Vanja Cecilie Aspenes skapte et enormt engasjement med debattinnlegget sitt «En bønn til foreldre: Ikke bli sure når vi ringer».
Vanja Cecilie Aspenes skapte et enormt engasjement med debattinnlegget sitt «En bønn til foreldre: Ikke bli sure når vi ringer».

Vanjas bønn til foreldrene ble mest lest i 2018

«Kjære foreldre: Nei, vi sender ikke barn hjem fordi vi ikke klarer å ta vare på barnet ditt», skrev Vanja Cecilie Aspenes – og skapte et stort engasjement. Her er de ti mest leste sakene på barnehage.no i 2018:

Publisert

1. Debattinnlegget «En bønn til foreldre: Ikke bli sure når vi ringer» havnet helt på topp. Innlegget om foreldre som reagerer med misnøye når barnehagen ringer for å be dem hente hjem et sykt barn må ha truffet en nerve der ute.

På barnehage.no var det mer enn 80.000 lesere som fikk med seg innlegget til Vanja Cecilie Aspenes. Det store engasjementet som innlegget skapte på Facebook-siden til barnehage.no, resulterte i at blant andre TV2 og NRK fanget opp budskapet til Aspenes.

2. – Struktur og normer skaper robuste barn

Hva er et godt liv for barn? – Det er å styrke barnets karakter ved å gi dem struktur og ansvar. De må lære og bære sin pose selv, sier den danske psykologen, Per Schultz Jørgensen.

På konferansen «Med framtiden på fanget» i regi av Utviklingsforum og Barnehageforum i fjor vår, ga han 650 barnehagefolk helt konkrete tiltak for å styrke barns karakter via struktur og ansvar.

– Læringen i barnehagen har gått for langt. Hva er viktigere enn å lære små barn bokstaver og tall? Jo, å bli robuste og motstandsdyktige. Og hvordan blir de det? Jo, ved å trives og å glede seg til barnehagen og ved å bli holdt av. Og ved å bli sosialt kompetent, sier Jørgensen.

3. De er like viktige som oss pedagoger

"Det er mye snakk om oss pedagoger. Viktig at det er nok av oss. Og jeg er helt enig. Nok pedagoger i barnehagene er avgjørende for barna. Men i disse tider synes jeg det er viktig å løfte alle fagarbeidere, assistenter og vikarer," skriver pedagogisk leder Marianne Haugeby i dette debattinnlegget.

4. Disse 203 barnehagene er foreldrene mest fornøyd med

I artikkelen skrev vi at Utdanningsdirektoratet har publisert resultatene av Foreldreundersøkelsen og brutt tallene helt ned på barnehagenivå.

Av de tallene framgår det at 45 barnehager har fått maksimalscoren 5,0 poeng på spørsmålet om hvor fornøyde foreldrene er totalt sett. Ytterligere 158 barnehager har fått en score på 4,9 poeng på skalaen fra 1 til 5.

5. – Vi har en overgang til skolen som kan ta livsgnisten fra barn

I juni i fjor rettet barnehage.no søkelyset mot Reform 97, 20 år etter at seksåringene ble sendt ut av barnehagen og inn i skolen. Dette resulterte i et enormt engasjement blant våre lesere.

Temaet skapte mye engasjement også i 2018. Den femte mest leste saken på barnehage.no i 2018 er «– Vi har en overgang til skolen som kan ta livsgnisten fra barn».

Håvard Tjora var en av foredragsholderne på konferansen «Har du bare lekt i dag?» i regi av Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning i Trondheim i juni 2017. Her snakket han med engasjement om barna som går ut av barnehagen som små verdensmestere, men som ti år senere er sinte og frustrerte tenåringer.

6. Jeg vet at skolen ikke er laget for sånne som deg

«Jeg ser deg. Du som har så mye uro i kroppen. Du som klarer å sitte i ro, men ikke så lenge av gangen. Du er 5 år. Du skal begynne på skolen nå. Du gleder deg. Mens jeg, jeg får vondt i magen», skriver student og vikar Isabel Gundersen Løyning i denne kronikken.

7. Noen applauderer meg fordi jeg som mann velger dette yrket, og at det er bra - fordi vi trenger noe annet enn «de tantene»

«Det virker som om det råder en generell oppfatning om at barnehagelæreryrket er en kosefest uten ende, hvor kaffekoppen sitter godt plassert i hånda og praten flyter konstant og at menn i barnehagen trengs fordi vi alle sammen er macho og leker voldsomt,» skriver Nicolai Paul Celdran-Johannessen.

8. Ga tre tips: Hvordan du kan snakke med et barn du er bekymret for

- Alle som jobber i barnehage, skole og helsestasjon vet hvilke barn de er bekymret for. Det de ikke vet, er hva de skal gjøre, sier Inge Arnt Nordhaug.

Forfatteren av boka «Kva ser vi – kva gjer vi» ga tilhørerne helt konkrete tips om hvordan de kan gå fram i samtale med barn, da han holdt foredrag under Barnehage 2018 i juni.

9. Ann Elisabeth har 30 år i barnehagen - og null dager sykefravær!

Allerede etter et år eller to, skjønte jeg at det var litt spesielt at jeg aldri var borte fra jobb, sier Ann Elisabeth Thunes (55). 1. august hadde hun jobbet 30 år sammenhengende i Nordåsgrenda barnehage – helt uten sykefravær.

10. Jeg søker jobben som styrer i Løvebakken barnehage

"Med meg som styrer vil Løvebakken barnehage få en storsatsning på sosial kompetanse," skriver Jonas Smebye Wiksén. Han hadde lest at Stortinget er blitt en barnehage (i forbindelse med at Sylvi Listhaug gikk av som justisminister) - og med glimt i øyet søkte han jobben som styrer der.

Powered by Labrador CMS