Utbrudd i barnehage: Ansatte ble hetset på åpen gate

Et koronautbrudd i Sørfold kommune i Nordland har sitt utspring i kommunens største barnehage. Nå blir de ansatte møtt med sjikane i form av tilrop på gata.

Publisert Sist oppdatert

– Vi opplever nå at det er en del stigmatisering, og det blir feil. Blant annet skal det være snakk om meget ufin oppførsel av voksne folk overfor personalet. Det har vært tilrop på gata. Det der må jeg virkelig... Jeg har ikke ord, sier ordfører Gisle Hansen til Avisa Nordland (krever abonnement), som først omtalte saken.

Fredag 26. februar ble en ansatt i Straumen barnehage i Sørfold kommune bekreftet smittet med covid-19. Søndag ble det kjent at ytterligere to hadde fått påvist smitte, mens det mandag kom beskjed om at ytterligere to har fått påvist det man frykter er den sørafrikanske varianten av koronaviruset. Tirsdag var tallet oppe i sju smittede i kommunen, alle med tilknytning til barnehagen.

Hadde personalmøte

Mandag ble den fem avdelings store barnehagen stengt, mens 218 måtte i karantene i Sørfold, og ytterligere 25 i nabokommunen Fauske. Barnehagen blir stengt i alle fall fram til mandag 8. mars. Samtlige barn i barnehagen og deres nærkontakter er ilagt ti dagers karantene.

– Problemet er at samtlige unger er å betrakte som nærkontakter. Alle deres foresatte er igjen nærkontakter. Det gjør at man får utrolig mange folk å sette i karantene, sa ordføreren til Avisa Nordland mandag.

På spørsmål om ikke barnehagen har forholdt seg til kohortinndelingen ifølge smittevernreglene, sa han til avisen:

– Jo, men så har det vært personalmøte. Ut fra de tallene vi har nå, er ikke fem smittede skrekken. Men vi må likevel betrakte alle som nærkontakter og forholder oss til at det er den aggressive varianten vi har med å gjør.

Nå er det innført en rekke tiltak i kommunen. Skolen har vinterferie denne uka, men SFO er stengt. Det samme er treningstilbud. Det er innført besøksforbud ved syke- og eldrehjem, og kommuneansatte er ilagt påbud om hjemmekontor.

Mente ikke å fordele skyld

Samtidig opplever de ansatte i barnehagen å bli møtt med sjikane på åpen gate. Ordføreren tar ifølge Avisa Nordland selvkritikk, og uttaler at han har vært for åpen og ærlig, og at det i en avisartikkel kan virke som at det blir plassert skyld og ansvar.

– Det er snakk om en barnehage med krevende fysisk utforming hvor personalet og ungene har en trangboddhet. I sykdomsforløpet har man friske smittebærere som det holder etter, og jeg vil hylle dem som har fanget dette opp og gått for å teste seg, sier Gisle Hansen, som heller vil å gi honnør til alle som på eget initiativ har valgt å teste seg selv med svake symptomer.

– Men det er disse som får skylda for smitten, og det er det som er det trasige oppi alt dette. Jeg har fått melding om at noen blant personalet i barnehagen har blitt offer for en meget ufin oppførsel. Får vi rede på hvem dette gjelder vil det bli gjort det ytterste for å følge det opp, sier han.

Powered by Labrador CMS