
Glad for ekstra midler: – Det er ekstra ressurser å sette inn
Espira Evje barnehage og Læringsverkstedet Lysaker idrettsbarnehage er to av 18 barnehager i Bærum som i høst får ekstra bemanningsmidler fordi de har en høy andel minoritetsspråklige barn.
– I forbindelse med statsbudsjettet for 2025 ble det gjennom rammetilskuddet til kommunene bevilget ekstra midler for å styrke bemanningen i barnehagene. Midlene er ikke øremerket, skriver Monica Andersen, barnehagesjef i Bærum kommune i en e-post til Budstikka (krever abonnement).
For høsten 2025 innebærer dette en styrking på totalt 6 millioner kroner, som kommunen har bestemt at skal fordeles til private og kommunale barnehager som har:
- En andel på minimum 25% minoritetsspråklige barn.
- Minimum 20 barn med minoritetsspråklig bakgrunn.
Brikken som skulle på plass
I alt 18 barnehager får ekstra midler. En av dem er Læringsverkstedet Lysaker idrettsbarnehage.
– Det er helt kanon. Det er ekstra ressurser å sette inn, som vi sårt trenger, sier styrer Tone Sandstå til barnehage.no.
Hun forteller at andelen minoritetsspråklige barn har økt betraktelig, og at det krever tid og ressurser å møte barn og foreldre som ikke snakker norsk eller engelsk, og kanskje har et språk som personalet ikke snakker.
– Jeg har vært styrer i Bergen tidligere, i en barnehage med 90 prosent minoritetsspråklige barn. Jeg er vant til dette, og kan det, men jeg ser jo hvor mye ressurser som kreves for å følge opp på en god måte.
I høst får barnehagen, som har 100 barn, 338.500 kroner ekstra.
– Dette gjør at jeg kan ha en person inne x antall timer per dag. Jeg kan ha en person på topp som arbeider med dette. Sammen med andre midler som er øremerket barn med utfordringer i forhold til språk, var dette brikken som skulle på plass for at min ansatte kunne få en 100 prosent stilling, forklarer Sandstå.
Fram til jul
Espira Evje barnehage får 660.000 kroner.
– Vi er veldig glad for disse midlene. Nå har vi fått det fram til jul, og det gjør at vi kan sette inn en bra struktur og arbeide godt med språkmiljø i det halvåret som kommer, sier styrer Rachel Leonhardsen til barnehage.no.
– Det er ikke sikkert at dette videreføres fra kommunens side?
– Vi fikk beskjed om at vi måtte være veldig obs på at det var fram til jul, og at ny vurdering skulle gjøres, forklarer hun.

Espira Evje barnehage består av tre hus, med fire avdelinger hver. Til sammen har de 167 barn.
– Hva får dere utrettet med disse pengene?
- Det er vanskelig å si, siden det er første gang vi får dem. Men det er en ekstra personalressurs som gjør at vi får tid til å jobbe godt. Språkarbeidet i barnehagen foregår på mange måter. Her handler det om å skape god struktur og rutiner som kan bli varige også etter dette halvåret, håper vi, sier Leonhardsen.
Ønsket å prioritere
Espira Evje har allerede stort fokus på språkarbeid.
– Vi har bøker på forskjellige språk, og Spirebibliotek der vi prøver å motivere foreldrene til å lese sammen med barna. Vi er opptatt av at alle skal føle seg verdifulle. At alle får si noe på sitt språk. Vi har veldig mange ansatte med ulik bakgrunn, og kan for eksempel ha dager der alle skal ha med seg noe fra sine hjemland, og vi ber alle si noe på eget språk. Barn blomstrer opp når de ser at den voksne også snakker et annet språk. Og så jobber vi med språkstøtte, der vi i personalet benevner og er kommentatorer som setter ord på alt. Vi bruker konkreter i samlingsstund, men at voksne må snakke hele tiden, det jobber vi mye med.
Også Horinenga FUS barnehage får midler.
– Hos oss er det en del barn med minoritetsspråklig bakgrunn. Vi ser at flere trenger ekstra ressurser og ekstra tiltak. De trenger mer hjelp. Da er det godt for oss å få inn ekstra penger som gjør at vi kan gi bedre oppfølging, sier daglig leder Anna Eckhoff til Budstikka.
Barnehagesjef Monica Andersen forklarer at det ble diskutert ulike alternativer for hvordan midlene best kunne benyttes.
– Språk er en viktig forutsetning for en god barndom og et godt liv, og kommunen har ønsket å prioritere dette arbeidet med de tildelte midlene, skriver Andersen til Budstikka.