Høst og vinter er høysesong for omgangssyke forårsaket av norovirus, og Folkehelseinstituttet opplyser at de første utbruddene er meldt.
Høst og vinter er høysesong for omgangssyke forårsaket av norovirus, og Folkehelseinstituttet opplyser at de første utbruddene er meldt.

Kvalme og oppkast? FHI med klar anbefaling til barnehageforeldre

Det er høysesong for omgangssyke forårsaket av norovirus.

Publisert Sist oppdatert

De første utbruddene med norovirus er meldt til Folkehelseinstituttet denne høsten. Norovirus er svært smittsomt og spres lett fra person til person på steder hvor mange folk samles, eller folk bor tett. De syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré, men de er også smittsomme i en kort periode før symptomstart og et par dager etter at symptomene har gitt seg, skriver Folkehelseinstituttet tirsdag.

– De som har omgangssyke eller mistenker at de kan være smittet, for eksempel etter å ha vært i kontakt med personer som er syke, bær være ekstra nøye med håndhygienen. De bør ikke tilberede og servere mat til andre, sier seniorrådgiver Horst Bentele ved FHI.

Studier har vist at alkoholbasert hånddesinfeksjon som sprit har begrenset effekt mot norovirus. Så med god håndhygiene menes hyppig håndvask med såpe og rennende vann, presiseres det.

Vanligvis kan du vende tilbake til skole eller jobb når du føler deg frisk igjen, skriver FHI. Men denne tommelfingerregelen har to unntak:

  • Barn i barnehage bør ikke vende tilbake til barnehagen før 48 timer etter at oppkast og diaré har gitt seg.
  • Personer som håndterer mat (for eksempel storkjøkken, kantine, restaurant eller lignende) bør ikke vende tilbake til arbeid før 48 timer etter at oppkast og diaré har gitt seg.

– På steder der mange er samlet bør det være enkelt å få vasket hendene, og det er viktig at det tilrettelegges for dette for eksempel på skoler, i barnehager og lignende, sier seniorrådgiver Bentele.

Powered by Labrador CMS