Terje Johansen (50) startet en Facebook-side i det små, og inviterte venner og kolleger. Nå har Barnehagehelter over 7600 medlemmer.
Terje Johansen (50) startet en Facebook-side i det små, og inviterte venner og kolleger. Nå har Barnehagehelter over 7600 medlemmer.

Terje er en ekte barnehagehelt - deler hjerter med hele landet

Han har brukt de siste ni månedene på å dele hjerter med kolleger fra hele landet. Jeg mener av hele mitt hjerte at vi har den viktigste jobben som finnes, sier han - og får skryt for innsatsen av PBL-sjef Anne Lindboe.

Publisert

Det begynte med at han ville hylle barnehagekollegene. Nå deler Facebooksiden Barnehagehelter ut hjerter og omsorg til barnehagelærere over hele landet.

Og Terje Johansen (50) får det samme i retur – fra kolleger fra Kirkenes i nord til Lindesnes i sør.

Daglig bruker han rundt tre timer på å skaffe seg oversikt over smittetilfeller ute i barnehagene – og dele oversikten og hjerter på Facebook-siden. Oversikten har han på ark etter ark på hjemmekontoret.

– Samboeren pleier å spørre: Har du hørt om Excel? Det har blitt noen ark etter hvert, sier han og ler.

– Hvem er Terje Johansen?

­– Jeg jobber som assistent i Norlandia Sten-Tærud barnehage. Jeg fylte 50 i sommer, og bor på Skedsmokorset. Jeg har jobbet i barnehage i 17 år, litt ulike de første årene, men de siste ti har jeg vært her. Sten-Tærud Norlandia barnehage har seks avdelinger, og rundt 105 barn. Jeg jobber med skolestartene.

Ville gi heder og omtanke

13. mars stengte barnehagene. Samfunnet har ikke vært det samme siden.

– På den tiden barnehagene stengte var det veldig mye snakk om at vi skulle hylle sykepleiere og de andre som jobber i helsesektoren. Og det er selvsagt veldig fortjent. Samtidig slo det meg: Er det noen som tenker på oss som jobber i barnehage? Tanken var å hylle og skryte av de som jobber i barnehagen. Få dem fram i lyset. Det er mitt store mål: Å gi skryt, heder og omtanke for den viktige jobben vi gjør. Jeg mener av hele mitt hjerte at vi har den viktigste jobben som finnes, å ta vare på den nye generasjonen.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Terje Johansen har også designet en egen logo. - Det er min drøm: Alle barnehageheltene samlet under en, felles logo, sier han. </span>
Terje Johansen har også designet en egen logo. - Det er min drøm: Alle barnehageheltene samlet under en, felles logo, sier han.

Han begynte i det små, med å invitere venner og kjente, stort sett fra barnehagene i nærområdet. Responsen var voldsom.

– Når jeg åpnet siden, var det plutselig veldig mange som meldte seg inn.

Han fikk raskt 5000 medlemmer. I dag er det 7600 medlemmer på Barnehagehelter. Barnehageansatte over hele landet leser oppdateringene hans, der han både deler informasjon om nye barnehager som har fått smitte – og oppfordrer kollegene til å dele hjerter og omtanke.

– Jeg jobber i en Norlandia-barnehage, andre jobber i små og store, private og barnehager. Noen har vært nødt til å stenge avdelinger, andre hele barnehagen, og noen har vært nødt til å holde stengt lenge. Men vi jobber alle med det samme, og har et felles mål: Barna. Jeg får blant annet tilsendt hjerter som barn har laget, som de igjen vil gi til andre barnehager som har fått påvist smitte.

Overveldende stor respons

Johansen forteller om en overveldende mengde tilbakemeldinger, men ikke ett eneste negativt ord.

– Jeg blir ganske overvelda. Det er artig, det betyr mye. For meg viser det at vi står sammen, vi barnehagefolk.

Johansen understreker at han ikke deler informasjon om barnehager basert på udokumenterte opplysninger. Barnehagene han poster, skal enten ha vært omtalt i mediene eller på kommunens hjemmesider.

13. desember la han ut en oversikt over barnehagene som hadde blitt omtalt så langt på Barnehagehelter-siden:

  • Det har til nå blitt lagt ut 271 barnehager
  • Dere har trykket liker/hjerte 25113 ganger
  • Dere har kommentert med 21625 hjerter

– Hva med din egen barnehage, hvordan har det gått hos dere?

– Bank i bordet, vi har heldigvis gått fri for smitte. Tanken har jo slått meg, at plutselig må jeg legge ut informasjon om min egen barnehagen. Det har vært såpass mye smitte rundt i nærmiljøet, blant annet på naboskolen. Men vi har gått fri.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Barnehager over hele landet har delt hjerter, for å gi omsorg til de barnehagene som har blitt rammet av korona.</span>
Barnehager over hele landet har delt hjerter, for å gi omsorg til de barnehagene som har blitt rammet av korona.

Samtidig påpeker han at fokuset på hygiene og smittevern har vært strengt.

– Men, smitten kan du jo få hvor som helst.

– Hvordan har de siste ni månedene vært for deg?

– Det var veldig rart når vi plutselig måtte stenge ned, selv om vi hadde en avdeling åpen. Det er rart å bli satt på hjemmekontor, når du jobber i barnehage.

Selv benyttet han anledningen til å snu situasjonen til noe positivt.

– Jeg begynte å dra på hjemmebesøk til ungene. Det var helt magisk. De fortalte og skravla... For meg sier det litt om hva vi som jobber i barnehage betyr for barna. Når vi ikke har møtt dem på en måned, og alt de hadde å fortelle. Der var det mye bra historier.

Deler kreative ideer

Han peker også på at kolleger over hele landet har trukket fram superkrefter de kanskje ikke visste at de hadde i denne perioden.

– Du har en side som Barnehagehelter, som handler om sympati og medfølelse for de som er ramma. Men så er det alt det andre, alle ideer som har kommet opp i denne tiden, og som mange har delt blant annet på Idebroen. Det sier så mye, at vi deler gode ideer. Det gjør barnehagefolk. Sånn er vi.

– Men så åpna barnehagene igjen, og da ble det litt styr, med vasking, å dele opp uteområdene, og gå mye på turer - noe jeg brenner for.

Johansen påpeker at det også har vært god lærdom å ta med seg fra den siste perioden.

– Når vi blir delt inn i små grupper, får man en helt annen nærhet til ungene enn det du gjør til vanlig. Jeg har tenkt på det mange ganger: Det er egentlig en veldig fin måte å jobbe på.

Han legger samtidig ikke skjul på at det har vært en hard periode.

– Det har vært mye slitne folk.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">En dag skal jeg kunne gå ut barnehageporten uten å være redd for å bli smitta, sier Terje Johansen.</span>
En dag skal jeg kunne gå ut barnehageporten uten å være redd for å bli smitta, sier Terje Johansen.

Skryter av sine egne sjefer

Johansen sier han også gjerne vil dele skryt til sin egen styrer, og ledelsen i Norlandia-konsernet.

– Maken til måten de har holdt oss oppdatert på, gjennom hele denne perioden. Det har vært formidabelt, og går hele veien opp til Kristin Voldsnes. Informasjon har vært en utrolig viktig faktor, og der har de vært veldig gode.

Selv om vi snart går et nytt år i møte, regner han med å måtte jobbe med Barnehagehelter en god stund framover.

– Det går mye tid, men når jeg først har begitt meg ut på noe, gir jeg meg ikke. Siden er blitt veldig viktig for meg. Dessuten må man jo ha troen på at det blir bedre. En dag skal jeg kunne gå ut barnehageporten uten å være redd for å bli smitta.

– Hvordan blir julen for deg?

– Jeg skal reise til Beitostølen med mor, bror og samboer. Det blir fantastisk, en rolig og fin jul. Men vi stenger ikke barnehagen, så det blir ikke så lang juleferie.

– Har truffet mange

Administrerende direktør i PBL, Anne Lindboe, har merket seg både initiativet og den enorme responsen Barnehagehelter har skapt. Og mener det er vel fortjent.

– Han har åpenbart truffet mange, og jeg synes det er en fin måte å vise omsorg i en periode der mange har stått i krevende situasjoner på jobb. 2020 har satt oss alle på prøve. Vi har måttet tøye strikken ekstra, vært nødt til å gå langt utenfor komfortsonen og virkelig vært nødt til å brette opp ermene. Da er det fint at noen kan dele både det som er fint og det som er vanskelig, sier hun, og legger til at det er viktig å huske også på det som har vært fint denne vanskelige perioden.

– 2020 var året samfunnet virkelig fikk forståelsen av hvor viktig barnehagene og alle de ansatte er for barna. Hvor viktig det er at barna har et godt tilbud der de kan utvikle seg, og betydningen barnehagene har for å holde samfunnet i gang.

Lindboe vil samtidig benytte anledningen til å skryte av alle i barnehagene; enten det er eiere, styrere, ledere, barnehagelærere, assisistenter eller fagarbeidere.

– Rett og slett alle. Jeg har stor respekt for de som jobber i barnehage, som er den viktigste arenaen vi har for å gi barna en god start på livet. Vi må også tenke på at mange barnehager er bedrifter som er avhengig av å levere, også i krevende tider. Og det er helt fantastisk hvordan sektoren har levert, og hvordan de ansatte har stilt opp for både barna og familiene, sier Lindboe, før hun avslutter:

– Dette har vært året der barnehageansatte virkelig har fått vist hva de er gode til. Jeg vil bare si: Tusen takk for innsatsen. Uten barnehagene hadde Norge stoppet opp.

Powered by Labrador CMS