Nordre Follo kommune stenger helt ned, som følge av utbrudd av en mutert variant av koronaviruset. Til høyre sitter ordfører Hanne Opdam og til venstre kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold.
Nordre Follo kommune stenger helt ned, som følge av utbrudd av en mutert variant av koronaviruset. Til høyre sitter ordfører Hanne Opdam og til venstre kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold.

Mutert koronavirus i Nordre Follo: Stenger alle barnehager

Nordre Follo kommune har bestemt at alle kommunens barnehager skal stenges.

Publisert Sist oppdatert

For øyeblikket pågår det et utbrudd av den britiske koronamutasjonen i Nordre Follo. Nå stenger kommunen ned, for å begrense smitte. Samtidig fraråder Helsedirektoratet unødvendige reiser i Follo-regionen..

– I første omgang fram til onsdag. Men alle må være forberedt på oppstart på rødt nivå etter det, sier kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold.

Smittsomt

Det er altså den britiske mutasjonen som er oppdaget.

– Dette er et virus som er betydelig mer smittsomt. Det er slik at virus muterer hele tiden, men dette viruset har gjennomgått det vi kan kalle et evolusjonsmessig rykk, og det er et virus som FHI har valgt å overvåke spesielt, sier kommuneoverlegen.

Hun legger til at viruset har et større spredningspotensial blant barn og ungdom.

– Derfor går vi så strengt ut. Det er et virus man ønsker å få stoppet og bremset i Norge. FHI vurderer at sannsynlighet for videre spredning er stor, og konsekvensene av videre spredning vurderes som svært store, sier hun.

– Alvorlig

Under pressekonferansen var Myhrvold klar på at de sto i en alvorlig og uoversiktlig situasjon. De to påviste tilfellene av virusmutasjonen tilhører et utbrudd på sykehjemmet Langhus bo- og servicesenter, hvor 12 beboere og 22 ansatte har vært smittet, ifølge VG.

– Spredningen kan ha pågått i tre uker, sier hun.

Kommuneoverlegen slo fast at utbruddet har forgreninger utover i andre virksomheter i kommunen, og muligens inn i andre kommuner.

– Det dreier seg om barnehager og skoler i første omgang.

Stenger ned

Kommunen velger nå å stenge helt ned, fram til onsdag. For å vå oversikt.

Dermed stenger alle skoler og barnehager. Det samme må alle butikker, bortsett fra matbutikker, apotek og bensinstasjoner gjøre. Serveringssteder stenger også. Innbyggerne oppfordres sterkt til ikke å reise ut av kommunen.

FHI: Mulig spredning til barnehage

«Den engelske virusvarianten er påvist hos to sykehjemsbeboere på et sykehjem i Nordre Follo, med mulig spredning til en barnehage. Det er så langt ingen kjent forbindelse til reisende fra Storbritannia. FHI bistår nå kommunen i en rekke tiltak for å stoppe spredningen i samarbeid med Helsedirektoratet.»

Det skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Ifølge FHI var begge beboerne på sykehjemmet som fikk påvist varianten over 90 år, og er meldt døde. Utbruddet inkluderer så langt 22 ansatte og 12 beboere. Det er også mulig spredning til en barnehage med enkelte tilfeller blant barn og ansatte. Alle barn og ansatte i barnehagen vil få tilbud om testing.

– Det er stor sannsynlighet for videre smittespredning, gitt at denne varianten har forårsaket store utbrudd andre land i Europa. Vi tror at virusvarianten som har forårsaket utbruddet ved sykehjemmet og trolig også i barnehagen kan ha foregått et par uker. Det må gjøres en betydelig innsats for å stoppe og eliminere utbruddet, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Powered by Labrador CMS