DEBATT

– Det vi ber om er at regjeringen selv tar ansvar for den situasjonen de har satt barnehageeiere og barnehageansatte i, skriver Paul Berntsen, Else Sæle og Jens Schei Hansen (innfelt) i Espira i dette innlegget.

– Dette er en planlagt krisesituasjon fra regjeringens side

Vi forventer at sykefraværet kan komme opp mot 30 prosent når det når toppen. Da sier det seg selv at tilbudet til foreldrene blir redusert.

Publisert Sist oppdatert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Sykefraværet i barnehagesektoren når nye rekorder. Etter at regjeringen lettet på de fleste smitteverntiltak og satte barnehagesektoren på grønt nivå fra 1. februar, og nå fra 12. februar fjerner alle smitteverntiltak, kan man ikke si noe annet enn at dette er en planlagt krisesituasjon fra regjeringens side.

FHI kalkulerer med et forhøyet sykefravær ut mars måned med en fraværstopp i slutten av februar. Nå begynner vi å se konsekvensene av at regjeringen sender barnehagene ut i denne krisen helt uten virkemidler for å håndtere situasjonen. Resultatet er at mange barnehager helt eller delvis må stenge avdelinger, mange barnehager må redusere åpningstidene og noen barnehager må stenge helt ned på grunn av høyt sykefravær.

Det er viktig å huske på at koronafraværet kommer på toppen av det sesongrelaterte fraværet. Vi forventer at sykefraværet kan komme opp mot 30 prosent når det når toppen. Da sier det seg selv at tilbudet til foreldrene blir redusert.

Enorm slitasje

Espira har 107 barnehager der det jobber nesten 3000 ansatte. Slitasjen på de ansatte som jobber i barnehagene er selvsagt enorm. De har stått i en unntakssituasjon gjennom snart to år med pandemi. Med unntak av noen uker i mars og april 2020 har barnehagene holdt åpent gjennom hele pandemien. Mange har nok blitt oppmerksomme på hvor viktig barnehagene er for at samfunnet skal fungere. Uten barnehager er det i våre dager ikke lett for småbarnsforeldre å komme seg på jobb. Mange har nok også erfart at stengte barnehager og hjemmekontor ikke er noen god løsning.

Barnehageansatte har stått i frontlinjen under hele pandemien. De har tatt i mot barn uten å kunne beskytte seg selv mot smitte i særlig grad. Nå når samfunnet åpner opp for mer smitte er du ganske nær sagt garantert å bli smittet dersom du jobber i barnehage. Barnehagesektoren har på ingen måte en grunnbemanning som tilsier at den kan takle en pandemi uten konkrete virkemidler fra myndighetene.

Skrekkeksempler

Vi får stadig servert skrekkeksempler på hverdagen i barnehagene i disse tider. Her er et eksempel på hva en av våre styrere i Stavangerområdet skriver:

God kveld i stuen. I morgen har vi 8 av 24 ansatte borte, og det er risiko for enda flere. Vi har tatt inn det vi har av vikarer, men også de er syke, så ikke så mange å ta av. Vi tror nå at den eneste løsningen blir å stenge SkolEspira i morgen (den avdelingen som har mest smitte og mest fravær), og gi tilbud kun til de med samfunnskritisk arbeid. 4 dagers isolasjonstid for koronasyke kan bare å gå å legge seg, folk blir syke, og ligger mye lenger enn 4 dager....

Og her er et annet eksempel fra østlandsområdet:

9 syke ansatte (har 17 av 26 ansatte på jobb), styrer jobber på avdeling

80 av 104 barn tilstede

Ingen vikarer å oppdrive

Ingen stengte avdelinger pr nå, men vurderer om vi må i morgen

Tidligere har vi stengt en avdeling i 5 dager, og en annen i 2 dager(før jul)

66 barn og ansatte har vært smittet med korona siden 18. januar i denne barnehagen

Espira kunnskapsbarnehagen

Espira har 107 barnehager der det går nesten 10 000 barn og jobber nesten 3000 ansatte, i 54 kommuner.

Kastes under bussen

Nå rammes også barnehagenes økonomi av at regjeringen åpner opp uten tanker om hvordan barnehagene skal håndtere situasjonen. Så lenge regjeringen var opptatt av smittevern kunne vi regulere åpningstiden med hjemmel i Covid-19 forskriften uten risiko for økonomisk tap. Når regjeringen nå med vitende og vilje kaster barnehagene inn i en situasjon med rekordhøyt fravær skaper de en konfliktsituasjon mellom barnehagene og foreldrene.

Dersom en barnehage må stenge eller redusere åpningstiden nå berører det foreldrebetalingen. Foreldre ønsker jo ikke å betale for et tilbud de ikke mottar, og barnehagen har ingen hjemmel for å stenge på grunn av høyt sykefravær. Kort sagt har regjeringen kastet barnehagesektoren under bussen. Dette hadde vært såre enkelt for regjeringen å løse ved å ta ansvar for situasjonen i en midlertidig forskrift og enten refundert tap av foreldrebetaling eller ganske enkelt slå fast at foreldrebetaling skal gå som normalt selv om barnehagene må redusere tilbudet.

Vi ber ikke om mye.

Det vi ber om er at regjeringen selv tar ansvar for den situasjonen de har satt barnehageeiere og barnehageansatte i. Og at de nå raskt får på plass en virkemiddelpakke som gjør at barnehagene kan håndtere situasjonen på en trygg måte for barn, ansatte og foreldre og at regjeringen ikke setter barnehagene i en vanskelig økonomisk situasjon. Det vil bety mye for de tusener av barnehageansatte som har slitt seg gjennom to år med pandemi og må få mye av æren for at samfunnet tross alt fungert så bra som mulig gjennom disse to årene.

Powered by Labrador CMS