Ellen Nordang i Barnehagen Andersrød. Denne uken ble det kjent at de to barnehagene i Barnehageporten AS er konkurs. Bildet er tatt ve den tidligere anledning.
Ellen Nordang i Barnehagen Andersrød. Denne uken ble det kjent at de to barnehagene i Barnehageporten AS er konkurs. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Konkurs: De to barnehagene til Ellen stengte på dagen

For et år siden advarte barnehageeier Ellen Nordang om konsekvensene av kutt i pensjonstilskuddet og nye regler for private barnehager. Denne uka gikk barnehagene hennes konkurs.

Publisert

Beskjeden kom mandag denne uken: Barnehagen Andersrød på Jeløya i Moss og Lilleborgen barnehage i Asker er konkurs. Allerede dagen etter var dørene stengt.

Dermed sto rundt hundre barn uten barnehageplass, og 28 ansatte og tilsvarende antall vikarer uten en jobb å gå til.

– Dette er helt forferdelig. Du kan godt oppfordre kunnskapsminister Brenna om å ringe meg. Politikken de fører tar kvelertak på oss.

Daglig leder Ellen Nordang i Barnehageporten AS var blant barnehageeierne som stilte seg bak PBL-aksjonen i november i fjor, da barnehagene stengte for å protestere mot regjeringens kutt i tilskudd. Allerede da advarte hun om at det kunne gå mot avvikling av barnehagedriften.

– De har presset oss for hardt i flere år nå. Vi kan ikke fortsette å være eiere i små barnehager slik de tyner oss. Det ødelegger kvaliteten, uttalte hun da, og fortsatte:

– Uforutsigbarheten og usikkerheten er det verste. Hadde vi visst at vi fikk dårlige betingelser å drive for, kunne vi forholdt oss til det og tatt standpunkt til om vi skulle fortsette, legge ned eller selge.

Peker på pensjon

Mandag 24. oktober åpnet Ringerike, Asker og Bærum tingrett konkurs i Barnehageporten AS. I oppbudsbegjæringen fra tingretten fremgår det at selskapet har en gjeld på over 7 millioner kroner, skriver Budstikka.

Tirsdag morgen var Barnehagen Andersrød på Jeløya i Moss og Lilleborgen barnehage i Asker stengt. «Foreldre og ansatte i sjokk etter barnehagekonkurs», skrev Budstikka. «Det ble felt mange tårer i går», sto det i Moss Avis.

Samme dag skrev Nordang dette i et brev til foreldrene i Lilleborgen barnehage:

«Vi har en krevende pensjonsordning som jeg unner de ansatte, men som koster oss mye. Regjeringen har bestemt at tilskuddene til pensjon skal være vesentlig lavere enn den reelle kostnaden. Vi ble også lovet at vi skulle bare bruke det vi trengte til vikar i forbindelse med covid. Der har vi fått dekket 13 000 av totalt over 400 000, hvor vi pleier å ha et budsjett på 100 000 kroner. Så reduserte tilskudd over tid har gjort situasjonen for private barnehager svært anstrengt. Dette klarer vi dessverre ikke å leve med.»

Også i Andersrød har kostnadene til pensjon vært høye. Samtidig har strømprisen økt med 140 prosent så langt i år. Alt dette på toppen av en økonomi som har vært anstrengt i flere år, også før pandemien. Og: Siden de to barnehagene har vært drevet av samme selskap, ventet også jobben - og kostnadene - med å etablere hver av dem som selvstendig rettssubjekt før inngangen til det nye året, forteller Nordang.

Hun sier at hun ikke er alene:

– Pensjonstilskuddet er en tragedie for mange. Jeg har snakket med flere som vurderer å legge ned. Det blir rett og slett ikke noe igjen på bunnlinja for å drifte.

I tillegg peker Nordang på en langvarig og dyr prosess knyttet til Moss kommune og omregulering av bygget Andersrød barnehage ligger i til barnehageformål. Akkurat nå ligger saken hos Statsforvalteren.

Gårdsbarnehagen ligger på Jeløya i Moss, i det som var morens barndomshjem, forteller Ellen Nordang.

Prøvde å selge

Det siste året har hun forsøkt å selge de to barnehagene. Det lyktes nesten.

– Jeg tok beslutningen om å gi meg da jeg fikk beskjed om at salget ikke gikk gjennom. Det falt på at vi manglet godkjenningen for bygget på Jeløya. Hadde det ikke vært for det, ville barnehagene vært over i trygge hender, i en liten kjede som ville passet perfekt.

Slik ble det ikke.

Fra mandagen av tar Asker kommune over driften av Lilleborg barnehage. Den ligger i lokaler Nordang fram til nå har leid av kommunen. Barnehagen Andersrød driftes derimot fra morens barndomshjem på Jeløya.

– Også der er intensjonen at kommunen skal ta over driften, og leie lokalene. Samtidig er det rundt 80 barnehageplasser for mye på Jeløya. Mens de private barnehagene er fulle, har kommunen tomme lokaler.

– Det viktigste for meg er at barna får komme tilbake til barnehagen, og at de ikke mister alle de ansatte. Det er helt i orden for meg, de kan få kjøpe lokalene om de vil, sier Nordang, og fortsetter:

– Jeg håper Moss kommune ser at denne eiendommen er unik for barna. Jeg vil nesten si jeg har en av Norges beste beliggenheter. Å få lov til å være barn i slike omgivelser, å være i naturen, det synes jeg at vi burde verdsette høyere - mye mer enn å stappe dem inn i lokaler ment for undervisning.

Ifølge Moss Avis jobber kommunen nå på spreng for å ivareta både barna og de ansatte. Tidligere denne uken ble formannskapet orientert, og ifølge avisen var politikerne samstemte om at det må finnes en løsning.

Leder av oppvekst og utdanningsutvalget, Irene Hetmann Landgren (Ap) påpekte at det er overkapasitet av barnehageplasser på Jeløy, og at det finnes løsninger.

På spørsmål om hva som skjer med de ansatte, svarer hun:

- Barna har relasjoner til de voksne i barnehagen, og hvis barna skal tilbys plass i de kommunale barnehagene, håper jeg at de voksne kan være med. Nå må det gjøres en kartleggingsjobb, og da må vi selvfølgelig inkludere de som jobber i barnehagen. De er jo en kapasitet.

Ikke jobb, men livet

«Å drive barnehage er ikke en jobb. Det er livet mitt.» Slik beskriver Nordang seg på hjemmesiden til barnehagen. I sektoren er hun også kjent som den som innførte husmannspedagogikken i Norge, noe hun også har skrevet bok om sammen med Anne Lien Simonsen og Janne Nesset.

– Hva skal du gjøre nå?

– Nei, si det.

Nordang drar på det.

– Jeg har elsket jobben min og aldri tenkt på at jeg skulle gjøre noe annet fram til jeg går av med pensjon. Så skulle datteren min ta over. Men jeg må si at jeg ville uansett ikke unnet henne det: Så mange søvnløse netter med bekymringer over økonomien.

Datteren Helene er en av de ansatte i Andersrød barnehage som nå står uten arbeidsgiver.

– Situasjonen ble til slutt helt umulig. Jeg kan ikke låne penger som AS, jeg kan ikke låne penger selv. Jeg får ikke lov til å selge. Jeg kan ikke la være å ta inn vikarer, eller ikke følge bemanningsnormen. Og jeg kan ikke la være å betale de ansatte pensjon.

Ellen Nordang sammen med datteren Helene, som egentlig skulle ta over barnehagene, ifølge moren. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Streik for pensjon

Akkurat det siste har hun likevel gjort: Hun har holdt igjen på sin egen pensjon for å forsøke å utsette konkursen.

– Når det gjelder streiken nå... PBL kan ikke godta at vi skal ha enda høyere kostnader til pensjon, når det ikke er bærekraftig i dag. Hva skal vi gjøre; skal vi bli nødt til å si opp ansatte som nærmer seg 60 fordi de koster for mye?

Hun understreker at det ikke handler om vilje, men om muligheter:

– Vi blir strupt og strupt, og det er ingen steder igjen å hente pengene fra. Vi har ikke handlingsrom.

Da Nettverk for natur- og gårdsbarnehager arrangerte konferanse i vår, fikk Andersrød barnehage besøk av barnehager fra hele landet.

Konferansen startet med et innlegg av statssekretær Halvor Hølleland som fikk blandet mottagelse fra salen. Der snakket han om regjeringens planer for barnehagepolitikken framover, og noen av de endringene som nå er enten innført eller på gang. Samtidig lovte han å styrke små private og ideelt drevne barnehager gjennom lovendringer i 2023 og 2024.

– Jeg ble helt dårlig da han snakket om hva vi har i vente, og hva han synes om private barnehager. Men de er så feige at de ikke tør å innrømme at de ikke vil ha private aktører. De sier de vil kjedene til livs, men det er de små barnehagene de struper, sier hun, og fortsetter:

– Ønsker regjeringen et mangfold av små, private barnehager kan de ikke vente på en rapport som er klar om et par år. De kan ikke vente til neste år en gang. De tar kvelertak på oss før vi har en sjanse til å komme ovenpå.

Flere konkurser

Denne ukas konkurs er ikke den første i år, heller ikke i høst: For en knapp uke siden ble det kjent at Fjære Barnehage i Grimstad er konkurs med 3,8 millioner kroner i gjeld. Daglig leder Hilde Sundstøl peker på tilskuddsordningen for private barnehager som en av årsakene.

Ifølge proff.no har barnehagen gått med røde tall i flere år, skriver Agderposten.

At Grimstad har overkapasitet på barnehageplasser samt at Nye Veier har båndlagt tomten barnehagen holder til i påvente av en ny vei mellom Arendal og Grimstad. har også vært medvirkende til at gjelda vokste seg for stor.

Sundstøl uttaler at hun håper det fremover vil være rom for små barnehager i tillegg til de store.

– Mangfold er bra og det er synd om de fleste små barnehagene forsvinner. Signalene og tendensen er dessverre at mange av de små barnehagene forsvinner på grunn av økonomi, sier hun til avisen.

I slutten av juni gikk den samiske barnehagen Vuonak mánájåroj AS på Drag i Hamarøy konkurs, og 16 barn sto uten barnehagetilbud.

– Årsaken er at byggingen av barnehagen ble dyrere enn forutsatt og at barnehagen verken fikk støtte fra Sametinget, kommunen eller sentralt hold da det viste seg at den ikke hadde nok unger til å dekke kostnadene ved driften, sa Árran-styreleder Lennart Mikkelsen til Avisa Nordland.

I september, etter at barna hadde stått uten barnehagetilbud i nesten tre måneder, ble det kjent at et nystartet foreldreeid selskap har fått godkjenning for barnehagedrift.

Powered by Labrador CMS