Lot kunstnere boltre seg: – Vi vil at den gode energien i barnehagen skal gjenspeiles på utsiden
– Hvordan vi har det rundt oss er viktig. Vi er opptatt av at det estetiske miljøet er en del av det psykososiale miljøet, som igjen er med på å gjøre at både store og små har en god hverdag, sier daglig leder i Ormaskogen barnehage, Anne Rennan Lenning.
– Først og fremst ville vi lage noe som er morsomt for ungene, noe spennende og annerledes, sier gatekunstner Beyond (Roelof Schierbeek) til barnehage.no.
Han utgjør sammen med kollega Karski, den nederlandske gatekunst-duoen Karski & Beyond.
I midten av august var de på besøk i Ormaskogen barnehage i Sandnes. Der fikk de boltre seg på over 140 m2 av barnehagens utvendige flater.
Vil at det gode mijøet skal vises på utsiden
Nå kan barn og voksne glede seg over fargesprakende veggmalerier som lyser opp uteområdet.
– Vårt ønske er at den gode energien og det gode miljøet inne i barnehagen, også skal gjenspeiles på utsiden, sier daglig leder i Ormaskogen barnehage, Anne Rennan Lenning.
– Hvordan vi har det rundt oss er viktig. Vi er opptatt av at det estetiske miljøet er en del av det psykososiale miljøet, som igjen er med på å gjøre at både store og små har en god hverdag, sier hun.
Prisvinnende duo
Ormaskogen barnehage har også tidligere hatt kunst på den øvre delen av veggen sin.
– Da barnehagebygget skulle males måtte vi male over denne delen, da gjaldt det å finne annen kunst vi kunne ha der oppe, forteller daglig leder i den foreldreeide barnehagen.
Men hvordan kom egentlig barnehagen i Sandnes i kontakt med gatekunst-duoen Karski & Beyond, som har vunnet «Beste vegg 2017» i Nederland?
Det hele kom i stand takket være Hege Haraldsen, skaper av talkshowet The artthou Show, et talkshow om visuell kunst.
– Jeg har reist rundt i Europa og intervjuet forskjellige kunstnere innen alt fra oljemaleri til skulptører, om hvem de er og hva de gjør. Slik traff jeg Karski i Amsterdam. Da jeg var tilbake i Stavanger og skulle feire første sesong av dette talkshowet med en utstilling, inviterte jeg noen av kunstnerne jeg har intervjuet til å delta i utstillingen. Jeg ønsket å ha med Karski & Beyond, men de ville bare komme hit hvis de også fikk en vegg å male på, forteller Hege Haraldsen.
Hun startet dermed jakten på en vegg gutta kunne boltre seg på.
– Jeg la ut en generell utlysning på Facebook, og så kjente jeg tilfeldigvis en som jobber her i barnehagen som sa at de kunne være interessert, forteller Haraldsen.
Alle bitene falt på plass. Og slik endte altså to gatekunstnere fra Nederland opp i en barnehage på Sandnes.
Artiklen fortsetter under bildet.
– Nysgjerrighet og glede
Kunstnerne brukte om lag én uke på å fullføre veggmaleriene i barnehagen. Både daglig leder Anne Rennan Lenning og fagutvikler Jill Steen er svært fornøyde med resultatet.
– Resultatet er helt fantastisk! sier Jill Steen. Hun tror at kunsten som nå pryder barnehagen vil bli utgangspunkt for mange gode samtaler og undrestunder sammen med barna i tiden fremover.
– Er det andre ting dere håper kunsten vil kunne tilføre barnehagehverdagen?
– Vi håper den vil skape nysgjerrighet og glede, og at barna får følelsen av at de omgir seg med noe som er fint, sier Steen.
– Jeg tror det også kan bidra til å øke interessen rundt maling og fagområdet kunst, sier daglig leder Anne Rennan Lenning.
- LES OGSÅ: Se veggene Mathias malte for å gi barnehagen ny energi
- LES OGSÅ: I denne barnehagen lekes det på både norsk og spansk
– Viktig for å skape trivsel
Ormaskogen barnehage har sosial kompetanse som satsingsområde.
– Vi har fokus på barns styrker og er veldig opptatt av å ta barn på fersken i å gjøre noe bra, å sette ord på det. Det er viktig at kunsten vi nå har fått på utsiden av barnehagen blir et slags bilde på hvem vi er og hvordan vi har det. Det er mangfold, det er rikt, det er livsglede, sier Lenning, og understreker at de er like opptatt av det estetiske miljøet inne i barnehagen:
– Dette er ikke bare en barnehage. Det er en arbeidsplass, og mest av alt et sted ungene er i mange timer i løpet av en dag. Derfor skal det være fint. Det skal være farger som innbyr til lek og glede. Det skal være et godt miljø. Dette er kjempeviktig for å skape trivsel, sier hun.
Gjenkjennelige elementer
Karski & Beyond har bakgrunn fra grafisk design og graffiti, og har samarbeidet om å lage store veggmalerier i tre år. Kunsten deres pryder i dag vegger over hele verden.
– Med vårt arbeid er det viktig at folk bruker sin egen fantasi. Noen kan for eksempel se en fisk i bakgrunnen, en annen ser kanskje en sommerfugl. Hver og en kan lage sin egen historie i bakgrunnsfargene, sammen med de figurative elementene, sier Karski (Roy Valk), som tidligere har dekorert flere barnehager i Nederland.
De to kunstnerne ønsket å lage et veggmaleri med en kombinasjon av ulike elementer som er gjenkjennelige for barna. Blant motivene som nå pryder Ormaskogen barnehage er en rev, en geit, en gutt og en jente.
– Vi spurte de ansatte i barnehagen om det er noen typiske norske historier eller eventyr vi kunne hente elementer fra. Vi ønsket også å representere barna, derfor har vi malt en gutt og en jente, forteller Beyond. Han tror det er bra at barna får omgi seg med kunst i hverdagen.
– Det er forsket på at hvis man ofte tar barn med til museer og involverer dem i kunst, blir de mer åpne. De får en annerledes tilnærming til å håndtere problemer senere i livet. Jeg tror derfor at å male utsiden av en barnehage, hvor barna leker og oppholder seg, er en god idé, sier Karski, som også har mye erfaring med å involvere barn i gatekunst-prosjekter, deriblant i Zimbabwe.
Du kan se mer av Karski&Beyond sitt arbeid på Instagramkontoen deres.
Artiklen fortsetter under bildet.
– Ingen regler i kunsten
Skaper av The artthou show, Hege Haraldsen, mener det er svært viktig at barn får mulighet til å utfolde seg kreativt.
– Kunst og det å være kreativ tillater unger å være seg selv. Det er ingen regler i kunsten. De kan leke og se hva som helst i hva som helst. Ingenting er rett eller galt, alt er lov. Det synes jeg er utrolig viktig at barn får oppleve, sier Haraldsen.
Daglig leder i Ormaskogen barnehage, Anne Rennan Lenning, er enig.
– I barnehagen ser vi kreativitet på alle områder. Kreativitet handler ikke bare om å være kreativ for eksempel når det gjelder maling, men om å være kreativ i samspill, lek, kunst og håndverk, i alle fag og på alle områder i livet. Kunsten vi har fått på veggen vår er ikke et gitt mønster. Det er figurative elementer, men som flyter litt over i hverandre. Det er mangfold, alt går an, det er ikke noen grenser, sier hun.
Mye undring
Det fargerike kunstverket ble ferdigstilt i midten av forrige uke, og Lenning kan fortelle at barna har vist stor interesse og begeistring for de nye motivene som pryder barnehageveggen.
– Det som er ekstra fint er at ungene plutselig ser noe annet enn det vi voksne har sett i selve kunsten, og at man får noe å undre seg over sammen og kan bruke fantasien, sier hun.
– Ungene undrer seg, de kikker og er begeistret over fargene. Vi føler virkelig at vi har truffet med det vi ønsket, fortsetter Lenning.
Pynter opp nærområdet
I tillegg til å skulle spre glede blant barn, ansatte og foreldre tilknyttet barnehagen, har Lenning og kollegene hele tiden hatt et ønske om at kunsten også skal være til glede for forbipasserende.
Mye tyder på at den er nettopp det.
– Vi har fått veldig god respons på kunsten. Folk viser begeistring og engasjement. Vi ser tydelig at den ikke bare har nådd dem som jobber her, barn og foreldre, men også forbi barnehagens gjerder og ut i nærmiljøet slik vi ønsket, avslutter den daglige lederen.
Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.