi nå skal gråte over noe vi har ofret eller juble over noe vi har vunnet, for nå handler det om det vi sammen har fått til.
– For Senterpartiet sin del, er det ingen tvil om at vi opplever at partiene på begge kanter kommer litt mot sentrum. Vi finner sammen og får til en løsning som nå sikrer et bredt forlik som kan stå seg over tid. Det er vi veldig fornøyd med, sier Strand.
– Bra for ungene
– Det er veldig bra, først og fremst for ungene dette handler om. Halvparten av ungene som går i barnehage i Norge, går i en privat barnehage. Så det å sørge for at de har en finansiering og en trygghet som gjør at de kan tilby et tilbud av høy kvalitet, er nettopp det dette handler om, sier Elise Waagen (Ap) som har ledet forhandlingene på Stortinget.
– I tillegg har det vært viktig for Arbeiderpartiet at vi med dette kan sørge for at ansatte i offentlige og private barnehager har like gode pensjonsvilkår. Det har man ikke i dag, så det har vært en helt sentral del av dette, i tillegg til det å også kunne stille krav til bruk av tilskudd.
Hun mener at totalen har blitt bra.
– Og jeg er veldig glad for at vi har klart å lande dette såpass bredt. At det er så mange partier som stiller seg bak. Det mener jeg også er med på å gi trygghet for en kjempeviktig sektor, som er helt avgjørende i små menneskers liv.
Hva med responsen?
På spørsmål om hvordan hun tror avtalen blir tatt imot, svarer Marit Knutsdatter Strand at det nok er mange som nå må sette seg ned og se på hva det betyr for dem.
– Departementet må også følge opp, med forskrifter og den konkrete utøvelsen av regelverket, legger hun til.
– Nå har vi jobbet for å lande en best mulig løsning. I innstillingen kan man lese alle de politiske intensjonene. Og så er det en felles jobb å følge opp at det er dette som også blir praksis. Vi vil fortsatt være lydhøre. Vi er tydelige på at det skal evalueres, og at hvis noe slår uheldig ut så skal vi komme tilbake og rette det opp i Stortinget.
Kjell Ingolf Ropstad sier:
– Vi vet at det er noen som har ønsket at saken bare sendes tilbake igjen. Men jeg er helt sikker på at det er mange barnehager som kommer til å være fornøyd. PBL tror jeg, og alle ideelle barnehager tror jeg kommer til å være veldig fornøyd. For KrF så er også dette med historiske pensjonsutgifter, at de blir dekket, viktig. At de som har gjort en stor jobb for samfunnet og betaler store utgifter i pensjon, at det skal det offentlige også ta ansvar for. Det skaper trygghet for mange ideelle barnehager.
– Men det er klart at det er en utfordring med økonomi for mange barnehager. Vi vet at det er mange private barnehager som dessverre har lagt ned. Dette løser mye, men jeg tror vi skal være forsiktige med å si at dette løser alt. Så fra KrF sin side så er vi og bevisste på at nå har vi fått noen viktige stabbesteiner på plass, og så må en jo da jobbe videre med at vi er trygge på at økonomien blir god nok nå.
Ønsker bare én ting
– Veldig mange barnehager har vært utrolig tydelig på at de ønsker seg egentlig bare en ting, de: De har lyst å være trygge for at de kan fortsette å drive barnehagen sin. Denne loven sikrer det. Det har vært det aller viktigste, og min største motivasjon i det arbeidet, sikre gode mangfoldige private barnehager forutsigbarhet. Og som sagt mange detaljer skal komme i forskrift, det er jo en del av loven. Men der har jeg en trygghet for at det vil foregå bra, så lenge partene skal være en del av det forskriftsarbeidet, sier Kari-Anne Jønnes.
– Så er det viktig å huske på at Rødt og SV vil en helt annen vei. Det betyr at valget til høsten, er viktig for barnehagesektoren. Fordi, hvis det blir en regjering med Rødt og SV som støttepartier til Arbeiderpartiet, så kan dette fort ta en helt annen retning.
– Alt i alt tenker jeg at nå ligger alt til rette for at vi skal kunne få til en trygg, god og forutsigbar finansiering av private barnehager fremover, som gjør at vi kan ha barnehager av høy kvalitet, sier Elise Waagen.
Hun håper avtalen blir godt mottatt i sektoren.
– Vi har fått veldig mange innspill underveis, og mange har bidratt inn i denne prosessen. Det har betydd veldig mye. Det gjenstår fortsatt noe arbeid før regelverket skal settes ut i praksis, men jeg håper og tror at det blir tatt godt imot, for det er helt avgjørende for å få det til å fungere i praksis.