Steffen Eriksen er en av fire på jobb i sin barnehage i dag, for å ivareta fem barn.
Steffen Eriksen er en av fire på jobb i sin barnehage i dag, for å ivareta fem barn.

Koronastengt barnehage: – Tid til å gi de barna som er her litt ekstra kjærlighet

Bare fem av de 92 barna som vanligvis går i Læringsverkstedet Bodøsjøen Naturbarnehage var på plass da barnehage.no var på besøk i dag. – Det blir veldig annerledes dager. Samtidig får vi god tid til å ta oss litt ekstra av de barna som er her, sier fagarbeider Steffen Eriksen.

Publisert

I likhet med alle landets barnehager er de nå stengt for de fleste barna. Samtidig skal barnehagene gi et tilbud der dette er nødvendig for å opprettholde kritiske samfunnsfunksjoner. Barnehagene må også gi tilbud til barn med særlige omsorgsbehov som ikke kan ivaretas når barnehagen eller andre dagtilbud er stengt.

Retningslinjene for hvem dette gjelder, ble oppdatert mandag kveld

– Fram til nå har vi fått mange ulike beskjeder fra myndighetene, både sentralt og lokalt. Akkurat nå er det fem barn her, men det er flere som har meldt at de har behov for barnehageplass. Samtidig er det flere familier som ordner seg på andre måter, enten med barnepass eller ved at en av foreldrene er hjemme. Vi er forberedt på at antallet barn kommer til å variere, sier Steffen Eriksen. 

Deler dagen i to

Han er fagarbeider og verneombud i barnehagen, og en av i alt fire ansatte som er fysisk på plass i Læringsverkstedet Bodøsjøen Naturbarnehage i dag. Det er i alt 22 ansatte i barnehagen. De resterende jobber hjemmefra. 

– Vi har delt arbeidsdagen i to, slik at to jobber tidligvakt og to jobber seinvakt. Vi er innstilt på å være fleksible, det er vi uansett vant til. 

– Hva har dere snakket om på jobb de siste dagene? 

– Det har naturlig nok handlet mye om situasjonen vi står i akkurat nå, og hvordan vi skal forholde oss blant annet til barn med astma, og hvordan dette kan påvirke både barna og ansatte som er mer utsatt enn andre. Samtidig har alle vært veldig positivt innstilt, sier han. 

Eriksen er også glad for at informasjonen som har kommet fra ledelsen, både i barnehagen og sentralt, har vært god. 

– Akkurat nå er det jo unntakstilstand i hele landet. Vi må bare forholde oss til de føringene som kommer, og samtidig gjøre hverdagene best mulig for de små. Akkurat nå betyr det at de som er i barnehagen, både får litt ekstra kjærlighet og litt ekstra pedagogisk opplegg, sier han, før han legger til:

– Så får vi bare håpe at det ikke tar så lang tid før vi er tilbake til normalen. 

Steffen Eriksen er på jobb i barnehagen i dag, men brorparten av de 22 ansatte jobber hjemmefra.
Steffen Eriksen er på jobb i barnehagen i dag, men brorparten av de 22 ansatte jobber hjemmefra.

Hjemme, men på jobb

Eriksen forteller at de ansatte har fått en liste over oppgaver de kan gjøre nå mens barnehagen er stengt for de fleste. Det er også mulig å gjøre en del forefallende arbeid i barnehagen, slikt man kanskje ikke rekker i løpet av normalt hektiske hverdager. 

– Samtidig er det mulig å bruke tiden hjemme på å lage planer for ting man har lyst til å gjøre, for eksempel om man har en god ide. Men vi er jo ikke vant til å sitte hjemme og jobbe - etter et par dager tenker jeg de fleste begynner å bli litt utålmodige, sier han og smiler. 

Dermed følger også barnehagen rådene fra PBL i forbindelse med smittesituasjonen akkurat nå:

PBL anbefaler at så mange som mulig av de ansatte er på hjemmekontor og ikke i barnehagen. Vi anbefaler videre at barnehagen i stedet sørger for at de ansatte bruker arbeidsdagen på hjemmekontor på å oppdatere seg innenfor faglige områder. 

Ansatte som er i karantene og isolat kan også jobbe. Det er kun dersom en ansatt er syk, at vedkommende ikke skal jobbe, er blant rådene som er publisert på pbl.no.

Styrer Lisbeth Aasgård er en av dem som jobber hjemmefra i dag. Hun forteller at de ansatte blir oppfordret til å bruke tiden på å oppdatere seg faglig. 

– Vi har fokus på nettkurs om vold og seksuelle overgrep, oppdatering i PBL Mentor - alle skal for eksempel lese alle beredskapskort og rutiner - rammeplan, interne webinarer samt faglitteratur. Etter hvert skal vi også inn på opplæringen som Barnas Verneombud legger opp til, sier hun. 

Samtidig har hun, i likhet med styrere landet over, hendene fulle. 

– Vi opplever at vi må endre på oppsatte planer omtrent på minuttet, og samtlige tar dette på best mulig måte og er svært positive til å stille opp for et felles beste. Nå viser vi virkelig at vi tenker som et «vi», sier hun, og legger til:

– Vi opplever at vi har en god dialog med foreldrene hver eneste dag i forhold til hvilke behov de har. Og jeg ønsker også å berømme de ansatte for den fleksibiliteten og positiviteten de viser. Jeg kan egentlig ikke få fullrost de nok - alle sammen. 

Barnehagen bruker også de kanalene de har tilgjengelig for å holde humøret oppe blant både barna som må være hjemme, og foreldrene deres. Inkludert barnehagens Facebook-side og MyKid.

Styrer Lisbeth Aasgård i Læringsverkstedet Bodøsjøen Naturbarnehage (til høyre), her sammen med pedagogisk leder Hege Eriksen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
Styrer Lisbeth Aasgård i Læringsverkstedet Bodøsjøen Naturbarnehage (til høyre), her sammen med pedagogisk leder Hege Eriksen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

– Vi legger ut tips og gode ideer for å holde humøret oppe blant de barna som nå må være hjemme. Vi har også fått særdeles god støtte fra Læringsverkstedet sentralt som hele tiden holder oss styrere oppdatert på nye føringer og tar i mot alle desperate spørsmål vi har, sier hun. 

Statsministerens tale til de minste

Tidligere i dag holdt statsminister Erna Solberg en egen pressekonferanse rettet mot de aller yngste. 

– På grunn av coronaviruset er det blitt en veldig annerledes hverdag både for voksne og for barn. Alle som kan holde seg hjemme, bør gjøre det hele tiden, innledet hun  talen med, gjengitt i en sak i VG.

– Jeg vet at mange barn synes det er skummelt. Det er lov å bli litt redd når det skjer så mange store ting på én gang. Det er lov å bli litt redd for å bli smittet av coronaviruset, men for de aller, aller fleste av oss er coronaviruset ufarlig. Barn som får coronaviruset blir vanligvis bare bittegrann syke som en helt vanlig forkjølelse, fortsatte Solberg og la til:

– Og mange blir ikke smittet i det hele tatt.

Steffen Eriksen forteller at de ikke så på pressekonferansen i barnehagen. 

– Jeg var litt usikker på hvilken aldersgruppe den var for, så vi skal se på innholdet først. Den ligger tilgjengelig i opptak. Det viktigste er at vi ikke skremmer barna, sier han. 

Det var stille i Læringsverkstedet Bodøsjøen Naturbarnehage i dag, med bare fem av barna på plass.
Det var stille i Læringsverkstedet Bodøsjøen Naturbarnehage i dag, med bare fem av barna på plass.

De tre barna som leker ute når barnehage.no er på besøk, er fire og fem år. Eriksen forteller at de har vært på jakt etter spor i skogen i dag - og at de både fant spor, og deler av en hale til en rev. 

– Det er veldig rart for barna å være her nesten alene, men vi må bare gjøre det beste ut av det. 

Powered by Labrador CMS