DEBATT

Thea Myklebust-Hansen er ernæringsrådgiver og jobber hos Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

– Å angripe yoghurten er en avsporing i kostholdsdebatten

Det er en økende tendens i samfunnet at mat og kosthold blir gjort til noe komplisert og vanskelig, skriver Thea Myklebust-Hansen i et nytt innglegg i yoghurt-debatten.

Publisert

I kronikken «Min erfaring er at yoghurt IKKE er fin følgesvenn for små barn», kommer Kurt Ivar Morsdal med tilsvar til min kronikk «La barna få nyte yoghurten sin i fred».

Jeg ønsker selvsagt ikke å gi barnehageansatte dårlig samvittighet med min kronikk, da det ikke er tvil om at de ønsker det beste for barna, inkludert et sunt kosthold.

– Bra med engasjement

Det er fint å se en barnehageansatt med et så høyt engasjement for kostholdet til de små. Dessverre bekrefter Morsdals kronikk at det fortsatt hersker misforståelser rundt kosthold og spesielt matvarer med naturlig sukkerinnhold. Han ilegger meg også flere meninger jeg ikke har ytret. Jeg skal prøve å fatte meg i korthet.

1) Morsdal sidestiller yoghurt med produkter med mye tilsatt sukker og tomme kalorier:

«I forhold til ernæring og kosthold kan jeg nevne mange matvarer som jeg IKKE anbefaler hverken til frokost eller lunsj, slik som for eksempel loff, nugatti, frukt smoothie, puffet riskaker, pølsebrød, potetgull, småkaker og yoghurt».

Yoghurt gir imidlertid barna påfyll av vitaminer, mineraler og energigivende næringsstoffer de trenger hver dag, og kan gjerne gis med for eksempel frukt og korn som variasjon til brødmåltid, eller som mellommåltid. I Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltid i barnehagen står det derfor skrevet:

«Mange barnehager serverer frukt- og grøntmåltid på ettermiddagen. For noen barn er det viktig å få tilbud om noe mer, da de kan være sultne eller ofte blir hentet sent og dermed har flere timer igjen til middag. Knekkebrød eller brød med pålegg eller yoghurt og korn ved siden av frukt eller grønnsaker gjør ettermiddagsmåltidet fullverdig.»

2) Det er selvsagt ingen som mener at barn skal få yoghurt til alle måltider, og heller ikke kun yoghurt. Men aktive barn over ett år kan fint få en yoghurt hver dag, i tillegg til variert kost med grove kornprodukter, frukt, grønnsaker, egg, magert kjøtt og fisk.

At barn bør spise grovt brød og mer grønnsaker er ingen motsetning til at de også kan få yoghurt, noe Morsdals kronikk gir inntrykk av. I Helsedirektoratets retningslinjer er det

At barn bør spise grovt brød og mer grønnsaker er ingen motsetning til at de også kan få yoghurt, noe Morsdals kronikk gir inntrykk av.

fremhevet at yoghurt kan kombineres med nettopp grove kornprodukter og grønnsaker:

«Yoghurt er et meieriprodukt med mange næringsstoffer som finnes naturlig i melken den er laget av. Velg naturell yoghurt eller yoghurt tilsatt lite sukker (det vil si maks 4 %). På ingredienslisten til yoghurten kommer det fram hvor mye sukker som er tilsatt. Naturell yoghurt, kvarg/kesam eller andre liknende meieriprodukter servert med frukt eller bær og kornblanding blir et måltid med mye næring og lite sukker. De samme meieriproduktene kan også brukes som dipp til oppskåret frukt og rå grønnsaker eller i smoothie.»

3) Morsdals regnestykke på inntak av sukker i forhold til anbefalingene er også misvisende. I næringsstoffanbefalingene fra Helsedirektoratet anbefales det at maks 10 prosent av energien vi inntar kommer fra tilsatt sukker. Naturlig sukker i melk og frukt regnes ikke som tilsatt sukker. Det samme gjelder for WHOs anbefaling på 5 prosent.

Velger man yoghurt med lite tilsatt sukker eller yoghurt naturell vil ikke yoghurten bidra stort i dette dagsregnestykket, selv for små mager.

4) Når det gjelder påstanden om at yoghurt fortrenger sunne matvarer: Melk og meieriprodukter er ikke en kilde til jern, og derfor anbefales det at barn over ett år får inntil 5-6 dl melk, inkludert yoghurt, per dag (Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring).

Følger man denne anbefalingen og samtidig følger de andre kostrådene, vil man legge til rette for et sunt kosthold som gir barna de næringsstoffene de trenger.

5) Poenget er ikke at barnehager skal tvinges til å servere yoghurt, men at det ikke er grunnlag for å stemple yoghurt som ugunstig mat for små barn, når det motsatte er tilfellet. Kostrådet fra Helsedirektoratet for melk og meieriprodukter lyder: «La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet». Ytterligere konkretisert til «Med et daglig inntak av magre meieriprodukter menes tre porsjoner. For å dekke jodinntaket bør minst to av disse være melk, syrnet melk eller yoghurt.»

Komplisert og vanskelig kosthold?

Til slutt et lite hjertesukk.

Årsaken til at jeg skrev innlegget mitt er at jeg er bekymret for en økende tendens i samfunnet der mat og kosthold blir gjort til noe komplisert og vanskelig. Med fare for å repetere meg selv vil jeg igjen understreke at kostholdsundersøkelsen Ungkost viser at blant 4-åringer er det sukkerholdig brus, saft, godteri og kaker som står for den største andelen av tilsatt sukker i barns kosthold, med hele 70 prosent.

Yoghurt bidrar til sammenligning med 11 prosent, og dersom man i tillegg velger yoghurt med lite tilsatt sukker så sier det seg selv at det ikke er her slaget står når det kommer til barnehagebarns kosthold. Yoghurt er et fint alternativ i et sunt kosthold for aktive barn, og kan puttes i matpakken med god samvittighet.

Powered by Labrador CMS