Folkehelseinstituttet oppfordrer alle foreldre og foresatte til å sjekke barna for lus denne helgen.

Oppfordrer foreldre til å finne frem lusekammen

– Sjekker alle seg denne helgen slik at de med lus kan behandles på omtrent samme tidspunkt, vil det bidra til å redusere antall hodelustilfeller over tid, sier forsker Bjørn Arne Rukke ved FHI.

Publisert

Hodelus er et tilbakevendende problem i barnehager og skoler. Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) har anslagsvis 1–2 prosent av alle barneskolebarn i Norge til enhver tid lus.

Hvert år – i uke 10 og 35 – oppfordrer derfor FHI barnehager og skoler til å dele ut informasjon til foreldre og foresatte om hvordan de best sjekker for og eventuelt behandler hodelus.

«Hodelus smitter ved hode-til-hodekontakt, og ikke via luer, kosedyr eller andre gjenstander. Alle kan bli smittet av hodelus, uavhengig av alder, hårtype osv.» skriver FHI.

Hvis alle sjekker seg helgen 3.- 4. september slik at de med lus kan behandles på omtrent samme tidspunkt, vil det bidra til å redusere antall hodelustilfeller over tid, påpeker forsker Bjørn Arne Rukke i seksjon for skadedyrkontroll ved FHI.

– Undersøkelser fra 2008 og 2018 viser at hodelus over tid kan ha ulik forekomst forskjellige steder i landet, men at utbrudd slås ned med riktig behandling og informasjon. De fleste er veldig flinke til både å si fra og å behandle riktig. Men selv om hodelusen blir fjernet kan den fint komme igjen, derfor er jevnlige sjekker også viktig, sier Rukke i en artikkel publisert på instituttets nettsider.

FHI anbefaler å gjennomføre sjekk med lusekam minimum én gang i måneden, slik at man oppdager lusa tidlig og minimerer risikoen for å smitte andre.

Les mer på FHI sine nettsider om hva du skal gjøre og hvem du skal varsle dersom du oppdager hodelus.

Hvordan sjekke for hodelus?

  • Du oppdager hodelus ved å gre håret med en lusekam. Det er viktig at du grer håret i hele dets lengde, og at du starter helt innerst ved hodebunnen.
  • FHI anbefaler å gre i vått hår fordi vått hår hemmer lusas bevegelse. Du kan gjerne tilsette balsam for å lette kjemmingen. Tørk kammen med tørkepapir eller håndkle etter hvert drag og se etter lus. Når lusene har tørket, vil de begynne å bevege seg.
  • Noen foretrekker å gre i tørt hår. Personen som gres bør da stå bøyd over et hvitt håndkle eller lignende, slik at lus som faller ned fra håret oppdages.

(Kilde: FHI)

Powered by Labrador CMS