DEBATT

Sier blikket ditt det samme som deg? spør innleggsforfatteren.
Sier blikket ditt det samme som deg? spør innleggsforfatteren.

Betydningen av «det varme blikket» i møte med barn og foresatte

Pedagog Marita Hansen skriver om viktigheten av at blikk og ord samsvarer.

Publisert Sist oppdatert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Når du møter barn og foresatte i barnehagen eller skolen pleier du vel som oftest å møte dem med hyggelige ord og fraser. Men sier blikket ditt det samme som deg? Velger du, og forstår du betydningen av, «det varme blikket»?

Det varme blikket som viser at du virkelig synes det er godt å se den andre personen. Det blikket som lyser at du virkelig oppriktig synes det er hyggelig.

Marita Hansen, pedagogisk leder Læringsverkstedet Tiriltoppen barnehage.
Marita Hansen, pedagogisk leder Læringsverkstedet Tiriltoppen barnehage.

Blikk og kroppsspråk

Det er godt å føle seg ønsket. Å føle at man betyr noe.

Se for deg at du kommer på jobb om morgenen. Du er glad og fornøyd og gleder deg til en ny dag. Du kommer inn i garderoben og møter en kollega. Du sier entusiastisk «hei» og kollegaen din svarer med et: «Hei, så hyggelig å se deg». Men blikkene deres møtes ikke, kollegaen din ser ned i bakken. Og når kollegaen ser på deg så sier ikke blikket det samme som ordene.

Hva tenker du da? Dine umiddelbare tanker. Føler du deg ønsket? Møtt på dine følelser? Mest sannsynlig ikke.

Eller hva med at du prøver å fortelle en kollega eller partner om noe du har opplevd/gjort som du syntes var gøy. Og svarene til kollegaen/partneren ikke samsvarer med blikket eller kroppsspråket. Hvor stor forskjell utgjør ikke det?

Blikket sier alt

Det samme gjelder i møtet med barn. Det er faktisk enda viktigere i møte med barn, at blikket ditt sier det samme som deg. At du møter barna med det varme, gode blikket som viser at du virkelig synes det er godt å se nettopp dette barnet. Da trenger du egentlig ikke si så mye, for blikket ditt sier alt.

I mine øyne er en av de viktigste forutsetningene for å kunne jobbe i barnehage at du liker barn, og at du viser at du gjør det!

Barn skal kjenne seg likt, uavhengig av hvilket humør de kommer med. De skal oppleve voksne som liker å være sammen med dem og liker å leke med dem.

Vi som er barnehagefolk skal yte omsorg for andre, hver dag.

Vi skal møte barna med det varme blikket, med åpne armer. Og få hvert enkelt barn til å føle at du virkelig liker det. At hos deg er det trygt, til deg kan det alltid komme.

Tenk så viktig jobb vi har!

Powered by Labrador CMS