– Dersom sentrale eller lokale myndigheter ikke strammer inn, risikerer vi at mange barnehager ikke klarer å holde åpent og oppfylle sin viktige samfunnsfunksjon, sier administrerende direktør Anne Lindboe i PBL.
– Dersom sentrale eller lokale myndigheter ikke strammer inn, risikerer vi at mange barnehager ikke klarer å holde åpent og oppfylle sin viktige samfunnsfunksjon, sier administrerende direktør Anne Lindboe i PBL.

Smittesituasjonen: PBL ber myndighetene stramme inn

Høye smittetall kombinert med grønt smittevernnivå og praksisen med å teste seg ut av karantene fører til utfordringer for mange barnehager. Nå ber PBL myndighetene om å reagere.

Publisert

PBL ser med bekymring på økt korona-smitte i barnehager i store deler av landet.

– Dersom sentrale eller lokale myndigheter ikke strammer inn, risikerer vi at mange barnehager ikke klarer å holde åpent og oppfylle sin viktige samfunnsfunksjon, sier administrerende direktør Anne Lindboe i PBL til sine egne hjemmesider.

I går advarte organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Jens Schei Hansen i Espira om at hvis smittesituasjonen fortsetter som nå, vil barnehagene få utfordringer med å holde åpent. Da ble det også kjent at Skolenes landsforbund stilte krav om å innføre gult nivå i barnehager og skoler over hele landet – før smitten kommer ut av kontroll.

Flere av medlemsbarnehagene til PBL melder om betydelige utfordringer med å ha nok ansatte i jobb under den nye smittebølgen. Derfor etterlyser PBL nå en tydeligere linje fra nasjonale myndigheter. «I mange kommuner er testkapasiteten på bristepunktet, og det er lange køer. Dette går ut over bemanningen og skaper utrygghet både for ansatte og foreldre», står det på pbl.no.

Der kommer det også fram at PBL og andre organisasjoner innenfor utdanningsfeltet skal i møte med kunnskapsminister Guri Melby (V) torsdag, etter at statsminister Erna Solberg har holdt pressekonferanse om smittesituasjonen.

– Dersom statsministeren ikke gir noen signaler om at det vil komme nye nasjonale tiltak som vil hjelpe barnehagene med å håndtere smittebølgen, vil vi be statsråden om tiltak. Terskelen for å gå over til gult nivå i smittevernveilederen bør vurderes, både nasjonalt og i kommunene. I tillegg bør myndighetene vurdere å gi barnehageansatte prioritet i testkøen. Barnehagene er ikke bare viktige for barn. De er også en viktig samfunnsfunksjon, og er smitte- og testesituasjonen sånn at barnehager ikke klarer å holde åpne, får det konsekvenser for hele samfunnet, sier Anne Lindboe.

Powered by Labrador CMS