Barna i Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage har vært ute uansett vær det siste året. Selv på de kaldeste vinterdagene.

Nå har barna i barnehagen vært ute 365 dager i strekk

Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage lever ut prinsippet «det finnes ikke dårlige vær, bare dårlige klær». – Det har vi nytt godt av under pandemien, sier daglig leder Guro Lund Eriksen.

Publisert Sist oppdatert

Denne uka markerte de 365 dager med uteliv. Selvsagt skulle det ha blitt markert med pølsegrilling - men det satte bålforbudet en effektiv stopper for.

– Så da ble det pølser fra catering. Det har vi aldri gjort før- og det ble veldig bra, sier Eriksen og ler.

En ekte naturbarnehage

Hun beskriver Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage som en ekte naturbarnehage. En sånn som lever i, med og for naturen. Som har rekruttert ansatte som liker å jobbe på denne måten, og som har lært barna hvordan det å være ute i naturen er utviklende, spennende, godt og lærerikt.

– Torsdag heiste vi flagget og markerte at det er ett år siden barnehagen åpnet igjen etter lockdown. I 365 dager har alle barna på Indianerne, Cowboyene og Piratene, som er 1,5-års til 6-årsgruppene, tilbragt hverdagen utendørs i skog og mark. Barna har bare vært inne i garderobene for dobesøk, bleieskift, å ta på refleksvester og vaske hender før og etter tur, sier Eriksen, og legger til at de eneste som har vært litt inne, er Toddlerne - altså ettåringene.

Selve jubileumsdagen ble markert i 12 kohorter på ulike områder i skogen, med blant annet doktorlek, klatring, forming, potetløp og eksperimenter.

– Men også de har tilbragt det meste av dagene utendørs.

Gjenåpningen for ett år siden var en onsdag i deilig vårvær. Eriksen forteller at barna kom jublende inn portene til sine kohorter.

– Det er jo ikke noe problem å være ute i slikt vær. Så én ting var klart, dette skulle vi i alle fall komme oss igjennom frem til høsten. Det ble en vår og en sommer hvor alle fikk kjenne på at skogen kan gi ly fra både sol og regn.. Så kom høsten, og den var særdeles fuktig, men med tarper, hengekøyer, lavvoer og presseninger ble det gode dager for barna i skogen, sier hun.

SU-leder Steinar Krey Voll forteller om voksne som klarte å skape gode og meningsfylte dager med aktiviteter, lesestunder, skattejakt, undring og opplevelser. Alt det de vanligvis gjør i barnehagen - bare ute.

– Vinteren kom med noen uker som var særdeles kalde, men med bål å varme seg på ved måltidet, fysisk aktivitet og engasjerte voksne gikk dette bra, sier han.

Det meste man kan gjøre inne kan man også gjøre ute.

Mens Eriksen forteller at de selvfølgelig ikke er ute for en hver pris.

– På de mest regnfulle og kalde dagene har barna spist ettermiddagsmåltidet inne i garderobene, etterfulgt av eventyrstund og høytlesning.

Høyt smittetrykk

Barnehagen ligger i bydel Søndre Nordstrand, som er en av de tre bydelene i Oslo med høyest antall koronasmittede. Det har rammet også Rudshøgda.

– Til tross for at vi tilbringer dagene ute, har vi ikke unngått smitte og karantene, men måten vi har jobbet på har gjort at vi har sterkt redusert antall barn og ansatte som må i karantene ved eventuell smitte. Det er mye enklere å holde avstand utendørs. I skogen har kohortene god mulighet til å spre seg godt. De ansatte holder god avstand til hverandre hele tiden, forteller SU-lederen.

Her kan du se flere bilder fra barnehagen:

Powered by Labrador CMS