– Noe av det viktigste med dette tilbudet er å skape en arena for å være sammen og et møtested utenfor hotellet, sier Silje Alvheim.

– Noe av det viktigste med dette tilbudet er å skape en arena for å være sammen og et møtested utenfor hotellet, sier Silje Alvheim.

Åpnet dørene for ukrainske familier: – Ønsker å gi barna et pusterom

De siste tre ukene har Valle Hovin idrettsbarnehage holdt åpent på ettermiddagen og kvelden for barn og ungdom fra Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Søndag 6. mars kom de første ukrainske flyktningene til Scandic Helsfyr. Hotellet er en del av beredskapstilbudet i Oslo kommune og kan huse opptil 1000 personer.

Da Silje Alvheim og Laura Diaz - tjenesteledere i to av ULNA-barnehagene som ligger i nærheten av Scandic Helsfyr - hørte at det kom mange barn til hotellet, ønsket de å bidra.

Løsningen ble å åpne Valle Hovin idrettsbarnehage på ettermiddagen for barn, ungdom og deres foreldre.

– Vi ønsket å gi barna lekemuligheter i et egnet miljø. Hotellet har også en del aktiviteter for barn, men vi er en barnehage og har naturlig nok lokaler som er enda bedre egnet for lek, sier Silje Alvheim i Valle Hovin idrettsbarnehage.

Hun og Diaz fikk hjelp fra en ukrainsktalende kollega og noen foresatte til å oversette informasjon om tilbudet. Deretter dro de bort til Scandic Helsfyr og inviterte barnefamilier til lek og samvær i barnehagen etter åpningstid.

Silje Alvheim er tjenesteleder i Valle Hovin idretssbarnehage, en av ULNAs 22 barnehager.
Silje Alvheim er tjenesteleder i Valle Hovin idretssbarnehage, en av ULNAs 22 barnehager.

Startet opp 10. mars

Sammen med flere medarbeidere fra ULNA-barnehagene har Alvheim og Diaz, på frivillig basis, lagt til rette for en rekke aktiviteter for barn og unge i alderen 0-18 år.

– Vi startet opp 10. mars. Siden da har vi hatt et tilbud på mandager, tirsdager, onsdager og torsdager, opplyser Alvheim.

Hun forteller at det så langt ikke har vært et problem å få tak i nok barnehageansatte som har ønsket å bidra.

– Vi har et tilbud etter stengetid, mellom klokka 17.15 og 19.30. I tillegg har vi sagt at barna og foreldrene deres kan komme til barnehagen mellom klokka 10 og 12 på dagen og bruke uteområdet vårt, og at de kan komme mellom klokka 12 og 14 og leke inne i barnehagen.

– Leken står i sentrum

– Det viktigste med dette tilbudet er å skape en arena for å være sammen og et møtested utenfor hotellet. Her i barnehagen får man en pause fra hverdagen, hvor leken står i sentrum, sier Alvheim.

Hun forteller at det har vært populært med både byggelek, fysisk lek, gaming, innebandy, ansiktsmaling og filmkveld.

– Foreldrene får også et samlingssted. De kan sette seg ned og prate med hverandre mens barna leker, sier Alvheim.

– Selv om familiene ikke bor på mottakshotellet i så mange dager, blir man litt kjent med både barna og foreldrene. Barna blir også kjent i barnehagen etter en liten stund. Første dag er de kanskje beskjedne, mens de på dag fem gjerne står utenfor barnehagen klokka 17.15 og ivrer etter å få komme inn og fortsette med det de holdt på med dagen før, sier hun.

– Stor pågang

Alvheim forteller at mange har benyttet seg av tilbudet. Allerede andre dag kom det 50 barn og foreldre, mens det tredje dag kom rundt 100.

På det meste har de frivillige tatt imot 130 barn og foreldre på ettermiddagen.

– Det kom noen få nysgjerrige første gang og da begynte jungeltelegrafen å gå. Siden har det vært veldig stor pågang. Det er tydelig at behovet er der, sier Alvheim.

– Tilbakemeldingene vi har fått fra familiene vi har blitt kjent med, er at barna gleder seg hele dagen til å få komme i barnehagen og leke.

– Mange ønsker å bidra

Lederen i Valle Hovin idrettsbarnehage er takknemlig for at så mange kolleger i ULNA-barnehagene har stilt opp.

– Jeg, Laura pluss noen til var her hver dag i begynnelsen, men vi så etter hvert at dette vokste så nå har vi forsøkt å få på plass et rullerende system.

– Det er helt fantastisk at så mange vil bidra. Uten dem hadde det ikke gått. Vi har også fått mange tilbakemeldinger fra kolleger om at de synes det er veldig hyggelig å være her. Man er med på å gjøre en liten forskjell, sier Alvheim.

Vil fortsette arbeidet

Scandic-hotellet på Helsfyr fyller et behov for midlertidig avlastning for Nasjonalt ankomstsenter i Råde. Utlendingsdirektoratet (UDI) har tidligere uttalt at hotellet skal brukes inntil andre løsninger er på plass.

Silje Alvheim forteller at dørene til Valle Hovin idrettsbarnehage også i tiden fremover kommer til å være åpne for barnefamilier som bor på hotellet.

– Vi kommer til å ha et tilbud så lenge det er et behov, sier barnehagelederen.

Powered by Labrador CMS