DEBATT

Nå ber jeg dere kjære politikere, lytt til de erfarne arbeidstakerne som jobber rundt omkring i barnehagene i Norge, slik man lytter til erfarne fjellfolk når man legger ut på lang fjelltur. Vi nærmer oss toppen av fjellet, men energilagrene er tomme og vi har ikke mer i sekken, skriver Brit Kristin Karlsaunet i dette innlegget.
Nå ber jeg dere kjære politikere, lytt til de erfarne arbeidstakerne som jobber rundt omkring i barnehagene i Norge, slik man lytter til erfarne fjellfolk når man legger ut på lang fjelltur. Vi nærmer oss toppen av fjellet, men energilagrene er tomme og vi har ikke mer i sekken, skriver Brit Kristin Karlsaunet i dette innlegget.

Lytt til erfarne fjellfolk, det er ingen skam å snu!

I denne pågående pandemien kan det å jobbe i barnehagesektoren føles ut som å skulle fullføre en fjelltur midtvinters i shorts og T-skjorte med overhengende snøskredfare, skriver innleggsforfatteren

Publisert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Lytt til erfarne fjellfolk, det er ingen skam å snu! Kjenner du til fjellvettreglene, har du nok mest sannsynlig hørt dette før. Er du som meg og liker deg ute i naturen og liker deg oppe i fjellet, vet du mest sannsynlig at du bør være forberedt på all slags vær, selv om værmeldingen melder pent vær og sol. Man pakker med seg det man trenger i sekken for å ta vare på seg selv for å beskytte seg mot vær og vind.

I løpet av turen er det ikke uvanlig at man kler av og på seg og at man trenger påfyll av energi. Underveis vil du også mest sannsynlig treffe på perioder hvor du tenker at nå begynner det å bli tungt, kroppen begynner å respondere saktere og behovet for pause melder seg. I pausen kan du fylle på med energi, la kroppen hente seg inn igjen og mest sannsynligvis er du klar for den videre ferden opp fjellet. Hele veien vil terrenget, været og din egen fysikk være med på å bestemme tempoet og hvor langt du kan gå. Du vet også at du når som helst kan snu og gå ned igjen, det er iallfall det sunn fornuft tilsier når fjellturen blir for tøff.

Du lurer sikkert nå på hvorfor jeg trekker frem turen til fjellet i et innlegg som handler om barnehageansatte under koronapandemien, og det skal jeg nå fortelle deg.

I front

I denne pågående pandemien kan det å jobbe i barnehagesektoren føles ut som å skulle fullføre en fjelltur midtvinters i shorts og T-skjorte med overhengende snøskredfare. Der politikerne som navigerer for oss ikke lytter til erfarne fjellfolk, men fortsetter over fjellet på tross av overhengende snøskredfare og dårlige klær.

Jeg vet det er dyrt å stenge barnehagene. Jeg vet det er sårbare barn der ute. Jeg vet det holder samfunnet i gang å holde barnehagene åpne, men barnehagene trenger også kompetanse og friske ansatte. De ansatte står i fronten, de har ingen vindtett jakke som beskytter de i stormen, eller vinterklær til å holde varmen over fjellet.

Skal man greie å holde barnehagene og skolene åpne nå som smitten brer om seg i flere fylker, ber jeg dere, det er ingen skam å snu. Jeg vet ikke, men jeg tror det vil hjelpe å holde samfunnet i gang å vaksinere personell i barnehage og skole. Skole og barnehagepersonell kan ikke holde avstand, fordi da får de ikke gjort jobben sin. Barn og unge har vært hardt rammet i denne pandemien. Dette ser vi som jobber i sektoren. Vi sitter på kompetansen på hva barn og unge trenger for å mestre livet. I barnehagen handler hele dagen til barnet om dette.

Sårbare barn

Det snakkes mye om de sårbare barna, det snakkes mye om å opprettholde tilbud til disse gruppene. Min bekymring går til de som må ofre seg for denne gruppen. Det er friske mennesker som hver dag går på jobb, bretter opp ermene sine og gjør en innsats for å holde samfunnet åpent, vel vitende om at de når som helst kan bli blåst ned fra fjellet i stormen, uten noe å beskytte seg med. Jeg vet i alle fall med meg selv, hadde jeg fortsatt over fjellet vel vitende om at det kom storm, regn eller tåke, ville jeg vært mest mulig forberedt, ville ikke du?

Nå ber jeg dere kjære politikere, lytt til de erfarne arbeidstakerne som jobber rundt omkring i barnehagene i Norge, slik man lytter til erfarne fjellfolk når man legger ut på lang fjelltur. Vi nærmer oss toppen av fjellet, men energilagrene er tomme og vi har ikke mer i sekken.

Snøskredet er på vei og vi vet ikke lengre hvilken vei vi skal gå. Barnehageansatte trenger den siste innsprøytningen av energi for å komme seg over toppen. Jeg håper kjære politiker at barnehagepersonell kan bli prioritert i vaksinekøen. Hvem skal beskytte de ansatte og barna i barnehage og skole når stormen og tåka kommer, og sekken er tom?

Powered by Labrador CMS