– Vi er forberedt på å streike lenge
Mandag gikk over 1000 ansatte i private barnehager ut i streik. Torsdag trappes streiken ytterligere opp, varsler fagforeningene.
– Først og fremst er det beklagelig at streiken går utover barn og foreldrene deres. Når det er sagt ser jeg et stort pågangsmot blant de ansatte. Folk vil ha en god pensjonsordning. Det er mange flere som nå har blitt obs på dette. Det er en viktig sak for oss, sier Anja Zekic som mener streikeviljen er stor.
Hun er pedagogisk leder i Espira Gartnerløkka barnehage og et av Utdanningsforbundets 500 medlemmer som nå er tatt ut i streik. Mandag ettermiddag sto hun og to kolleger streikevakt utenfor barnehagen på Løren i Oslo.
– Den pensjonsavtalen vi har nå, er ikke så gunstig. Det er veldig viktig for meg at jeg og mine kolleger får en god fremtid. Og at det er likhet. Både kommunale barnehager og de fleste andre private barnehager har en AFP-ordning som gir et livsvarig tillegg på toppen av tjenestepensjonsordningen. Det har ikke vi, og det synes jeg er urettferdig, sier Zekic.
Opptrapping førstkommende torsdag
Natt til lørdag ble det brudd i meklingen mellom Private Barnehagers Landsforbund (PBL) og de tre arbeidstakerorganisasjonene Fagforbundet, Delta og Utdanningsforbundet. Partene ble ikke enige om spørsmål knyttet til fremtidig pensjonsordning, inkludert ny AFP-ordning (avtalefestet pensjon). Avstanden var så stor mellom partene at riksmekleren ikke så noen grunn til å legge frem en skisse til løsning, ifølge Utdanningsforbundet.
Dermed ble 1007 ansatte fordelt på 112 barnehager i Oslo, Halden, Sarpsborg, Trondheim, Ålesund, Karmøy, Sandnes, Stavanger, Eidsvoll og Ullensaker tatt ut i streik mandag morgen.
Fagforeningene varsler opptrapping allerede torsdag denne uken. Da tas nesten 1000 nye ansatte ut i streik dersom partene ikke kommer til enighet før det.
I dette streikeuttaket vil også barnehager i Bærum, Bergen, Bodø, Bømlo, Skien og Kristiansand bli berørt.
Se hvilke barnehager som blir berørt i fase to av streiken her.
Avviser løftebrudd
De tre fagforeningene mener PBL har forpliktet seg til en overgang til Fellesordningen for avtalefestet pensjon (AFP) fra og med neste år i flere protokoller.
– Vi er opprørt og forbannet på vegne av våre medlemmer. Vi mener det er avtalebrudd når PBL nå går tilbake på løfter de forpliktet seg til i skriftlige protokoller fra tidligere lønnsoppgjør, sa forhandlingslederne, Anne Green Nilsen (Fagforbundet), Terje Skyvulstad (Utdanningsforbundet) og Trond Ellefsen (Delta) i en felles uttalelse etter at det ble brudd i meklingen.
PBL-direktør Jørn-Tommy Schjelderup avviser påstanden om løftebrudd:
– Det er riktig at vi i forbindelse med enigheten om Barnehagepensjon hadde punkter i protokollen der vi tegnet opp en ønsket vei videre for AFP og fordeling av pensjonskostnader. Men det lå noen forutsetninger til grunn for denne enigheten, ikke minst at eventuelle endringer skulle skje innenfor gjeldende kostnadsramme for arbeidsgiver. Når politikerne har kuttet pensjonstilskuddet med mange hundre millioner kroner, er forutsetningene for å følge opp intensjonene ikke lenger til stede. Derfor vil det være uansvarlig av PBL å anbefale medlemsbarnehagene disse ekstra kostnadene nå, sier han til pbl.no.
Schjelderup mener at PBL i dag har en samlet pakke pensjonsytelser for de ansatte som er konkurransedyktig med øvrige ordninger i sektoren.
– De justeringene som fortsatt gjenstår i pensjonsordningene i PBL-området skal vi også få på plass, men det må skje innenfor økonomisk forsvarlige rammer, sier han.
– Mener alvor
Barnehagelærer Anja Zekic synes det er trist at streiken går utover barn og foreldre, men mener den er helt nødvendig:
– Vi er forberedt på å streike lenge, men håper at det løser seg fort. Det er først og fremst barna dette går utover, for de trenger oss. Jeg synes det er veldig leit å ikke få møte dem hver dag og ha de fine stundene sammen med dem som jeg pleier.
– Jeg håper at PBL nå ser at vi mener alvor. Vi er en kritisk samfunnsfunksjon og fortjener en anstendig pensjon, sier Zekic.