– Barn over ett år, altså barn som går og kan være i aktivitet, kan være ute i minus 15 eller minus 20, sier lege Ola Stamnes. Illustrasjonsfoto: Gettyimages
– Barn over ett år, altså barn som går og kan være i aktivitet, kan være ute i minus 15 eller minus 20, sier lege Ola Stamnes. Illustrasjonsfoto: Gettyimages

Sprengkulda herjer: – Barn tåler mer enn ti minus, sier lege

Akkurat nå er det bitende kaldt flere steder i landet, og mange barnehager velger å holde barna innendørs i sprengkulda. Det er ikke nødvendig, ifølge lege Ola Stamnes. 

Publisert

Kuldebølgen som har lagt seg over deler av landet, kommer til å fortsette også de nærmeste dagene. I morges ble det registrert 42 minusgrader i Folldal i Hedmark, noe som er på nivå med de aller laveste temperaturene registrert i Norge de siste 30 årene.

Ifølge Nettavisen kommer den strenge kulda til å vare også torsdag

I Klyveskogen barnehage i Skien holdes barn under tre år inne når det er minus 10 grader eller kaldere, skriver NRK.

– Når det kryper under 10 minusgrader, blir det tøft for de minste å være ute. Det er fare for forfrysninger, og alle tåler ikke like godt å puste kald luft ned i lungene, sier pedagogisk leder Reidun Haug til statskanalen, og legger til at det kan bli lange dager innendørs.

– Da prøver vi å finne på litt andre ting enn vanlig. Istedenfor å gå ut i snøen, tar vi med oss litt snø eller for eksempel istapper inn. Da kan vi utforske disse tingene på en annen måte.

Se an forholdene

Men fra medisinsk hold sies det at det ikke har noe for seg å holde barna inne:

– Barn over ett år, altså barn som går og kan være i aktivitet, kan være ute i minus 15 eller minus 20, sier lege Ola Stamnes til NRK.

Han forteller at det ikke finnes nasjonale retningslinjer på dette, men at det for barn som ikke kan gå selv og må sitte i barnevogn eller pulk er greit å være inne når graderstokken bikker ti minusgrader. Legen understreker også at man selvsagt må se an forholdene.

– 15-20 minus er ok hvis det er tørt og stille vær og ikke for mye vind. Og barnet må selvsagt være godt kledd, sier han.

Barn er mye tøffere enn vi tror.

Ulltøy innerst og vindtett ytterst er en god regel også for de minste.

– I tillegg er det viktig å dekke til hals, ha på votter, lue, gode sokker og vintersko, sier Stamnes.

Tøffere enn vi tror

Hvis det er ekstra kaldt, råder legen foreldre til å passe litt ekstra på luftveiene til de små.

– Det kan være lurt å dekke til munn å nese med en buff eller lignende. Luftveiene kan være litt sårbare. Men et friskt barn, uten hudsykdommer eller allergier, tåler 15 og 20 minus uten at man dekker til. Det er heller ikke nødvendig med kuldekremer. Barn er mye tøffere enn vi tror.

Stamnes sier han sjelden har sett frostskader på barn, men at det er viktig å sjekke barn som leker ute i kulda.

– Man må passe på at huden er varm. Hvis huden blir kald, kan det lett bli sår og sprekker, sier Stamnes.

Powered by Labrador CMS