I snart et år har Terje Johansen sendt hjerter og omtanke til koronarammede barnehager via Facebook-siden Barnehagehelter. Her møter han kunnskapsminister Guri Melby i forkant av markeringen av årsdagen for nedstengingen av samfunnet.
I snart et år har Terje Johansen sendt hjerter og omtanke til koronarammede barnehager via Facebook-siden Barnehagehelter. Her møter han kunnskapsminister Guri Melby i forkant av markeringen av årsdagen for nedstengingen av samfunnet.

Barnehager over hele landet markerer at det er ett år siden nedstengingen

– Både som kunnskapsminister, men ikke minst også som barnehagemamma, er jeg utrolig takknemlig for den innsatsen som er lagt ned det siste året, sier Guri Melby.

Publisert Sist oppdatert

12. mars i fjor fikk alle landets barnehager og skoler beskjed om å stenge ned på grunn av koronapandemien. Nå, ett år etter at pandemien traff oss alle, gjør barnehager over hele landet seg klare for å markere årsdagen for nedstengingen av samfunnet, under slagordet «Å bry seg er også smittsomt».

– For meg er det først og fremst viktig å markere årsdagen for å kunne hylle alle de som jobber i barnehage og den fantastiske jobben som gjøres hver dag. Jeg tror ikke folk helt forstår hvor enorm den innsatsen som legges ned er, sier Terje Johansen, som sammen med PBL (Private Barnehagers Landsforbund) har tatt initiativ til barnehagemarkeringen fredag 12. mars.

– Tøft år

Johansen er pedagogisk medarbeider i Norlandia Sten-Tærud kulturbarnehage på Skedsmo. De siste månedene har han også brukt rundt tre timer daglig av sin fritid på å skaffe seg oversikt over smittetilfeller ute i barnehagene – og dele ut hjerter og omtanke til de rammede barnehagene på Facebook-siden Barnehagehelter. Den har i skrivende stund over ni tusen medlemmer.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Barnehager over hele landet har delt hjerter, for å gi omsorg til de barnehagene som har blitt rammet av korona.</span>
Barnehager over hele landet har delt hjerter, for å gi omsorg til de barnehagene som har blitt rammet av korona.

– Hvordan har dette året vært?

– Det har vært et veldig spesielt år. Vi som jobber i barnehage har måttet forholde oss til stadig nye regler, nye farger; rødt, gult. I tillegg til vanlige arbeidsoppgaver består dagene nå også av mye vasking, spriting og vi skal forsøke å holde avstand mellom kohorter. Jeg vil si at det har vært et ganske hardt år, sier Johansen, og forteller at han har delt ut flere hundre hjerter det siste året til barnehager som har vært berørt av pandemien.

Han opplever at det er mange barnehageansatte som er bekymret nå som ulike mutasjoner av koronaviruset - som smitter lettere - har fått fotfeste flere steder i landet.

– Jeg har en Messenger-innboks som begynner å bli ganske full. Veldig mange sender meg hjerter som barn har laget, og som de igjen vil gi til andre barnehager som har fått påvist smitte. Jeg får også en del meldinger fra bekymrede barnehageansatte. Det er mange som er bekymret der ute nå, for vi har jo ikke noe annet enn såpevann og håndsprit, sier Johansen.

– Derfor er 12. mars viktig for meg. Det er en dag da vi kan rette søkelyset mot ansatte og ledere i hele barnehage-Norge som har lagt ned en fantastisk innsats dette året, legger han til.

– Har stått i front

Torsdag møtte Johansen kunnskapsminister Guri Melby (V) for å fortelle henne litt om hvordan det har vært å jobbe i barnehage det siste året.

Melby understreker at hun er svært imponert over landets snaut 96 000 barnehageansatte.

– Både som kunnskapsminister, men ikke minst også som barnehagemamma, er jeg utrolig takknemlig for den innsatsen som er lagt ned. De som jobber i barnehage har stått i fronten. Vi vet at de har vært mer utsatt for smitte enn andre, likevel går de på jobb og de strekker seg utrolig langt for å sikre at barn får et godt tilbud og at familier får livene til å gå rundt. Jeg er så imponert over den jobben som gjøres hver eneste dag. Vi burde virkelig gå ut på balkongene og klappe for alle som jobber i barnehage, sier Melby.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">På årsdagen for nedstengingen ønsker Terje Johansen å rette søkelyset mot ansatte og ledere i hele barnehage-Norge. – De har lagt ned en fantastisk innsats, sier han. </span>
På årsdagen for nedstengingen ønsker Terje Johansen å rette søkelyset mot ansatte og ledere i hele barnehage-Norge. – De har lagt ned en fantastisk innsats, sier han.

Kunnskapsministeren roser også barnehagene for deres evne til å omstille seg raskt.

– Nå som man må veksle mellom gult og rødt nivå flere steder, så snur de seg om på veldig kort tid og de klarer å gi et godt tilbud til barna hele veien. De omstiller seg, og jeg tror veldig mange foreldre opplever at de møter ansatte som likevel er optimistiske og som står i det selv om det er tøft. All ære til alle dem som får det til, hver eneste dag, sier hun.

Barnehager over hele landet

Markeringene ute i barnehagene i morgen vil foregå på ulikt vis og i tråd med gjeldende smittevernregler, opplyser Terje Johansen.

Ifølge PBL har om lag 1000 barnehager gitt uttrykk for at de vil delta.

– Jeg vet det er mange slitne kolleger der ute. Likevel føler jeg at vi er en utrolig fin gjeng. Når vi går inn porten, er smilet på plass, og det oser omsorg for alle barn, sier Johansen, som mener at alle landets barnehageansatte fortjener en bølge av kjærlighet og anerkjennelse for jobben de gjør hver dag.

Powered by Labrador CMS