Professor Peder Haug og lærer Håvard Tjora (innfelt) skapte mest engasjement av alle på barnehage.no i 2017.
Professor Peder Haug og lærer Håvard Tjora (innfelt) skapte mest engasjement av alle på barnehage.no i 2017.

Sterk bekymring for 6-åringene mest lest i 2017

Lærer Håvard Tjora ga på konferansen «Har du bare lekt i dag?» uttrykk for at vi har en overgang til skolen som kan ta livsgnisten fra barn. Kort tid etter ba professor Peder Haug om at seksåringene må få førskolen tilbake.

Publisert Sist oppdatert

I juni rettet barnehage.no søkelyset mot Reform 97, 20 år etter at seksåringene ble sendt ut av barnehagen og inn i skolen.

Dette resulterte et enormt engasjement blant våre lesere.

1. plass:

Håvard Tjora var en av foredragsholderne på konferansen «Har du bare lekt i dag?» i regi av Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning i Trondheim. Her snakket han med engasjement om barna som går ut av barnehagen som små verdensmestere, men som ti år senere er sinte og frustrerte tenåringer.

2. plass:

På bakgrunn av denne saken gjorde vi et oppfølgingsintervju med professor Peder Haug. – Konklusjonen ut fra det vi vet etter 20 år, er at reformen ikke har hatt noen konsekvenser for barns læring i det hele tatt, sa Haug.

3. plass:

Her havnet et hjertesukk fra barnehagelærer Eirik Wold Falla, som helt på tampen av året ropte et høyt varsko om bemanningssituasjonen: «Vi må slutte å late som om alt er greit,» skriver Falla, og oppfordrer barnehageansatte til å fortelle om hvor slitsomt det kan være å jobbe i barnehage når det er for få ansatte på jobb.

4. plass:

Aha-opplevelsene sto i kø da spanske og engelske barnehagelærere fikk være fluer på veggen i en norsk barnehage en hel uke.

5. plass:

Familieterapeut Hedvig Montgomery advarer mot å tro at vi kan beskytte barna mot alt vondt. «Vi må heller hjelpe dem igjennom motgangen for å komme sterkere ut på den andre siden,» sa hun – og skapte mye debatt.

6. plass:

Hva er et godt liv for barn? – Det er å styrke barnets karakter ved å gi dem struktur og ansvar. De må lære og bære sin pose selv, sa den danske psykologen, Per Schultz Jørgensen på konferansen «Med framtiden på fanget».

7. plass:

Vi som jobber i barnehage har et enormt ansvar. Enten vi liker det eller ikke, påvirker vi alle barna vi møter, skriver den 29-årige kvinnen. I kronikken fortalte hun om sine smertefulle erfaringer fra egen barndom: Om de voksne som ikke så omsorgssvikten hun var utsatt for.

8. plass:

Født sånn eller blitt sånn? – Vi må lære oss å forstå barns signaler og vite når det er aktuelt å stille en diagnose og når det primært handler om oppdragelse og pedagogikk, sa hjerneforsker Ann-Elisabeth Knudsen under konferansen «Livsmestring og helse i barnehagen».

9. plass:

I løpet av barnehagealderen er det mange smittsomme sykdommer som truer. I 2013 presenterte barnehage.no listen over de mest vanlige. Og også i 2017 klikket mange seg inn for å fylle på med kunnskap.

10 plass:

Barnehagelærer Kjartan Belseth skriver godt og engasjerende om profesjonalitet og oppmerksomhet - og følelsen av ikke å strekke til. Veldig mange som jobber i barnehage kjente seg igjen i beskrivelsene.

Powered by Labrador CMS