Folkehelseinstituttet skal kartlegge smittespredning blant barn.
Folkehelseinstituttet skal kartlegge smittespredning blant barn.

FHI skal kartlegge smittespredning blant barn

Før regjeringen beslutter om barnehager igjen kan åpnes, skal FHI kartlegge smittespredning blant barn. 

Publisert

Det bekrefter Folkehelseinstituttet (FHI) overfor VG. Resultatet skal presenteres før påske.

– Vi ser spesifikt på hva vi tror kan være effekten og hva som er smittespredning blant barn. Hva slags rolle barn har i å spre sykdom og hvilken rolle å stenge skoler da vil ha. Da samler vi på informasjon fra det som har skjedd før i tiden med influensa, og det som har skjedd nå i andre land og i vårt land, sier fagdirektør i FHI Frode Forland til VG.

23. mars publiserte FHI en oppsummering av barns rolle i spredningen av viruset. Den viser at de har funnet få dokumenterte eksempler på sannsynlig smitte fra barn, men det svært begrenset dokumentasjon på dette og for tidlig å si om barna kan spille en vesentlig rolle i smittespredningen, eller ei.

Smittesporingen som er gjort i Norge, har avdekket fire sannsynlige tilfeller av smitte fra barn. Her var alle i alderen 12-15 år. De øvrige 406 kjente smittekildene i Norge er voksne.

Til VG sier professor og fagdirektør i Senter for informerte helsebeslutninger i FHI, Atle Fretheim at tallene kan være utdaterte. Det er han som står bak oppsummeringen.

– Så langt har vi sett veldig få tilfeller av at barn sannsynlig har smittet andre. Det store flertallet er voksne, sier Fretheim til VG.

Ifølge ham, er det få klare tegn til at barn er smittekilder

– Et tydelig tegn ville være dersom det kom et utbrudd av smitte i en skole eller barnehage, der barn var driverne. Så langt har vi ikke sett det i forskning.

Powered by Labrador CMS