Forskere i
Forskere i "Blikk for barn" på avslutningskonferansen i Oslo: Ellen Os og Nina Winger.

Forskning om kvalitet og unik satsing på spesialpedagoger fenget mest i oktober

Da vi skrev at forskere hadde vært i barnehage og observert toåringer som var uten tilsyn i en halvtime om gangen, ble engasjementet stort. Mange lesere fikk også saken om kommunen som bruker millioner av kroner på at alle barnehagene skal ansette hver sin spesialpedagog. Her er topp 10-lista til barnehage.no fra oktober.

Publisert Sist oppdatert

Saken som engasjerte våre lesere mest i oktober, var en artikkel fra konferansen «Blikk for barn», hvor det ble lagt fram forskning om kvaliteten i norske barnehager.

Kvaliteten var på mange områder ikke så høy som det forskerne hadde håpet.

– Vi ser at de voksne er vennlige, omsorgsfulle og at de er sammen med barna. Men halve voksengruppa sitter ikke sammen med barna under måltidene, og snakker ikke med dem eller benevner det de gjør. Dette kan se helt greit ut, men sannheten er at halvparten av de voksne ikke oppfyller kravene til god kjernekvalitet, sier forsker i «Blikk for barn», Ellen Os.

Nummer to på lista er historien om Nøtterøy kommune, som bruker millioner av kroner på at alle kommunale og private barnehager skal få ansette hver sin spesialpedagog. – Jeg tror nesten ikke ennå at det finnes en sånn stilling, sier Christian Wike (28) i Tiriltoppen barnehage. Han trår til på timers varsel dersom ansatte eller foreldre opplever utfordringer blant noen av barna.

 

 

Merking av klær er en utfordring som ikke går ut på dato. Har ikke klærne navn, blir det kaos i garderoben. En artikkel fra vårt arkiv om hvordan barnehageansatte ønsker at barnas klær skal bli merket, fikk nytt liv i oktober:

Blitt sånn eller født sånn? Det var spørsmålet i en artikkel vi skrev før sommerferien, og som ble lest av mange også i oktober. – Vi må lære oss å forstå barns signaler og vite når det er aktuelt å stille en diagnose og når det primært handler om oppdragelse og pedagogikk, sier hjerneforsker Ann-Elisabeth Knudsen.

«Blikk for barn»-forskningen vekket stort engasjement blant leserne til barnehage.no. En av dem forteller i et debattinnlegg om sin erfaring med basebarnehager. – For ti år siden ble min eldste sønn ufrivillig en del av det jeg vil kalle eksperimentet sonebarnehager, skriver mamma Trine Olsen.

Hvor tidlig er det forsvarlig å sende barnet i barnehage? Derom strides de lærde. Den amerikanske hjerneforskeren Allan Schore var i høst på norgesbesøk. Han mener det ideelle, sett ut fra barnets utvikling, er å vente til barnet er 24-30 måneder. Norske forskere har imidlertid ikke sett tegn på at ettåringer her til lands har tatt skade av å være i barnehage.

Barnehagesektoren har tradisjonelt høyt sykefravær. Møt en barnehage som over tid har klart å holde sykefraværet nede i to prosent. Og les hva de tror de har lykkes med.

Høringen om norm for grunnbemanning og ny norm for pedagogtetthet i norske barnehager ble avsluttet i oktober. Vi i barnehage.no har publisert mange av høringssvarene. Innspillet fra Anne Greve og Ellen Morberg ble lest av ekstra mange.

– Ta barnets redsler på alvor, uansett hvor små eller ulogiske de må virke, sier barnevernspedagog Heine Vestvik. Han har skrevet «Den lille redselboka».

Om høsten venter en ny sesong med smittsomme sykdommer i barnehagene. I denne artikkelen kan du lese om hvilke som er mest vanlig, og hvor lenge du må holde barnet hjemme fra barnehage dersom det blir smittet.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS