
Nær halvparten av barnehagene har satt inn vikar på grunn av pandemien
45 prosent av barnehagene oppgir å ha satt inn vikar grunnet ansatte i risikosonen eller ansatte med luftveissymptomer, ifølge ferske tall fra SSB.
Hvilke konsekvenser hadde smitteverntiltakene for barnehagene? Statistisk sentralbyrå har sett på blant annet hvor mange barn som var til stede i barnehagene under nedstengingen, samt på bemanningen i barnehagene i uke 18 (27. april til 3. mai) og uke 24 (8.-14. juni), og sammenlignet med normalsituasjonen 1. mars.
Størst vikarbruk var det i uke 18, med 4 900 årsverk til vikar. Flest årsverk til vikar i uke 18 var det i de offentlige barnehagene med 2 600, i de private barnehagene var det 2 300 årsverk til vikar den samme uken.
I perioden barnehagene var stengt var 18 700 ansatte i grunnbemanningen fysisk til stede i barnehagene og jobbet med barn, noe som utgjør nærmere 30 prosent av de ansatte i grunnbemanningen. Av de ansatte som jobbet i barnehagen under den nedstengte perioden var 6 800 pedagogiske ledere og 11 900 annen grunnbemanning, ifølge Udir.
Tallet på årsverk til fast bemanning gikk noe ned fra normalsituasjonen 1. mars og til gjenåpning i uke 18. Årsverkene gikk også noe videre ned til uke 24. Størst nedgang i årsverk var det i private barnehager med nær 1 000 årsverk, mot drygt 500 årsverk i offentlige barnehager.
Sammenlignet med normalsituasjonen, var 99 prosent av årsverkene i offentlige barnehager og 97 prosent av årsverkene i de private barnehagene tilbake i uke 24.
Nesten alle stillingskategorier gikk ned i uke 24 sammenlignet med 1. mars, bortsett fra årsverk til rengjøring som økte noe i den samme perioden.
Økningen i årsverk til rengjøring var i de offentlige barnehagene, mens i de private barnehagene gikk årsverk til rengjøring ned i den samme perioden.
